Hiába lett meg az 5,5 millió beoltott, ez már csak a 8. helyre elég Európában

Hiába lett meg az 5,5 millió beoltott, ez már csak a 8. helyre elég Európában

Hiába lett meg az 5,5 millió beoltott, ez már csak a 8. helyre elég Európában

Csak Szijjártó Péter szerint vagyunk éllovasok. Úgy tűnik, neki elfelejtettek szólni.

Magyarország külügyminisztere, aki tavaly nyáron arról híresült el, hogy egy NER-tulajdonban lévő luxusjachton hajókázott, de közben olyan képeket posztolt, mintha a Bem téri minisztériumból telefonálgatna, ezúttal a Seychelle-szigetek külügyminiszterével találkozott.

Amiről ezt a képet tette fel a Facebook-oldalára:

Ti. a képhez főzött kommentárban azt állította, hogy Európában Magyarország volna az első az átoltottságot tekintve.

Ami talán egy másik univerzumban igaz lehet, de ebben a jelenlegiben biztosan nem. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legalábbis másként tudja:

Az ECDC múlt heti adatai szerint tehát Magyarország csak a 7-8. helyen áll Olaszországgal holtversenyben a beadott első dózisokat tekintve.

Szijjártó állítása még akkor sem igaz, ha szó szerint vesszük, és kizárólag a kontinentális talapzaton lévő országokat számoljuk, a szigeteket nem. Ebben az esetben Izland és Málta ugyan kiesik, de további 4 ország marad.

Hacsak nem az a helyzet, hogy a földrajztudásáról közismert külügyminiszter Belgiumot, Hollandiát, Dániát és Finnországot sem tekinti a kontinens részének.

Habár az valószínűbb, hogy mondani akart valami nagyot, tudván, hogy a szimpatizánsai majd ellenőrzés nélkül elhisznek neki bármilyen emeletes hazugságot. Aki meg nem az már eddig sem rájuk szavazott.

Valójában még ennél is rosszabb a helyzet, mert a grafikonból jól látszik, hogy Olaszország mellett a következő hetekben Írország, Spanyolország, Ausztria, Németország, Ciprus, Franciaország, Portugália és Luxembourg is meg fogja előzni Magyarországot.

Nálunk ugyanis 6 hete, május 20-a után az oltási program gyakorlatilag leállt, de legalábbis erősen lelassult:

Miközben másutt a vakcinabőségnek köszönhetően akár 100 ezer dózist is beadnak naponta, Magyarországon ez alig néhány ezer.

  • Az 50%-os átoltottságot május 19-ére érte el az ország, az azóta eltelt bő 6 hétben ez csak 56%-ra bővült.
  • Május 22-ére lett meg az 5 millió beoltott, azóta 41 nap alatt csak félmillióval nőtt.

A korábbi viszonylag magas oltási tempót Magyarország az orosz és a kínai vakcinának köszönhette, ám míg az előbbivel főleg a fiatal-középkorú egészségeseket, az utóbbival a rizikócsoportnak számító nyugdíjasokat oltották. Erről már előre sejthető volt, és utóbb be is bizonyosodott, hogy hiba volt, mert a legkorszerűtlenebb technológián alapuló Vero Cell éppen a 60 fölöttiek körében mutatja a legkisebb hatékonyságot.

A helyzet tehát az, hogy

  • Magyarországon van több 100 ezer olyan pszeudoimmunizált, akit a kínai vakcinával oltottak, de nem kapott védettséget.
  • Valamint 4 millió ember, aki nem akart és nem kapott oltást, és – ha semmi nem történik – jelentős mértékben nem is csökken majd a számuk.

Ez az igazi probléma a – legkésőbb ősszel – várható 4. járványhullám előtt. Az hogy Szijjártó hazudik az átoltottság mértékről, csak azt mutatja, mennyire vannak tisztában a valósággal. Ahelyett, hogy kampányolnának az oltás mellett, úgy érzik, az is elég, ha hazudnak róla.

Facebook Comments