Ferenc nem engedett a könyörgésnek: Szlovákiába menet csak egy misére ugrik be Budapestre

Ferenc nem engedett a könyörgésnek: Szlovákiába menet csak egy misére ugrik be Budapestre

Ferenc nem engedett a könyörgésnek: Szlovákiába menet csak egy misére ugrik be Budapestre

A katolikus egyház feje, az argentin Jorge Bergoglio – hivatalos nevén: Ferenc pápa – vasárnap, az Angelus (Úrangyala) áldáson jelentette be, hogy szeptember 12-én Magyarországra és Szlovákiába is látogat.

A magyar kormánymédia – az állami hírügynökség interpretációja nyomán – ezt úgy közölte, hogy “hivatalossá vált” a pápa budapesti vizitje. Noha egyáltalán nem ez történt.

Az már márciusban, 4 hónappal ezelőtt hivatalossá vált, hogy Ferenc Magyarországra látogat. Ezt ő maga jelentette be az Irakba tartó repülőgép fedélzetén a vele utazó újságíróknak. Ezúttal az vált hivatalossá, hogy

  • 1 napig sem marad Budapesten,
  • azonnal továbbmegy Pozsonyba,
  • Szlovákiában viszont 3 napot is eltölt.

Ami tehát azt jelenti, hogy sikertelen volt az Orbán-kormány római búcsújárása: nem sikerült lebeszélni Bergogliót, hogy Szlovákiába menet éppen csak útba ejtse Magyarországot.

A dolog ahhoz hasonlít, mint amikor valaki meghívja vendégségbe az ismerősét, aki hosszas könyörgés után enged az invitációnak, de közli, hogy bár beugrik látogatóba, nem marad még vacsorára sem, ellenben a szomszédban több napot is eltölt.

A magát kereszténynek vagy kereszténydemokratának látó Fidesz-rezsim régóta próbálja Magyarországra csábítani a pápát. Római egyházfő 1996 óta, 25 éve nem járt Magyarországon.

Az Orbán-kormány részéről ilyen, pápacsalogatási céllal szponzorálta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is, amelynek a záró, statio orbis miséjének celebrálására meghívták a pápát. Ferenc nehezen tudott nemet mondani az invitációra, azonban hosszasan hezitált, elfogadja-e a megívást, és ezzel legitimálja az Orbán-rezsimet.

Mivel jezsuita, különösen érzékeny a diplomáciai finomságokra, úgy döntött, jön is, meg nem is:

  • nem fogadja el az államfői meghívást,
  • csak egy munkalátogatást tesz Budapesten. (Papként egy mise celebrálása munkakörének része.)

Egy államfői invitálását viszont elfogadja, csak éppen nem Budapestre, hanem Pozsonyba. Egy amerikai, konzervatív – tehát Ferenc-ellenes – katolikus újság egy hónapja arról írt, hogy a NER-ben pontosan értették a pápai üzenetet, sőt, egyenesen

hatalmas pofonként élték meg.

Erdő Péter és Semjén Zsolt vezetésével meg is indult a római követjárás, hogy Ferencet a döntése megváltoztatására bírják. A kormánysajtó arról cikkezett, hogy még semmi nem biztos, ezek csak sajtóinformációk, még zajlanak az egyeztetések.

A fideszes propagandisták azonnal neki is estek. Bencsik András szerint keresztényellenes, Bayer Zsolt meg azt mondta, ha nem hivatalos útra jön, akkor inkább ne is jöjjön egyáltalán. (A 2018-ban katolizált Bayer amúgy korábban demens vénembernek is titulálta már saját egyháza vezetőjét.)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azzal próbálta elvenni a diplomáciai konfliktus élét, hogy Áder János és Orbán Viktor is találkozhat a pápával még a Hősök terei mise előtt. Az alkalomra ugyanis a Szépművészeti Múzeum lesz a sekrestye, ott ölti majd fel a pápa az ornátust, a liturgikus öltözetet.

Gyakorlatilag azt közölték, hogy Orbán és Áder is bemehet a backstage-be, de külön nem találkozik velük az egyházfő. A dolog ugyanakkor nem egyszerűen a találkozóról, hanem a diplomáciai meghívásról szólt. Ezt Ferenc továbbra se fogadja el. Az úrangyalai bejelentés lényege ez volt:

a pápa saját szájával közölte, legyen már vége a könyörgő követjárásnak Rómába, döntése végleges és megmásíthatatlan.

Ferencnek egybehangzó vélemények, valamint a tények nyilvánvaló értelmezése szerint is az a gondja az Orbán-rezsimmel, hogy bár kereszténynek mondják magukat, szerinte valójában “szélsőséges, agresszív nacionalisták”. Akiket nem akar legitimálni még egy udvariassági vizittel sem.

Még az sem teljesen kizárt, hogy maga a vatikáni diplomácia intézte el a szlovákiai meghívást, hogy lehessen misézni Budapesten, anélkül hogy Áder meghívását fogadná el. Erre mutat az is, hogy míg a magyar államfő meghívása évek óta az asztalán van, az eucharisztikus kongresszus is eredetileg 2020-ban lett volna, Szlovákia köztársasági elnökének, Zuzana Caputovának csak tavaly decemberben jutott eszébe meghívni a pápát, aki azonnal el fogadta.

Bergoglio szeptember 12-15 között Pozsonytól Kassáig, majd vissza Sasvárig végigturnézza Szlovákiát, de előtte még beugrik Budapestre. Ahogy az iraki repülőgép fedélzetén még márciusban ő maga fogalmazott:

csak egy misére.

Facebook Comments