Orbán lebuktatta saját hazugságát

Orbán lebuktatta saját hazugságát

Orbán lebuktatta saját hazugságát

Nem talált “legalább egy tucatnyi” kormányfüggetlen lapot.

A Fidesz elnöke még májusban, Londonban – ahol nem tudta elkerülni az újságíró kérdéseket – mondta azt, hogy a sajtószabadság annyira rendben van Magyarországon, hogy

ha valaki egy magyarországi újságosstandnál olyan újságot kér, amely támadja a kormányt, legalább egy tucatnyit tudnak neki ajánlani.

Orbán Londonban nagyvonalúan elfelejtett említést tenni arról, hogy csak a kormánya által irányított és (közpénzből) finanszírozott propagandaholding, a Kesma közel 500(!) agitkát ad ki. Továbbá, hogy harmincnál is több, kifejezetten kormánypropagandista tartalmú napi- és hetilapot vehet, aki akar, a Magyar Nemzettől és a Magyar Hírlaptól a Demokratán, Riposton, Mandineren és a Figyelőn át a 18 megyei újságig. (És még a többiben, a női és a sportlapokban is rendszeresen előfordul hardcore kormánypropaganda.)

Bő hónappal angliai kijelentése után Orbán maga ellenőrizte, hogy igaza mondott-e. És kiderült, hogy nem.

A Facebook-oldalára feltöltött videó szerint elment egy józsefvárosi újságoshoz, hogy olyan lapokat vegyen, amelyekben “őket gyalázzák”, de

csak 6 ilyen újságot talált, ami testvérek között is csak fele a tucatnak.

A 6 újságból (Hvg, Magyar Narancs, Hócipő, Magyar Narancs, Élet és Irodalom, 168 óra és Népszava) legalább 2 éppen csak a víz fölött tudja tartani a fejét. A Népszavának már a nyakán a kötél, és csak a Fideszen múlik, mikor rúgja ki alóla a széket. (Mint tette azt a Népszabadsággal.)

A 168 óra pedig el is bukott, és már semmilyen tekintetben nem nevezhető ellenzékinek: “kormánygyalázás” elő nem fordul benne, mióta egy Milkovics nevű strómanon keresztül egy vallási fanatikus és a kormányhoz közel álló zsidó szekta, az ultraortodox EMIH birtokolja.

Ha Orbán Viktor eddig nem lett volna tisztában a valósággal, most saját maga is tapasztalhatta, mekkora siker a kormánytól független magyarországi sajtó eltiprását célzó évtizedes politikája:

nemcsak feleannyi lapot talált, mint várta, de még annak harmada is közvetve az ő kezében van.

Így találta meg Orbán Viktor az elveszett magyar sajtószabadságot: sehogy.

Ennél fényesebben nehezen lehetett volna megindokolni annak jogosságát, hogy Orbán felkerült a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi civilszervezet a sajtószabadság ellenségeit tartalmazó listájára. Illusztris társaságba, egyenesen Putyin, Lukasenka és Kim Dzsong Un mellé.

Facebook Comments