Oltáááást tessééééék! Akciós az oltás!

Oltáááást tessééééék! Akciós az oltás!

Oltáááást tessééééék! Akciós az oltás!

Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón bejelentette, hogy a kormány oltási akciót indít. Célcsoportként azokat a hatvan év feletti magyar állampolgárokat jelölte meg, akik eddig még nem regisztráltak koronavírus elleni védőoltásra. Mivel hazánkat is fenyegeti a delta-variáns – érvelt Gulyás – gondoskodnunk kell a legveszélyeztetettebbek védelméről, ezzel is csökkentve egy esetleges negyedik járványhullám kockázatát.

Az akció kifejezés ebben a helyzetben nem azt jelenti, hogy kedvezményesebb feltételekkel lehet oltáshoz jutni: ami eddig is ingyen volt, az nem lesz mostantól még annál is ingyenebb. Az akció itt cselekvést, “eksön”-t jelent. Ezzel a kommunikációs fordulattal kívánja a kormány bizonyítani, hogy hazánk fáradhatatlan vezetői folyamatosan CSINÁLNAK valamit, ráadásul a nép érdekében. A terv végrehajtása – a változatosság kedvéért – a háziorvosokra hárul: az ő dolguk lesz, hogy felvegyék a kapcsolatot a célcsoportba tartozó ügyfeleikkel, és meggyőzzék őket, hogy oltassák be magukat, ha eddig még nem tették. Ha más módon nem sikerül elérniük a pácienseket, akkor akár személyesen is beállíthatnak hozzájuk.

A Nagy Terv csodálatosan hangzik ugyan, de már a kihirdetés pillanatában nyilvánvaló, hogy nagy sikert nem várhatunk tőle. 

Továbbra is csak azokról van szó, akik még egyáltalán nem regisztráltak oltásra. Csakhogy azok nagy valószínűséggel azért nem tették, mert nem is akartak – hiszen az oltóanyagok magyarországi megjelenése óta már több, mint egy fél évük volt rá, hogy hozzájussanak a vakcinához. Amiről sokkal fontosabb lenne beszélni, és a kormány mélyen hallgat róla: mi lesz azokkal, akik az első oltást beadatták ugyan, de utána úgy döntöttek, hogy a másodikat már nem kérik? Ők sem védettek a vírussal szemben, de a statisztikában már oltottként jelennek meg, hozzájárulva a bűvös öt és félmillióhoz, ami a korlátozások enyhítésének határszáma volt. És itt vannak azok is, akik már megkapták mindkét Sinopharm oltásukat, és mégsem alakult ki a megfelelő védettség a szervezetükben. A mostani oltási kampányból ők is kimaradnak, hiszen kétszer oltottak, de továbbra is veszélyeztetettek, és könnyen áldozatul eshetnek egy következő járványhullámnak. 

Az eddig sem unatkozó háziorvosok most végre éppen hozzáláthattak volna a járványhelyzet miatt félretolt és felhalmozódott feladatokhoz, de máris itt az újabb elvárás: egyenként fel kell venniük a kapcsolatokat azokkal az ügyfelekkel, akik betöltötték a hatvanat, és még nem regisztráltak oltásra. Ez nemcsak a praxis ügyeit hátráltatja, de terheli az orvos-beteg kapcsolatot is: a páciens azt élheti meg, hogy már ezerszer elmondta, miért nem szeretne oltást, és az orvosa egyszerűen képtelen ezt felfogni. Ez akár azt is eredményezheti, hogy a beteg legközelebb nem szívesen fordul az orvosához probléma esetén, esetleg  háziorvost vált, mert úgy érzi, nem értik meg megymást. 

Gulyás elmondta, hogy aki most regisztrál, hat oltás közül választhat. Ezzel gyakorlatilag egyenértékűnek nyilvánította az összes, Magyarországon e pillanatban elérhető oltóanyagot; holott jól tudjuk, hogy ezek közül csak négy az, ami az egész Európai Unióban hivatalosan elfogadott, és a Sinopharm vakcináról az antitest-vizsgálatok uán egyre többen állítják, hogy sokkal kevésbé hatákony a többi oltóanyagnál. Ez a kormányzati kommunikáció – többek között – fogyasztóvédelmi szempontból is aggályosnak nevezhető. A hat termék egészen egyszerűen nem ugyanolyan hatású, és a választás felelősségét a fogyasztóra tolni nem etikus. Az átlagos magyar állapolgár nem mérlegeli szempontként, hogy a magyar kormány túl sok vakcinát rendelt a harmadik járványhullám pánikhangulatától hajtva, és most igyekszik szabadulni a raktárkészletektől, mert azóta is folyamatosan érkeznek az újabb és újabb oltóanyag-szállítmányok. 

Az, hogy többen oltassák be magukat, egyetlen módon érhető el: bizalommal. És éppen ez az, ami hiányzik. Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, az elhallgatások, a háttérben megbúvó üzleti érdekek, a korábbi oltási kampányok szervezetlensége és káoszba fulladása azt eredményezte, hogy egyre kevesebben veszik készpénznek, amit egy kormányzati kampány állít. Ha lesz negyedik hullám, az nem azok hibája lesz, akik nem oltatták be magukat, hanem azé a kormányé, amelynek a szavára a múltbéli tapasztalatok alapján már nem ad a saját népe. 

Facebook Comments