Kövér fehérterrorral fenyegette meg az ellenzékieket

Kövér fehérterrorral fenyegette meg az ellenzékieket

Kövér fehérterrorral fenyegette meg az ellenzékieket

A Fidesz második embere nagyot ment az elmúlt napokban. Például közölte, hogy ő az Európai Unió felbomlására számít. Egy mostani népszavazáson nem is szavazna a belépésre. Már anno, 18 éve is “nehéz szívvel” támogatta.

Továbbá a melegellenes törvényt az egyik legfontosabbnak nevezte az elmúlt 12 éveben. Felmondta az obligát szélsőjobboldali toposzokat a “zöld őrületről”, meg hogy vannak valamiféle háttérhatalmak, és a liberálisok=nácik, de továbbegyenlő kommunisták.

A legérdekesebb, illetve -sokatmondóbb azonban az az interjúrészlet, amiben azt állítja, az ellenzékiek nemcsak kommunisták, de egyúttal le is terroristázta őket. A kormányhírügynökség beszámolója szerint a kormányrádió hagyományosan a szélsőjobboldal számára fenntartott vasárnap reggeli műsorában a magyar Országgyűlés elnöke(!) úgy vélte:

a Tanácsköztársaság térhet vissza, majd kifejtette, hogy a rendszerváltás idején ugyan elmaradt a retorzió azokkal szemben, akik a kommunista „diktatúrát addig a nemzet ellen fenntartották”, de téves lenne azt gondolni, hogy ez mindig így lesz, nem fogja eltűrni a magyarok többsége “egy terrorista kisebbség randalírozását ebben az országban”. 

Szerinte az ellenzék retorikája és politikája is “szintet lépett” azzal, hogy “gyakorlatilag nyílt zendülést hirdettek meg az alkotmányos renddel szemben”. Kövér László a 20. századi történelem és azon belül is a Tanácsköztársaság történetének tanulmányozását ajánlotta az ellenzéki képviselőknek, majd kijelentette: “a 133 nap után jött a 134.”.

Ugyanakkor a házmester-házelnök figyelmét arra a tényre volna érdemes felhívni, hogy az 1919. március 21. – augusztus 1. között, 133 napig létező Magyarországi Szocialista Szövetséges Tanácsköztársaságot még nem azonnal a Horthy-rendszer követte, arra csak a román megszállás után került sor.

A 134. napon a Tanácsköztársaságot eggyel megelőző rendszer, az 1918. november 16-án proklamált Magyar Népköztársaság rekonstrukciója következett, a mérsékelt baloldali, – korabeli szóhasználattal: jobboldali – szociáldemokrata, a kommunistákkal való együttműködést és a Tanácsköztársaságot kezdettől elutasító Peidl Gyula kormányalakításával.

A Peidl-kormány azonban csak 5 napig regnált, az augusztus 6-án Budapestre bevonuló román hadsereg segítségével a jobboldali (“nemzeti-keresztény”) katonatisztek és politikusok megbuktatták, tagjait le is tartóztatták.

Utána következett a fehérterror, a Népszava újságíróinak meggyilkolása, zsidók kifosztása és felakasztása, az orgoványi erdőben történt nyakig beásás, és csak ezután, az ellenzék kiirtását vagy megfélemlítését követően mert Horthy bevonulni a “vörös rongyokban öltözött fővárosba”.

Az elmúlt évek után már nincs is meglepődni azon, hogy Kövér azt közölte, ez a sors vár a mostani ellenzékre is.

Az 1919-20-as fehérterror mértékét amúgy a Fidesz első verőlegénye, Bayer már évekkel ezelőtt kevesellte:

Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben…

Ti. hogy azért létezhet még mindig ellenzék Magyarországon, mert anno nem irtották ki őket elég alaposan.

Kövér viszont most ígérte meg, hogy a jövőben nem követnek el majd ilyen hibát, mert legfeljebb hiányos történelmi ismeretei okán említette a 134. napot, valójában alkalmasint a kb. 140. utánit akarta: aligha egy mérsékelt baloldali kormány felállítására, sokkal inkább az 1919 őszi terrorra utalt, amit a nacionalisták-konzervatívok egy idegen megszálló hadsereg jóváhagyásával és támogatásával kiviteleztek.

Emlékezetes, hogy Kövér már 20 évvel ezelőtt, a 2002-es választás kampányában öngyilkosságra buzdította az ellenzékieket – politikusokat és szavazókat, baloldaliakat és liberálisokat (vagy csak mérsékelteket) egyaránt. Hírhedt “köteles” beszédében azt mondta, hogy aki nem bízik a jobboldalban és Orbán-kormányban az

menjen le a pincébe (más alkalmakkor: fel a padlásra), keressen egy gerendát, meg egy kötelet, és akassza fel magát.

Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy Kövér ezúttal azt közölte, hogy aki nem fogadta meg a javaslatát, azzal majd megteszik ezt ők maguk.

Igazán nagy kár, hogy már nem számíthatnak egy megszálló román hadsereg segítségére.

De az még inkább, hogy ez a gyilkossággal évtizedek óta fenyegetőző (már 1991 körül közölte, hogy “ölni tudna a Fideszért”) ember nemhogy a Fidesz, de Magyarország második, jövőre meg esetleg (legalábbis protokollárisan) első embere lehet.

Facebook Comments