Nem akarja megsérteni Kínát a kormány, hogy újraoltja a sinopharmosokat

Nem akarja megsérteni Kínát a kormány, hogy újraoltja a sinopharmosokat

Nem akarja megsérteni Kínát a kormány, hogy újraoltja a sinopharmosokat

Európa nyugati szélét már elöntötte a koronavírus-járvány újabb, az vírus, minden eddiginél fertőzőbb indiai-delta variánsa által okozott hulláma. Európa keleti széle, Szlovákia, Románia, Lengyel- és Magyarország egyelőre jó helyzetben van, de a vírusvariáns betörése csak idő kérdése, az csak totális izolációval volna megakadályozható.

Arra azonban nincsen szándék. De legalább idő van, amit a felkészülésre lehetne felhasználni. Mit tesz erre a magyar kormány? Semmit, áll és vár, valamint széttárja a karját.

A nyugat-európai adatok azt mutatják, hogy a delta találkozik a vakcinációval, és bár a fertőzésszámok drasztikusan megugranak, a kórházi és a halálozási számok egyelőre alacsonyan maradnak. Ebből az következik, hogy a járvány újabb hulláma az oltatlanok között terjed, akik jellemzően a fiatal korosztályokhoz tartoznak, és nincsenek nagy veszélyben.

A mortalitás majd csak akkor ugrik meg, amikor az oltatlan fiatalok elterjesztik a vírust az idősek között is.

Magyarországon a tavasszal relatíve jól állt az átoltottságot tekintve. Az oltási program azonban május végén gyakorlatilag leállt, vagy legalábbis erősen lelassult. Mostanra már csak napi 3-4 ezer embert oltanak. Magyarország jelentősen vissza esett, már csak a középmezőnyben, a 13. helyen található az ECDC adatai szerint.

A korábbi variánsokkal szemben legkevesebb 6 millió beoltottra tették a nyájimmunitást, azaz a járvány megállítását. A deltával szemben még ez is kevés lenne, és ennek elérésére sincs esély.

  • Április elején Orbán Viktor még május 10-ére várta a 6 millió beoltottat.
  • A hónap végén Gulyás Gergely május végére.

Ehhez képest 3 és fél hónappal később is csak 5.,6 milliónál tartanak. A kormány szemel láthatóan feladta a nyájimmunitást, illetve az oltási program további pörgetését. Az emberi önérdekre hivatkozáson túl két eszköz lett volna az oltásellenesek vakcinációra kényszerítésére: a kötelezővé tétel és a finom zsarolás. Az előbbit nem tudnák betartatni, az utóbbival viszont oprerálhatták volna: a még februárban bevezetett védettségi igazolványhoz lehetett volna kötni a kereskedelemtől a szórakozáson át a (tömeg)közlekedésen át sok mindent.

Ehelyett már sehová nem kell az igazolvány, az oltási program leállt, 3 (a gyerekkel együtt: 4) millió olyan ember maradt vakcinálatlan, aki terjeszteni tudja a vírust. A politikai számítás legyőzte az élet védelmét:

a Fidesz-kormány 9 hónappal a választás előtt nem akarta az oltáselleneseket a tavasszal sikeresen (és hamisan) oltásellenessé stigmatizált ellenzék karjaiba lökni.

Mondhatná bárki, hogy oltásellenesek magukra vessenek. Ám ezzel a kormány veszélynek teszi ki a már oltottakat is. minden vakcina imperfekt ugyanis, de vannak még imperfektebbek. Magyarország tavasszal annak köszönhette relatív előnyét Nyugat-Európáva szemben a vakcinációs versenyben, hogy oltott bevizsgálatlan, európai engedéllyel nem bíró, ún. keleti vakcinákkal is.

Az emberkísérlet felemás eredményt hozott:

  • Az orosz Szputnyik – a hézagosan csordogáló adatok szerint – bevált, megfelelő hatásfokkal véd. Ami jórészt annak köszönhető, hogy a gyártó fokozott óvatosságra hívott fel a krónikus betegek esetén, amivel gyakorlatilag kizárta az oltásból az idősebb korosztályt: a Szputnyikot főként 60 alatt adták az egészségeseknek, akik amúgy is kisebb veszélynek voltak kitéve.
  • A Sinopharm által forgalmazott Vero Cellel viszont teljesen ellenkezőleg jártak el: legalább felerészt éppen a legveszélyeztetettebbeknek, a 60 fölöttieknek adták, akiknek más nem jutott. Akkor. De erre a korosztályra se Kína, se a használó arab országok nem teszteltek; nem is az időseknek volt szánva.

A keleti és a nyugati oltási logika ugyanis teljesen ellenkező volt. Míg Nyugaton (Amerikában, Európában, Izraelben, etc.) a legidősebbekkel (tehát a legveszélyeztetettebbekkel) kezdték, és onnan haladták életkorban lefelé, ahogy a vakcinák beérkeztek.

Kína és az arabok viszont a munkaképes korúakat akarták megvédeni elsősorban, hogy a gazdaság ne álljon le, nekik jó lehet a kínai vakcina is (bár néhány dél-amerikai és távol-keleti országban még ebben a korosztályban se volt eléggé hatásosak). Az idősek eszerint a logika szerint maradjanak otthon, majd ha lesz elég nyugati vakcina, akkor őket is beoltják. A legfiatalabbak pedig a korábbi variánsokat nem terjesztették jellemzően.

A magyar kormány viszont emberkísérletbe fogott: éppen az időseknek adta februárban – amikor nyugati vakcinából hiány volt – a Simopharmot/Vero Cellt, akik között még csak nem is tesztelték.

Nem csoda, hogy legegyszerűbb, ám legrégebbi (legósdibb) és legkevésbé hatékony (de legalább méregdrága) technológia éppen a leggyengébb immunrendszerűek között volt a legkevésbé hatásos. Ezt mutatja minden vizsgálat, minden szakértő elismeri, minden kormány eszerint cselekszik – csak éppen az Orbáné nem.

Az Emirátusok, Bahrein és Szerbia is újraoltja a Vero Cellt kapottakat, de Magyarország még mindig hezitál.

Pedig vakcina – ellentétben a tavaszi helyzettel – már volna bőven: alig 10 millió adagot adtak be a beérkezett 17 millióból. A 7 milliós raktárkészlet csaknem fele ugyan a kínai – az orosz teljesen elfogyott -, de az ECDC adatai szerint 2 és fél millió Pfizer és egymillió Astra áll raktáron felhasználatlanul:

Ezzel a magyar kormány inkább csencsel, mintsem beadatná. Adott belőle Csehországnak (Pfizert), Szlovéniának (Astrát), Montenegrónak (kínait, szóval azért nem kár), de a saját állampolgárainak nem. Úgymond a szakemberek véleményére várnak, noha azoknak az álláspontja teljesen konszenzuális:

legalább egy, de lehet, hogy 2 dózis mRNS- vagy vektorvakcinát kellene kapniuk a kínai Sinopharmmal oltott időseknek,

mert azok a negyedénél semmilyen immunreakció nem kísérte az oltást. Szóval a helyzet elég egyszerűnek látszik, a kormány mégsem lép. Alighanem ennek is politikai okai vannak:

Orbán nem akarja megsérteni Kínát azzal, hogy csak az ő árujukat minősíti haszontalannak, és újraoltatja a sinopharmosokat.

A probléma megoldására és kommunikációs áthidalására egy olyan megoldási javaslatot vár, ami szerint a Pfizert és a vektorvakcinákat kapottak is jelentkezhetnek a 3-ikra, és mindenki mást kap, mint eredetileg. Ezzel a módszerrel – talán – sikerül elfedni a tényt, hogy kínaival oltottak kell újravakcinálni.

A dolog tehát úgy áll, hogy a kormány

  • belpolitikai számításból feladta a nyájimmunitás elérését, nem kényszeríti ki a minél nagyobb átoltottságot;
  • külpolitikai számításból pedig védtelenül hagyja a csak papíron immunizáltakat.

A “nemzet és a haza” – tehát a Fidesz-kormány – érdekeiért igazán az életét adhatja újabb néhány 10 ezer ember.

Facebook Comments