A Kárpátok öleléséről, sportlétesítményekről és a világjárvány hasznáról is megemlékeztek a kormánytagok augusztus 20. alkalmából

A Kárpátok öleléséről, sportlétesítményekről és a világjárvány hasznáról is megemlékeztek a kormánytagok augusztus 20. alkalmából

A Kárpátok öleléséről, sportlétesítményekről és a világjárvány hasznáról is megemlékeztek a kormánytagok augusztus 20. alkalmából

Miközben végre lekerült a rózsaszín fólia a görkorcsolyázó turulról, a tököli reptér környékén lakók elővették a légiparádéra rendszeresített fülvédőjüket, és a cukrászdák pultjai megteltek az ország tortájával, Magyarország jelenlegi vezetői értékes gondolataikkal járultak hozzá az ünnepi hangulathoz. Államalapításunk évfordulója a kormánytagokból különféle érzelmeket váltott ki. Volt, akiből a történész bújt elő, mások lírai húrokat pendítettek meg, és volt, aki szinte képtelen volt szavakba önteni meghatottságát. 

Varga Judit igazságügyi miniszter augusztus 19-én mondott köszöntőt a muravidéki magyar közösségnek az államalapítás ünnepe alkalmából. A költői bevezető után egy meglepő fordulattal az egységes Európa értékeire futtata ki beszédét:

“Mi, magyarok – határon innen és túl – együtt emlékezünk Szent István királyunk történelmi döntésére, amely végérvényesen meghatározta helyünket és küldetésünket a keresztény Európában. A Kárpátok ölelésében hazára leltünk, felvettük a kereszténységet, virágzó kultúrát és színes közösségeket hoztunk létre.

Ha a Muravidékre gondolok, megnyugvással tölt el, hogy egy olyan térséget látok, ahol a magyarok békében élnek a szlovénekkel, ahol érvényesülnek a nemzetiségi jogok és ahol lehetőség van az európaiság közös megélésére.”

Mintha nem is ő lett volna, aki legutóbb egy nappal ezelőtt fejtette ki, hogy az egyetlen lehetséges európai létforma, amit el tud képzelni, az erős nemzetállam, és esze ágában sincs semmit közösen megélni azokkal, akik európai értékeket vallanak. 

Németh Szilárd ünnepi szónoklatát nagyrészt idézetekből állította ösze: a néhány perces beszédben örök érvényű gondolatok hangzottak el Szent István, Márai Sándor, Szent-Györgyi Albert, Széchenyi István és Orbán Viktor műveiből. Németh egészen biztosan saját maga írta az ünnepköszöntőt: így történhetett meg, hogy olyan idézeteket válogatott össze, amelyekkel azonnal meg is cáfolta saját munkájának hatékonyságát. 

“semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg”

– mondta szemrebbenés nélkül, intőleg, majd így folytatta:

„Nincs más fegyver a világgal szemben, csak az alázat; nem a hajbókoló és mellverdeső alázat, hanem a másik, mely nyugodtan és mozdulat nélkül néz farkasszemet a világgal.”

A mély mondanivalójú citátumok mellett szónoki bravúrral külön megemlékezett  Karácsony Gergely alkalmatlanságáról és a csepeli sportlétesítmények építéséről, kijelentve, hogy a XXI. kerület ma Budapest leginkább virágzó része.

Rétvári Bence nem győzi bizonygatni, hogy a tettek embere. Nem lehet másképp, mert a szavaké biztosan nem. Facebook-oldalán az alábbi gondosan megfogalmazott bejegyzéssel gazdagította az ünnepi megemlékezések sorát: 

“Szent István semelyik országgal nem volt sem ellenséges, sem behódoló.”

Majd néhány órával később az alábbi kigészítést tette: 

“Szent István sem engedett a külföldi zsarolásnak. Haza, család nem eladó.”

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ünnepi Facebook-bejegyzése úgy próbál nemzeti és harcos hangvételű lenni, hogy a biztonság kedvéért nem mondja ki, amit akar, csak céloz rá. Így senki nem vádolhatja azzal később, hogy csúnya dolgokat írt az Európai Unióról. Mert hol van ebben bármi támadó, vagy Európa-ellenes? 

“A mi küldetésünk tehát nem kevesebb, mint megőrizni az államalapító Szent István örökségét, védeni azt, amely ezeréves harc, győzelem és áldozat után ránk maradt.

 Ezredéves történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk gyermek nemzet” – Kossuth után szabadon mondhatjuk: nem kell máshol rólunk dönteni. Csak itthon, nekünk magunknak.”

Na ugye.

Ennél sokkal szerencsétlenebbre sikerült az új kenyeret ünneplő kis írása, amelyben a hagyományok tisztelete mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen klassz és hasznos dolog egy világjárvány:

“Ma már újra van igény a valódi, eredeti recept alapján készült kenyerekre, elég csak a kézműves pékségek előtt kígyózó sorokra nézni. És azért, mert – részben köszönhetően a koronavírus-járványnak is – ismét reneszánszát éli az otthoni kenyérsütés, mégha csak hobbi szinten is.”

A legbölcsebb kormánytagnak  ezúttal Novák Katain bizonyult, aki nem törődve turullal, ország tortájával és légiparádéval, fogta a családját, és elment túrázni Szlovéniába. Mert egyébként nyár van, kirándulni jó dolog, és szinte ingyen van – ellentétben az augusztus 20. tiszteletére rendezett ünnepségekkel, amelynek milliárdos költségeit mi álljuk. 

Facebook Comments