A vébének mennie kell

A vébének mennie kell

A vébének mennie kell

6 érv szól ellene, és már egy se mellette. Éppen ideje volt megvétózni az atlétikai vébét.

Amikor a főpolgármester bejelentette, azt fogja javasolni a közgyűlésnek, hogy a főváros vonja vissza támogatását a 2023-as atlétikai vébé megrendezéséhez, akkor arra azt lehet mondani, hogy éppen ideje volt.

(Gy. Németh Erzsébet Karácsony bejelentése után azt közölte, a DK nemcsak hogy támogatja a javaslatot, de a párt frakciója már előző este benyújtotta az indítványt.)

1. Az atlétikai vébé a lopakodó olimpiarendezés egyik eseménye lett volna. Úgy kiépíteni egy majdani olimpiához szükséges infrastruktúrát, hogy a pályázat benyújtásakor már ne lehessen arra hitakozni az opponálóknak, hogy lopni fognak. ti.

ellopják jó előre.

Azonban az olimpiai játékok helyszínei már elkeltek 2032-ig, legfeljebb a 36-osra lehetne pályázni (majd valamikor), akkorra viszont annyira leromlik az infrastruktúra állapota, hogy ismét 10 milliárdokat kellene költeni rá.

2. Az olimpiarendezés és a hozzá kapcsolódó események, mint az atlétikai vébé a kormányzati gigantomániai, a miniszterelnöki cezaromániai és a jobboldali nacionalizmus termékei, továbbá a közpénzek magánvagyonná konvertálását célozzák. Ennek megfelelően minél drágábbak, a NER annál jobban jár vele. Így lett az úszó vébé és a Puskás-stadion költségvetése is (egyenként) 200 milliárdos volt; ugyanennyibe kerülne atlétikai vébé is, stadionnal, Galvani-híddal.

Arra talán már szükségtelen is emlékeztetni, hogy a beruházásokat Mészáros Lőrincék nyerték el.

3. Ami soha nem térülne meg. Még a kormányzati megrendelésre készült, és igen nagyvonalú hatástanulmány is csak 90 milliárdos bevétellel számol (ha minden nagyon összejön), és úgy hozza ki nyereségesre(!) a rendezvényt, hogy a költségekbe nem számolja bele a stadion és a hidak megépítését. Mert az úgyis itt marad nekünk.

Ami mondjuk éppen nem pozitívum. Egy semmiből a semmibe vezető, kihasználatlan híd, és az túlméretezett stadion fenntartási költségei a vébé után is az állami (önkormányzati) büdzsét terhelnék. Ami meg nyilván azt jelentené, hogy Dél-Ferencvárosban

ott maradna egy lassan (gyorsan) lepusztuló komplexum az enyészetnek.

4. A vébé budapesti megrendezése mellett azzal sem lehet érvelni, hogy egy presztízsben és marketingben mennyit hozna a fővárosnak, mert a tévénéző – a maraton kivételével – csak magát a stadiont látja majd belőle, az meg ugyanolyan bárhol (és általában bárhol is van).

5. A főváros lakóinak csak kényelmetlenséget, koszt és káoszt hozna az egyhetes rendezvény hónapokon és éveken át. Nemcsoda, hogy nem támogatják. Az már kisebb csoda, hogy ilyesmire olyan érzékeny Fidesz ezt nem veszi tekintetbe, noha finoman szólva sincs meg a helyi közösség egysége (még csak többsége sem) a rendezés mögött.

Az ellenzők alkalmasint tudják, hogy míg házibuliba menni jó, házibulit rendezni nem az.

6. Mivel a magyar atlétika csak nyomokban létezik, a vébé mellett azt sem lehet felhozni, hogy ezzel a magyar versenyzőknek biztosítja a kormány a hazai pálya előnyét. talán egyetlen éremesélyes magyar versenyző van, a súlylökő Márton Anita, esetleg kinőhet még akkorra 1-2 férfi dobó atléta is, de például a magyar 110 gátasok (akik közül Baji Balázs 4 éve, Londonban dobogóra állhatott) inkább csak az elődöntőre esélyesek, már a finálé is bravúr lenne tőlük.

És ezzel vége is, az atlétika nem a magyar sikersportágak egyike, nem birkózás, öttusa, vívás, úszás vagy vízilabda.

A vébét mindezek után már 2 éve le kellett volna fújni.

+1. A megrendezése, illetve annak fővárosi támogatása mellett egyetlenegy érv szólt: ti., hogy mivel az olimpiai projekthez van rá szükség, épül (épülnie kell) olimpiai falunak is, azt meg át lehet alakítani kollégiummá. Ez lenne (lett volna) a Diákváros, amelyik a maga 16-18 ezres férőhelyévé feleannyi albérletet tudott volna felszabadítani a túlterhelt budapesti lakáspiacon (és ezzel lejjebb nyomni az elszállt ingatlanárakat).

Ez viszont kútba esett még februárban, mikor a NOB bejelentette, hogy Brisbane nyeri a 32-es játékokat. Ekkor az olimpiai falu (és a belőle kialakított kollégiumváros) is okafogyottá vált, a Fidesz-kormány számára elveszítette a jelentőségét. Nem is került bele a Fudan-törvénybe. A kínai egyetem magyar államköltségen való megépítését elnapolták a jövő évi parlamenti választás utánra, de az előkészítő törvényt nem vonták vissza.

Ezek után egyetlen érv sem maradt már a budapesti atlétikai vébé mellett. A vébének mennie kell.

Facebook Comments