Ha nem fullad káoszba az iskolai oltási program, az nem a kormánynak köszönhető

Ha nem fullad káoszba az iskolai oltási program, az nem a kormánynak köszönhető

Ha nem fullad káoszba az iskolai oltási program, az nem a kormánynak köszönhető

Augusztus eleje óta zajlik az akció, amelynek keretében a 12-18 év közötti iskolások saját oktatási intézményükben is jelentkezhettek COVID-19 oltásra. A gyerekek a Pfizer-Biontech oltóanyagot kaphatják így meg. Az ötlet valóban jó és előremutató, de a kezdeti öröm után hamar kiderült, hogy a megvalósítás több sebből vérzik.

Azt már a legelején látni lehetett, hogy az ígért augusztus végi és szeptember eleji oltási időpontok az iskolakezdésre nem biztosítanak védettséget. A rendelkezés nagyjából két hónapot késett ahhoz, hogy a beoltott gyerekek a tanév megkezdésére megnyugtató védelmet kaphassanak. Ezt a szülők és a gyerekek is mérlegelték, és sokan már nyár elején túlestek az oltáson. Így történhetett meg, hogy a várakozásokkal ellentétben nagyon kevesen jelentkeztek az iskolában beadatható vakcináért: aki számára tényleg fontos volt, az már beadatta korábban, aki pedig eleve nem szerette volna, azt nem győzte meg az sem, hogy nem orvosi rendelőbe kell mennie. 

Az intézményeknek küldött tájékoztató levelekből jól látszik, hogy ennek az oltási akciónak sokáig nem volt valódi gazdája, még akkor sem, amikor már javában zajlott. A programot a médiában még az EMMI hirdette meg, de az iskolák az első tájékoztatót  már az adott város kormányhivatalától kapták. Aztán hosszú csönd következett, és épp, mire mindenki elkönyvelte magában, hogy ebből már nem lesz semmi, augusztus 19-én, néhány órával a hosszú hétvége előtt megérkezett az Oltási Munkacsoport (immár a harmadik hivatalos szerv, amely az üggyel foglalkozik) tájékoztatója. Ebben csak annyi volt olvasható, hogy hamarosan jönnek a részletek – valószínűleg időt szerettek volna nyerni az ott dolgozók, hogy a hirtelen nyakukba szakadt feladattal képbe kerüljenek. Augusztus 26-án, az esti órákban megérkeztek végre a valóban használható információk minden iskolaigazgatóhoz: maradt tehát egy munkanap és egy hétvége tájékoztatni a gyerekeket és a szülőket a részletekről. 

Az már korábban kiderült, hogy nem mindenki a saját iskolájában kapja meg az oltást. Mivel nagyon kevesen jelentkeztek, az egy környéken lévő intézmények közül egyet jelöltek ki, és mindenkinek oda kell mennie a szomszéd iskolákból is. Ez gyakorlatilag semmiben nem különbözik attól, mint amikor egy oltópontra hívják be a jelentkezőket. Azaz valamiben mégis: az oltópontok megfelelő felszereltséggel rendelkező egészségügyi intézmények, a kijelölt iskoláktól viszont plusz figyelmet és erőfeszítést igényel, hogy az oltásokkal kapcsolatos előírásoknak megfeleljenek. 

Amit minden iskolának biztosítania kell az oltás idejére: 

  • az oltások lebonyolításához szükséges helyiség  az oltócsapat részére,
  • az oltási helyiségben a Pfizer oltóanyag tároláshoz szükséges, 2-8 C hőmérséklet biztosítására alkalmas, üres hűtő  biztosítása
  • az oltás utáni 30 perces megfigyelési időszakra helyiség biztosítása az oltószemélyzet közvetlen közelében közelében,
  • fektetésre alkalmas tornamatracok az oltási helyiségben

Az intézményeknek küldött levél kihangsúlyozza, hogy a megadott időpont tájékoztató jellegű: ha 15 órát hirdetnek meg, akkor mindenki legyen ott 15 órára, aki oltást szeretne, és az oltást beadó csapat előbb-utóbb megérkezik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy egy szakembergárda járja körbe a környék minden iskoláját, nincs annyi kapacitás, hogy minden intézményre jusson 3 ember, aki az oltás  beadását, illetve a körülötte lévő adminisztrációt lebonyolítja. Így azok az iskolák járnak jól akik reggeli időpontot kaptak: délutánig az itt-ott pár perces csúszások már összeadódhatnak, és komolyabb késlekedést, hosszabb várakozást eredményezhetnek. 

Az iskolai oltás jó ötlet volt, de a lebonyolítás terhét az intézmények viselik. Úgy zajlik ez is, mint mostanában oly sok minden: a kormány ontja magából az ötleteket, azokat rögtön kötelező érvényű rendeletbe foglalja, de a megvalósításért már nem vállal felelősséget. Az állampolgárok magukra maradnak egy újabb, lehetőségnek álcázott feladat súlyát viselve. 

Facebook Comments