Ellenzéki előválasztás: a Fidesz egyelőre tanácstalan

Ellenzéki előválasztás: a Fidesz egyelőre tanácstalan

Ellenzéki előválasztás: a Fidesz egyelőre tanácstalan

A fideszes fiúk állnak a saját maguk építette szemétdomb tetején, és azt kukorékolják, hogy „Stop Gyurcsány!”. Ha tényleg ennyire futja, ez kevés lesz. Miközben a NER-lovagok gazdagodnak, például a minimálbéresek, a létminimum alatt élő nagycsaládosok, a gyermeküket egyedül nevelő szülők, a nyugdíjasok a saját bőrükön érzik, mennyire gondoskodik ez a hatalom az elesettekről. Ezt mind többen felismerik és jövőre nemet mondanak a NER-re.

Miközben zajlanak az előválasztások, és az ellenzék folyamatosan az utcán kampányol, előbújtak a „narancsosok” is. Őszbe kanyarodva mintha felébredtek volna a „nyári álmukból”. Úgy tűnik, rájöttek, hogy ennek nem lesz jó vége, meg talán rácsodálkoztak a demokrácia alapértékeire is, amelyek persze a számukra szinte ismeretlenek. De most rájöttek, hogy a választási rendszer 2010-ig érvényes szabályainak felrúgása után az ellenzék – egyéb lehetőség nélkül – végre összezárt, és a sikeres előválasztás egyben a Fidesz bukásának lehetőségét vetíti előre.
Persze még mindig nem ott tartanak, hogy visszakozzanak, hanem inkább a zavarkeltés a cél. „Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony!” – szajkózzák. Kivonul az utcákra kerületünk fideszes polgármestere, az alpolgármester és a szolgalelkű képviselők sora is. Ez most a feladat. Érdekes módon minden olyan helyre igyekeznek kitelepülni, ahol az elmúlt hetekben az ellenzék gyűjtötte a támogató aláírásokat.
„Stop Gyurcsány és stop Karácsony!” – ez az, amire futja tőlük. Ahogyan azonban a DK elnöke mondta, fiúk, ez kevés lesz. Már csak azért is, mert a fideszes szolgahad végignézte saját önkormányzataik jogfosztását, kizsebelését, s nem mellesleg szó nélkül hagyták, hogy a NER tönkretette a közoktatás és az egészségügy rendszerét. A hatalmi téboly következménye az is, hogy sok munkavállalót megfosztottak a tisztes megélhetés lehetőségétől, és emiatt több százezer ember inkább elmenekült az országból.
A fiúk meg állnak a saját maguk építette szemétdomb tetején, és azt kukorékolják, hogy „Stop Gyurcsány!”. Kedves fideszes szolgák, ez tényleg kevés lesz. Mikor veszitek már észre, hogy ebből elég volt? A gyűlöletkeltéssel, az indulatok szításával már nem mentek semmire. Miért gondoljátok azt, hogy senki nem veszi észre, mekkora károkat okoztatok ennek a jobb sorsra érdemes nemzetnek? Ja, amikor a saját ostoba petíciótokhoz gyűjtitek az aláírásokat, persze csak elvakult fideszes szavazókkal találkoztok, és ők megerősítik a hiteteket abban, hogy rendben mennek a dolgok. Tényleg sok ilyen ember akad, akit a saját hatalmi érdekeiteket követve sikerült megvezetni, de vajon elegen vannak-e?
A minap az utcán megszólított egy idős, az Orbán rendszerét feltétel nélkül támogató férfi. Beszélgetni akart velem, de elég hamar rájöttem, hogy nem megyünk egymással semmire. Csak azt sajnáltam, hogy miért nem akarja látni a valóságot. Amikor ugyanis a saját nyugdíjáról érdeklődtem, és feltettem a kérdést: az ellátása az elmúlt 10 évben mennyit emelkedett, elakadt a NER lemezén a tű. Igaz, csak egy pillanatra, mert azután a férfi tovább ismételgette a szokásos paneleket. Ekkor mondtam neki, hogy nem érdemes a diskurzust folytatni. A hiba persze nem ebben a szegény nyugdíjasban van, hanem azokban, akik megtévesztették őt sok hasonló társával együtt.
Hát kedves fideszes polgármesterek, alpolgármesterek és képviselők, a ti bűnötök is, hogy sokakkal elhitettétek, létezik egy alternatív valóság. Csakhogy ilyen nincs. Miközben a NER-lovagok gazdagodnak, például a minimálbéresek, a létminimum alatt élő nagycsaládosok, a gyermeküket egyedül nevelő szülők, a nyugdíjasok a saját bőrükön érzik, mennyire gondoskodik ez a hatalom az elesettekről. A legkiszolgáltatottabb rétegek előbb-utóbb felismerik, hogy átverték őket. Többek között a családi pótlék befagyasztásával, miközben a sokat kereső kevesek az adókedvezmények révén még többet vihettek haza.
Lehet a gyűlöletkeltő kampányotokhoz aláírásokat gyűjteni, ami nem nehéz, sőt az országot is könnyű volt az ellenségkép gyártásával megosztani, morális mélypontra juttatni. De ez már nem megy sokáig, szóval 2022-ben csomagolhattok, és utána jöhet az elszámoltatás. Szigorú törvényes alapon, de az elzabrált százmilliók egy részét így is vissza fogjuk szerezni, s a pénzt a szegénység visszaszorítására, a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklésre fordítjuk. Meg visszaállítjuk az önkormányzatiságot, és nem a jól menő multiknak adunk sokmilliárdos támogatást, hanem a valóban rászorultaknak. S nem mellesleg visszahozzuk a társadalmi egyeztetés érdemi fórumait. Kedves fiúk, az újjáépítésben pedig nem lesz rátok szükség, lehet csomagolni!

(Fotó: folyik az előválasztási kampány Kertvárosban is)

Facebook Comments