Mindenki emlékszik, mit csinált szeptember 11-én – kivéve Orbán Viktort

Mindenki emlékszik, mit csinált szeptember 11-én – kivéve Orbán Viktort

Mindenki emlékszik, mit csinált szeptember 11-én – kivéve Orbán Viktort

A lehető legfinomabban fogalmazva is alternatív tényeket állított a miniszterelnök. Orbán a New York-i Világkereskedelmi Központ toronyépületeinek lerombolása után 20 évvel az alábbiakat közölte:

„A húsz évvel ezelőtti szomorú események után Magyarország Európában az elsők között vállalt szerepet a terrorizmus elleni harcban, a NATO-hadműveletekben legjobb tudásunk szerint támogattuk szövetségeseinket.”

Ami úgy hazugság, ahogy van. Legfeljebb egy alternatív univerzumban lehet igaz, a jelenleg létezőben egész más történt.

Nem igaz, hogy “Magyarország Európában az elsők között vállalt szerepet a terrorizmus elleni harcban”. Ezzel szemben a valóság az, hogy az eufemisztikusan terrorizmus elleni harcnak nevezett afganisztáni háborúba az akkori magyar kormány – miniszterelnök: Orbán Viktor – nem küldött csapatokat.

(Pedig lett volna alkalmas erő, az akkor Könnyű Vegyes Ezred néven összevont szolnoki gyorsreagálású és felderítő egység, a Magyar Honvédség egyetlen elit- és NATO-kompatibilis alakulata.)

Orbán akkor sem igazat, amikor azt állítja, hogy “a NATO-hadműveletekben legjobb tudásunk szerint támogattuk szövetségeseinket”. Mert nem: Magyarország csak 2003-tól vett részt az afganisztáni háborúban, amikor az érdemi műveletek már véget értek, a tálib kormányzat már egy évvel korábban összeomlott, bin Laden rég Pakisztánba menekült.

  • De még akkor is csak egy orvoscsoportot küldött.
  • És azt is egy másik kormány, a Medgyessy Péter Vezette MSZP-SZDSZ kabinet.
  • Harcoló alakulatokat azért nem tudott küldeni a magyar kormány, mert nem volt meg a kétharmados parlamenti felhatalmazása.
  • Mégpedig azért nem, mert a 2002 után ellenzéki Fidesz jelezte, nem szavazza meg harcoló katonák küldését.

Erre majd csak 2004-ben került sor, júliusban ment egy magyar felderítő század Afganisztánba. Majdnem 3 évvel évvel a szeptember 11-ei terrortámadás és a háború kitörése után.

A Fidesz akkor is csak azért adta a beleegyezését, hogy ne kelljen hozzájárulnia az iraki háborúban való magyar részvételhez, amelyik akkor sokkal kurrensebb téma, és az Egyesült Államok, illetve az akkori republikánus, neokonzervatív kormányzat számára jóval fontosabb ügy volt, mint a már megnyert afganisztáni háború.

Orbán tehát nemcsak miniszterelnökként sem vállalt szerepet a terrorizmus elleni háborúban, de ellenzékből is évekig akadályozta a magyar részvételt.

Sőt, még csak szavakban sem állt mellé. Az amerikaiakkal való tartós rossz viszonyát azzal alapozta meg, hogy nem volt hajlandó személyesen, saját szájával elhatárolódni attól a Csurka nevű szélsőjobboldali pártvezértől, aki a magyar Országgyűlésben “az amerikai globalista politikát” és “a globalizmus féktelen előrenyomulását” tette felelőssé a merényletért.

Csurka akkor éppen úgy a “globalisták” ellen küzdött, mint Orbán azóta is. Utóbbi – amerikaiak többszöri kérése dacára – azért nem volt hajlandó az elhatárolódásra, mert nem akart szembeszállni a szélsőjobbal, a Fidesz mögé involválni kívánt MIÉP-szavazókkal.

Orbán mostani állításával szemben ugyanis a 2001. szeptemberi 11-ei terrortámadás ugyanis nem a “keresztény civilizáció”, hanem a felvilágosult Nyugat ellen történt. Nem egy templomba repültek bele, hanem a WTC-be.

A felvilágosodást, a liberalizmust, a globalizációt, a “nyílt társadalmat” pedig minden tekintélyelvű, hagyományfetisiszta, kollektivista, vallási fanatikus politikai erő ellenségnek tekinti. Függetlenül attól, hogy muszlim vagy keresztény. Az Al-Kaida, az ISIS és a tálibok éppen úgy, mint a 20 évvel ezelőtti MIÉP vagy a mai Fidesz.

Innen nézve egyáltalán semmi meglepő nincs abban, hogy az exkommunista fideszes propagandista, Bencsik András, aki a náciakat és a nyilasokat Európa hőseinek nevezte, a tálibokat szabadságharcosoknak tartja.

Bencsik legalább őszinte és következetes. Orbánnál viszont csak az a következetes, hogy hazudik arról, amit tett és tesz.

Egy Frederick Forsyth nevű brit bestselleríró Odessa-ügyirat című, 1972-es regényében szerepel, hogy mindenki tudja, hol volt és mit csinált éppen akkor, amikor 9 évvel korábban, Dallasban megölték Kennedy amerikai elnököt. Ez ugyan nem igaz (ellenőriztem), de arra tényleg mindenki emlékszik, hol érte az ikertornyok 2001-es lerombolása.

Kivéve természetesen Orbán Viktort. Ő a tökéletes ellenkezőjére emlékszik.

Facebook Comments