Példaértékű, ahogyan a Kelenföldi Városközpont körüli döntések születnek

Példaértékű, ahogyan a Kelenföldi Városközpont körüli döntések születnek

Példaértékű, ahogyan a Kelenföldi Városközpont körüli döntések születnek

Olimpia Mozi, MDF-piac… elég ennyit mondani, és máris mindenki tudja, hogy a kelenföldi Városközpontról van szó. Az 1979-ben átadott épület felett alaposan eljárt az idő. Gy. Németh Erzsébet, mint  Humán Területekért Felelős főpolgármester-helyettes, az Újbudai Önkormányzattal összefogva  most arra törekszik, hogy az épületegyüttes újra azt a funkciót tölthesse be, amelyre annak idején megépült.

Akkor, 1979-ben ez a környék alvó városrésznek számított. A szolgáltató központ megnyitásával felpezsdült az élet: egyre többen jártak oda vásárolni, hivatalos ügyeket intézni, mozizni, egy csapásra népszerű találkozási pont lett a hely. Azóta csak kisebb karbantartásokat végeztek rajta, miközben a környék alaposan megváltozott. Megújult a Bikás park, elindult a 4-es metró, napokon belül megnyílik az Etele Plaza: a szolgáltató központ épülete ma már elavultnak számít.

A környékbeliek különös viszonyt ápolnak az épülettel: a szolgáltató központ meghatározó eleme a környék látképének, a benne működő szolgáltatások és üzletek, valamint a hétvégi piac rendkívül látogatottak, de az építmény egyre idegenebbül hat a most már családias hangulatú, modern környezetben, ami körülveszi, és ez a helyi lakosok számára sem komfortos. Mindenki örömmel fogadna egy olyan változtatást, ami a lényegi, megszokott elemeket megtartja, de alkalmazkodik a kor szelleméhez.

A fentiek miatt döntött úgy a Fővárosi Önkormányzat és Újbuda Önkormányzata, hogy a tulajdonukban levő ingatlanokat együtt pályáztatják meg, és Gy. Németh Erzsébet  ígéretet tett: mindent megtesz azért, hogy a helyi lakosok szempontjai érvényesüljenek az átalakítások során. Az általa felvázolt legfontosabb programelemek az alábbiak:

Transzparencia

A teljes folyamat a pályázat kiírásától az eladáson át az építkezésig a helyieket bevonva zajlik majd. A döntések csak úgy születhetnek meg, ha azokat a lakossággal előzetesen megvitatták, és megyegyezés született

Megbízhatóság

Azok a szolgáltatások, amelyek most is népszerűek, a megújult épületben is a lakosság rendelkézésére állnak majd: megmaradnak az üzletek, a bankok, a piac, de kényelmesebb, felhasználóbarátabb formát kapnak. Sem toronyház, sem lakóház nem épülhet a területre: a funkciója változatlan marad, csak megújul. A beruházónak azt is biztosítania kell, hogy a megszokott szolgáltatások ára nem fog változni.

Közösségépítés

Fontos cél, hogy az új városközpont egy olyan hely legyen, ahol jó barátokkal találkozni, időt tölteni. A megszokott szolgáltatásokon túl így a közösségi terek kialakítása is kiemelt fontosságú szempont.

A fentieket már a pályázat kiírásánál figyelembe veszi a Fővárosi és az Újbudai Önkormányzat. Ezért a pályázóknak már a legelején, a  vételár megajánlása mellett, egy építészeti koncepciótervet is be kelljen nyújtaniuk, amelyet a környék lakossága is megismerhet a közös döntés meghozatala előtt.

Ez a folyamat, ha sikerül végigvinni, iskolapéldája lehet annak, hogyan érdemes egy nagyobb közösséget érintő döntést meghozni demokratikus módon, minden érintett bevonásával. Elszoktunk már attól, hogy ne a fejünk fölött döntsenek: ideje újra megtanulni, milyen érzés közösen elhatározni valamit, véghezvinni, és megosztva viselni a felelősséget és az örömöt is.

Facebook Comments