Szijjártó csak egy kérdésre válaszolt a CNN-ben, abban sem volt köszönet

Szijjártó csak egy kérdésre válaszolt a CNN-ben, abban sem volt köszönet

Szijjártó csak egy kérdésre válaszolt a CNN-ben, abban sem volt köszönet

A jelenlegi magyar külügyminiszter New Yorkban turnézik egy hétig a (bár lehet, hogy ENSZ-közgyűlésre nem engedik be, mert nincs megfelelő oltása), és ha már ott volt, haknizott egyet a CNN-ben is.

Öt kérdést kapott, négynek totál mellébeszélt, egyre válaszolt, de annak se volt semmi értelme.

1. A házigazda, Richard Quest megkérdezte tőle, miért szerepel egy törvényben a pedofília (egy bűncselekmény) és a homoszexualitás (egy legális nemi preferencia). Quest maga is meleg, ezért úgy kérdezte, hogy őt is melegnek tartja-e.

Szijjártó nem tudott válaszolni. Azt mondta, hogy ugyanannak a törvénynek 2 különböző helyéről van szó. Azonban ez nem válasz arra, hogy miért mosták össze ezeket egyazon jogszabályba.

2. Quest ezután arra kérdezett rá, hogy mivel Magyarországon a belegyezés korhatára 14 év, egy fiatal már 4 éve szexelhet, mire láthat erről szóló tartalmat.

Szijjártó erre sem tudott válaszolni. Azt hajtogatta, hogy Magyarországon a szülő kizárólagos joga a szexuális felvilágosítás. Ez azonban egyáltalán nem oldja fel az ellentmondást. (Ráadásul az inkriminált törvény a szülőnek sem ad felmentést: senki, ezért ő sem tájékoztathatja a 18 év alatti gyerekét a nemváltásról vagy a homoszexualitásról.)

3. Quest itt áttért a pártpolitikára. A kormány nem aggódik-e amiatt, hogy elveszítheti a jövő évi választást, mivel az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltet állít?

Szijjártó szerint nem, mert arról kell döntenie az embereknek, hogy „vissza akarnak térni a 2010-et megelőző időszakhoz, amikor az ország eladósodott”. Ezt mondjuk tekinthetjük válasznak. De az igazságtartalmáról, az eladósodásról csak annyit, hogy Orbán 2010-ben 20 ezer milliárd forinttal vette át a magyar államadósságot, és épp a múlt héten érte el a 40 ezer milliárdot.

Azaz úgy duplázta meg, hogy a világgazdaság szárnyal, és az EU kb. ugyanennyi vissza nem térítendő támogatást adott Magyarországnak.

4. Quest ennek kapcsán visszacsatolt: ha az emberek gazdasági szempontok kapcsán döntenek, nem kellene-e az Orbán-kormánynak is ugyanígy tennie, és a támogatások további folyósításáért kompromisszumot kötnie az Unióval?

Szijjártó ennek kapcsán azt mondta, hogy egyetlen dologban értenek egyet von der Leyen bizottsági elnökkel, aki szégyennek, diszkriminatívnak, az emberi jogokkal és az EU alapértékeivel ellentétesnek minősítette a Fidesz homofób törvényét, abban, hogy

nincs kompromisszum. Tehát Orbán ragaszkodik az értelmetlen, ésszerű vitában a meg nem védhető jopgszabályhoz, mégha az tenger pénzébe kerül is az országnak.

5. Quest ezután felsorolt vagy 18 EU tagországot, akik a Bizottsághoz hasonlóan bírálták a Fidesz törvényét, és megkérdezte, hogy akkor ők mind tévednek-e.

Szijjártó itt arról kezdett beszélni, hogy az Egyesült Államok már többet kereskedik Kínával, mint az Unióval, és hogy ők az erős Európában és az erős tagországokban érdekeltek. A kérdésre, miszerint mindenki téved-e, aki a diszkriminatív törvény bírálja, nem válaszolt.

Szijjártó elment tehát a CNN-be, 10 perc alatt kapott 5 kérdést. Négynek mellébeszélt, egy esetben nem bontotta ki az igazság minden részletét.

És ezután büszkén kitette az interjút a Facebook-oldalára feliratozva, bízva abban, hogy úgyse nézi meg senki; de legalább a Fidesz-szavazók nem fogják majd fel, mennyire nem tudott érdemi választ adni egyetlen kérdésre sem.

Facebook Comments