A fiatalok támogatása helyett drága ajándékot ígér Magyarország a kínai államnak

A fiatalok támogatása helyett drága ajándékot ígér Magyarország a kínai államnak

A fiatalok támogatása helyett drága ajándékot ígér Magyarország a kínai államnak

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a napokban a Világgazdaságnak adott interjút. A magyar ipar fejlődését és a közeljövő kormányzati terveit érintve szóba került a Fudan Egyetem kérdése is. A miniszter egy olyan koncepciót vázolt fel, amelyben a Diákváros és a Fudan megépítése egymás mellett szerepel. Az első hallásra békésnek hangzó megoldás azonban bőven rejt csapdákat – erre hívta fel a figyelmet Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes.

Palkovics az alábbi állításokat fogalmazta meg:

  • A Fudant érintő népszavazási kezdeményezés csupán egy trükk, amelyet a főváros vezetése talált ki, hogy elterelje a figyelmet saját működéséről
  • A Diákváros mint projekt valójában nem létezik. a Fudan tervezése jóval előrehaladottabb fázisban van
  • A kínai fél nem foglalkozik a magyar belpolitikával, számára csak a magyar kormány komoly elköteleződése számít

Gy. Németh Erzsébet a Palkovics-interjú kapcsán felidézte korábbi kijelentését: ha nem kezdődik meg hamarosan a Diákváros építése, Budapest visszalép a 2023-as Atlétikai Világbajnokság megrendezésétől. Utalt arra is, hogy a Palkovics nyilatkozata a Fudan és a Diákváros párhuzamos megépítéséről elhallgatja azt a tényt, hogy a Fudan számára kijelölt terület kiszorítja a Diákvárost az eredetileg tervezett helyéről.  Gy. Németh megfogalmazása szerint a Fudan-projekt nem szól másról, mint hogy a magyar kormány milliárdos vagyont ajándékozzon a kínai államnak.

Jogos a kérdés: ha a kormány valóban családbarát, miért nem a felsőoktatásban tanuló fiatalok érdekeit tartja szem előtt a kétes tisztaságú üzleti érdekekkel szemben? A lakhatási válság megoldása miért kevésbé fontos, mint egy olyan beruházás, amely évtizedekre szóló eladósodással jár? Mire van nagyobb szüksége a magyar lakosság többségének: egy sokak számára elérhető, a diákok érdekeit szem előtt tartó, a közösségi életet is támogató lakhatási lehetőségre, vagy egy szűk réteg igényeit kiszolgáló, megkérdőjelezhető gazdasági hátterű beruházásra?

Palkovics arra hivatkozott, hogy a kormány már a budapesti olimpia tervezése óta számol a Diákváros megépítésével. Biztató párhuzam: az olimpiai álmoknak egy népszavazási kezdeményezés vetett véget. Itt az ideje, hogy a budapestiek végre saját maguk döntsenek arról, mi történik a városukkal.

Facebook Comments