Budafokon alig 70 voks a különbség az ellenzéki jelöltek között, de 500 a technikailag érvénytelen szavazatok száma

Budafokon alig 70 voks a különbség az ellenzéki jelöltek között, de 500 a technikailag érvénytelen szavazatok száma

Budafokon alig 70 voks a különbség az ellenzéki jelöltek között, de 500 a technikailag érvénytelen szavazatok száma

Pénteken újraszámolnak.

Egy országgyűlési képviselőválasztáson eleve regisztrálva vagy. Bent vannak az adataid a rendszerben. Odamész, aláírsz, kapsz egy érvényesített (lepecsételt) szavazólapot, ikszelsz, bedobod, eljössz. Sima ügy. Lehet érvénytelenül szavazni, de azt akarni kell. Vagy nagyon értetlennek lenni.

Az ellenzéki előválasztáson viszont ez a legjobb szándék mellett is simán előfordulhatott, hogy érvénytelenül szavaztál, pedig mindent jól csináltál. És ilyesmi elő is fordult nagy számban. Ott odamentél, regisztráltál, kaptál egy érvényesített szavazólapot (lapokat), ikszeltél, bedobtad, végeztél.

És hiába csinálták mindent jól (még faszt sem rajzoltála szavazólapra), mégis lehet, hogy nem számít a szavaztatod. Attól fögg ez, hogy a QR-kód beolvasó érvényesítette-e a szavazólapodat. Mert a beolvasás eredménye – a pecséttől eltérően – nem látszott.

Országosan szavazók 10 ezreivel történt meg, hogy hiába dobta be az urnába a szavazólapot – az nem volt érvényesítve. Mert a QR kódot nem “csippantották” le.

Ez történt például Budafok-Tétényben, a főváros 18. választókörzetében, ahol a 2 jelöltre összesen csaknem 12 ezer szavazatot adtak le. De abból 500 érvénytelen volt.

  • Miközben a 2 jelölt között csak alig 73 voks volt a különbség.
  • És miközben a regisztráltak és az urnában lévő szavazatok száma megegyezett.

Azaz csalás nem történt, nem utólag adtak hozzák néhány száz (500) voksot, hanem a beregisztrált, jóhiszemű szavazók álltak hiába sorba – a QP-olvasó nem érvényesítette a szavazólapot.

A dolognak amúgy lenne tétje, mert ebben a választókerületeben 2018-ban az ellenzék 60%-ot kapott, míg a Fidesz csak 40-et. Az akkor MSZP-jelöltként induló Molnár Gyula úgy verte meg a kormánypárt emberét, hogy a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Kutyapárt is indított jelöltet.

Ha az ellenzék csak egyet indít, akkor jövőre még inkább borítékolható a győzelmük. Jelen állás szerint a momentumos Tóth Endre indulhat, aki 73 szavazattal verte az inkumbens Molnárt az előválasztáson, miközben az urnában lévő érvénytelen szavazólapok száma meghaladta az 500-at.

A kicsi különbség miatt a szavazatokat pénteken újraszámolják, de nem – továbbra sem – veszik bele az érvényteleneket.

Az OEVB állásfoglalása szerint:

Érvénytelen szavazat: az előválasztáson érvénytelennek számítanak a hitelesített szavazólapon leadott érdemileg érvénytelen szavazatok (azaz ha például két rubrikában, vagy egyben sem helyezett el szavazatota választó) és a nem hitelesített szavazólapok, amik viszont nem számítanak leadottnak. Mivel ezeknél a szavazatoknál nem lehet hitelt érdemlő módon megbizonyosodni róla, hogy szabályosan lettek leadva, ezért ezeket a szavazatokat az OEVB nem számolja meg és a fellebbezések vizsgálata során is figyelmen kívül hagyja az ilyen szavazólapokon hordozott választási információt.

Miközben azért érvénytelen ezek legnagyobb része, mert a szavazat leadásakor nem vagy rosszul olvasták be a QR-kódot. Közben nyilvántartják a leadott szavazatok számát, és ha az érvényes és érvénytelen (be nem olvasott QR-kódú) szavazatok számát összeadjuk, az kiadja a leadott szavazatok számát.

Azaz semmi oka nincs annak, hogy ezek érvénytelenek legyenek. Hiszen számszakilag nincs több, nem utólag csempészték be őket – ezt egyébként senki sem is állította – csak technikai hiba történt. (Az eseteleges szándékosság nyilván megint bizonyíthatatlan.)

Vagyis, ezeket a technikai hiba miatt érvénytelen szavazatokat igenis érvényesnek kellene elfogadni, hiszen választói akaratot tükröznek, nem csalással születtek – s ha volt hiba, az a szavazatszedőké.

Miért viselje ennek ódiumát valamelyik jelölt?

Facebook Comments