Márki-Zay állhat nyerésre a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Márki-Zay állhat nyerésre a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Márki-Zay állhat nyerésre a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Erre lehet következtetni abból, hogy az MSZP elnöke, majd elnöksége is felsorakozott mögé.

Dr. Tóth, az egyik társelnök csütörtökön délelőtt még magánvéleményét közölte, miszerint ő Márki-Zayt támogatja és rá szavazott Dobrev Klárával szemben. Délutánra ehhez feltakart a szocialisták elnöksége is. Arra hivatkoztak, hogy MZP-nek

nagyobb esélye van megnyerni az országgyűlési választást, legyőzni Orbán Viktort és a Fideszt.

Az érvelés legitim, ugyanakkor már egy hete is az volt, ebben nem történt látható változás. Akkor viszont még a visszalépő jelöltjük, Karácsony főpolgármester kérése ellenére sem álltak be Márki Zay mögé. Egy hete ezt Kunhalmi pártelnök azzal indokolta, hogy a szavazóik megosztottak, ezért a pártvezetés nem foglal állást.

  • Sőt, múlt héten még elszántan ellenezték Karácsony visszalépését is.
  • Utóbb pedig azt, hogy ha már kiszáll, akkor miért nem Dobrev támogatására kéri a szavazóit. (Néhány szocialista politikus el is köteleződött Dobrev Klára oldalán, amiben a regnáló polgármestereket nyilván a városházi koalíciós érdekek motiválták – ezt nevezte Márki-Zay zsarolásnak.)

AZ MSZP mint párt viszont csütörtökön az ellenkező irányban adta fel a semlegességét, noha dr. Tóth szerint a DK is megkereste őket. Választhatták volna, hogy Dobrev mögé állnak, vagy hogy továbbra sem foglalnak állást, de a szocialista pártvezetés ehelyett Márki-Zay támogatására szólított fel. A döntés mögött alighanem a a terepen lévő embereiktől származó informális jelzések állnak, amelyek szerint

a hódmezővásárhelyi polgármester jobban áll a miniszterelnök-jelölti versenyben DK-s ellenfelénél.

Az előválasztás első fordulóját ugyan Dobrev nyerte, de az látható volt, hogy nincsenek tartalékai: a 35%-ával szemben a résztevők kétharmada állt. Ugyanakkor több dologban is reménykedhetett.

  • Például a band wagon-hatásban, a győzteshez húzás jelenségében.
  • Vagy abban, hogy miközben a pártja jól mozgósít, és elviszi a magszavazóit, az ellenfélnek alig vannak aktivistái, meg meg pártok, akik kampányolnának neki. (Az MSZP előtt csak a Momentum állt mellé.)
  • Nagy hozzájárulás volt a Jobbik semlegessége, akik segítettek hidegen tartani a vidéki kampányt. (Ezzel szemben MZP melegíteni próbálta a nagygyűléssel, a konfliktus keresésével, az éles mondásokkal.)

Továbbá – paradoxnak tűnő, de valójában jól felfogott érdeket követő módon – a DK mellé állt a Fidesz is. Leállították a Stop Gyurcsány-kampányt, a lapjaikban versengve dicsérték Dobrev Klárát, sőt – ha ennyiből még nem értett volna keménymag – akkor

nyíltan is a Gyurcsány Ferenc feleségére való szavazásra szólították fel a Fidesz-tábort.

Például a Pesti Srácok nevű kormánylapon a Varga B. Tamás nevű kormány- és szélsőjobboldali megmondóember:

Az előválasztás második körének első 4 napján 345 ezren szavaztak, ami napi 80+ ezer voksolót jelent. Ez nemcsak magasabb, mint az első forduló hasonló időszaka, de ebből az OEVB tájékoztatása szerint csaknem 100 ezer az új résztvevő, aki eddig nem regisztrált és nem szavazott. Azt nem lehet biztosan tudni, hogy ők kicsodák.

  • Lehetnek akár fideszes vérnénik tízezrei is.
  • Vagy lehetnek olyan, eddig passzív – és főként fiatal – ellenzéki szavazók, akiket MZP kampánya és győzelmének lehetősége mozgósított.

Az MSZP elnöke és elnöksége láthatóan az utóbbi lehetőségre teszi a tétjét. Mert abban biztosak lehetünk, ha fennállna Dobrev győzelmének lehetősége, akkor legalábbis kitartottak volna a semlegesség mellett. Ha meg Gyurcsány feleségét látnák esélyesebbnek, akkor habozás nélkül melléálltak volna.

Racionális politikusok, akik ha látnak sok ember irányban menni, akkor ők is arra akarnak tartani. Éppen ezt, a szavazók áramlását vette észre korábban, még a második forduló előtt Fekete-Győr is, és követte a minden politikusok alapszabályát:

ha nem tudod megakadályozni, állj az élére.

Dobrevből meg majd lehet külügyminiszter-jelölt.

(Kép: RTL)

Facebook Comments