Lázár János megvilágosodott: felismerte, hogy a munkavállaló is ember

Lázár János megvilágosodott: felismerte, hogy a munkavállaló is ember

Lázár János megvilágosodott: felismerte, hogy a munkavállaló is ember

Hirtelenjében megvilágosodott a fideszes Lázár János, és a Continental makói gyárában történtek, vagyis a tömeges leépítés miatt a hazai munkavállalók oldalára állt. Csak nem tán belenézett a naptárba, és észrevette, hogy jövőre parlamenti választás lesz, amikor a melósok voksa nélkül a NER rendszere mehet a süllyesztőbe?

Csaknem száz embert elbocsátottak már idén, és az év végéig újabb 140 dolgozótól válik meg a Continental makói gyára. Lázár János fideszes parlamenti képviselő Facebook-oldalán egy videóban háborgott a történtek miatt. Mellesleg a leépítések tervét a cég tavaly áprilisban még határozottan cáfolta, ezzel szemben a leépítés a munkavállalók 15 százalékát érinti.
Így érthető Lázár János indulata, aki a szakszervezetekhez képest is radikális álláspontot képvisel. Szerinte a vállalatot az elmúlt években a magyar kormány az adófizetők pénzéből „folyamatosan gigantikus támogatásban” részesítette, hogy fejlesszék a várost, és megmentsék a munkahelyeket. A fideszes politikus felháborítónak tartja, hogy „a magyar adófizetők bizalmával visszaélve, becsapva a kormányt, becsapták a makóiakat és becsapták a munkavállalóikat, amikor azt ígérték, hogy felveszik az állami támogatást, megtartják a dolgozókat, és tovább építik a vállalatot”.
Lázár állítása szerint ehhez képest „leépítik a céget, terrorizálják a munkavállalókat, fenyegetik folyamatosan az itt dolgozókat”. A helyzet tisztázásáig a Continental-csoport magyarországi vállalatai, fejlesztései és beruházásai „egy büdös fillért ne kapjanak a kormánytól” – fogalmazott a képviselő. Eszembe sem jutna mindezzel vitatkozni, legfeljebb csak annyit kérdezek: miért most világosodott meg? Nem aggódott ugyanis a munkavállalókat végképp kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítő rabszolgatörvény – illetve korábban a munka törvénykönyvének és a sztrájktörvénynek kifejezetten a munkaadóknak kedvező módosítása –, meg a szociális párbeszéd intézményrendszerének tudatos lerombolása miatt.
Vajon most mi történt? A fideszes 113 „bátor ember” egyikeként tényleg nem látta Lázár János, hogy a multiknak minden különösebb garancia nélkül adnak munkahelyteremtési támogatást? Ennek összege egy-egy új foglalkoztatott után átlagosan meghaladja a 15 millió forintot, miközben a pénz felvétele után semmiféle biztosítékot nem követeltek meg a foglalkoztatottak későbbi alkalmazására vonatkozóan. Nem mellesleg a multik jelentős adókedvezményben is részesülhetnek.
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kormány 2013-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Continental céggel – és változó időpontokban más multinacionális vállalkozásokkal is. Nem kellene valakinek végre tükörbe néznie? Milyen megállapodás az, ami a magyar állam számára szinte kizárólag fizetési kötelezettséget, a kivételesen fontos partnernek tekintett multiknak pedig korlátlan lehetőségeket biztosít? A nemzetközi nagyvállalatok nyugodtan semmibe vehetik még a maradék szakszervezeti jogokat és a munkavállalók érdekeit is.
Persze értem én, hogy 2010 után a dolgozók védelme még nem volt igazán fontos Lázárnak, és megszavazott minden, a munkavállalók kiszolgáltatottságát fokozó, kizárólag a multiknak kedvező előterjesztést. Csakhogy most talán belenézett a naptárba. Jövőre országgyűlési választás lesz, és az ellenzéki összefogásnak esélye lehet a győzelemre. Ebben a helyzetben pedig a Fidesznek már az egyszerű melós voksára is szüksége lehet.
Tisztelt képviselő úr, tényleg ennyire hülyének nézik az embereket?
(Fotó: pixabay.com)

Title

Short Description

Facebook Comments