Márki-Zay képviselői helyet ajánlott a Kétfarkúaknak, ha nem indulnak külön a választáson

Márki-Zay képviselői helyet ajánlott a Kétfarkúaknak, ha nem indulnak külön a választáson

Márki-Zay képviselői helyet ajánlott a Kétfarkúaknak, ha nem indulnak külön a választáson

Az ajánlatról a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke beszélt Juhász Péter Youtube-csatornáján. Kovács Gergely szerint az ellenzéki előválasztás győztese, miniszterelnök-jelöltje

egy listás helyet ajánlott a hatpárti összefogás tárgyalás alatt lévő 7. frakciójában.

Kovács elmondása szerint erre nem mondott igent, mert ők önállóan akarnak bejutni a parlamentbe. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy leutasítják a pozícióosztogatásra építő politizálást, de nem mondott számot Juhász faggatózására, hogy hány helyet szeretnének a listáról.

A Kutyáknak 71 egyéni választókerületben kell jelöltet indítaniuk, ha országos listát is szeretnének állítani. (A Fidesz 37-ről emelte előbb 50-re, majd 71-re e limitet.) Kovács elmondása szerint tavasz óta építik ki a vidéki szervezeteiket, már az ország kb. felében vannak jelen.

Kovács az ellenzék elmúlt 10 évének legnagyobb teljesítményeként értékelte az előválasztást, és jó hírnek nevezte MZP győzelmét, valamint hogy nem Dobrev Klára vezeti a közös listát, de szerinte ez az MKKP helyzetén nem változtatott: a párt tagjai, szimpatizánsai és szavazó továbbra is az önálló indulást preferálják. Ugyanakkor azt állította,

a Kétfarkúak saját listája nem befolyásolja az ellenzék győzelmi esélyeit,

mivel támogatóik 30-40%-a listán rájuk, egyéniben viszont a közös jelöltre szavaz. Ez így volt már 2018-ban is, amikor pedig 3-4 ellenzéki jelölt is indult körzetenként.

A közvéleménykutatók 1-2-%-ra teszik a Kutyapártot, kivéve a Mediánt, amelyik 5-6%-ot mér nekik (Kovács szerint megkérdezték a céget, de ott sem tudták, miért ez a markáns különbség). Juhász ezt átlagolva úgy becsülte, a Kétfarkú 60 ezer szavazatot fog elvonni az ellenzéki közös listától.

Kovács Gergő az önálló indulás mellett úgy érvelt, hogy a választási győzelem és a kormányváltás nem a listás szavazatokon fog múlni, ők viszont

néhány százaléknyi olyan, “nemfideszes” szavazót tudnak bevonni, akik nélkülük el sem mennének a választásra.

Így veszteséget nem jelentenének az ellenzéknek.

Ugyanakkor szerinte, ha sikerül listán bejutniuk – az egyéni körzet megnyerése nem merült fel -, és lenne saját frakciójuk a parlamentben, akkor garantálja, hogy az 5-6 MKKP-képviselő semmiben nem működne együtt a Fidesszel.

Facebook Comments