Dehogynem leszünk gyarmat: lopakodva folyik a Fudan előkészítése

Dehogynem leszünk gyarmat: lopakodva folyik a Fudan előkészítése

Dehogynem leszünk gyarmat: lopakodva folyik a Fudan előkészítése

A nemzetvezető június 11-én ígért népszavazást a Budapesten létesítendő kínai egyetemről, a kormány azonmód be is nyújtott egy törvényt, és a kormánypártok képviselői természetesen el is fogadták, a beruházás kiemelt jelentőségűvé minősítéséről, egy alapítvány létrehozataláról, és a neki juttatott közvagyonról.

A Fudan-alapítvány a napokban kapott egy főigazgatót is, Kósa Lajos korábbi titkárságvezetőjét. A kínai egyetem előkészítése csendben, lopakodva, fű alatt továbbra is folyik.

A Fidesz számára 2 dolog is fontos:

  • 1. megépüljön az egyetem;
  • 2. de úgy, hogy nem váltson ki komoly tiltakozásokat, ne kerüljön a politikai napirendre.

Húzzák az időt, a népszavazásról már szó sincs. A kormány mindössze annyit ígért a 2. Fudan-törvényben, hogy a jövő év végéig beszámol a parlamentek a beruházás állásáról, amihez Palkovics miniszter, kormánybiztos, valamint az egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke azt is hozzátette, hogy

a megvalósításról a részletes tervek ismeretében, az érintettek véleményének kikérése után születhet majd döntés.

Hogy kik az érintettek, az korántsem nyilvánvaló, noha az egyetemet a kínai diákok számára kínai cégek kínai htelből építik; ők alighanem mindannyian a belegyezésüket adnák. A kínai hitelt viszont a magyar államnak kell törleszteni, tehát a magyar adófizetők éppúgy érintettek lennének. Sőt, ők a leginkább.

Az ő véleményük viszont aligha kikérhető, legalábbis nem ügydöntő erővel, népszavazás útján.

Egyfelől azért, mert egy Fudan-egyetemről szóló népszavazásra képtelenség elvinni 4 millió embert, az összes magyarországi választópolgár felét, még akkor is, ha a dolog minimum 500 milliárd forintnyi közpénzt érint, ami több, mint a teljes magyar felsőoktatásra éves finanszírozása.

Karácsony főpolgármester ugyan a nyáron benyújtott egy népszavazási kezdeményezést az ügyben, amit a Nemzeti Választási Bizottság át is engedett. Első látásra meglepő módon, tekintve, hogy az NVB-ben többsége van a kormány és a kormánypártok delegáltjainak, és rendszerint a rezsim igényeinek megfelelően értelmezik a jogszabályokat.

A döntést minden bizonnyal az magyarázza, hogy a népszavazás elutasítása tiltakozásokat váltott volna ki, nem kizárhatóan tömeges méretekben, miközben

a kormány kiemelt célja elkerülni, hogy a Fudan ügye, a Kínának átjátszott magyar közvagyon kampánytémává váljon.

Aligha történt sugalmazás (utasítás) nélkül, hogy a Jobbikból disszidált, és rendre a Fidesszel együtt szavazó Volner képviselő a Kúrián támadta meg az NVB döntését. Arra hivatkozva, hogy a népszavazás kiírása alaptörvényi tilalomba ütközik.

És egyáltalán nem kizárható, hogy bíróság helyt ad az indítványnak, mivel a Fidesz-KDNP alaptörvénye tiltja a népszavazást a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről, az Orbán-kormány pedig már 2018-ban aláírt egy államközi egyezményt Kínával a Fudan magyarországi kampuszának támogatásáról.

A lehetséges kimentek egyike tehát, hogy működik a NER: a kormány és a Fidesz-KDNP minden közvetlen beavatkozása nélkül, a Kúria és Volner együttműködésével utasítja el a referendumot. (Orbán meg majd széttárja a kezét, hogy ilyen a jogállam, ő nem tehet róla.)

Egy másik potenciális kimenet, hogy a Kúria nem értékel tilalomként egy államközi szerződést, és valamikor az év végén, jövő év elején helybenhagyja a NVB döntést, indulhat az aláírásgyűjtés. Ez a kevésbé valószínű eshetőség, de a népszavazás ebben az esetben is csak az április választás után esedékes. Így a Fidesz sikeresen elkerüli, hogy a politikai naprendre kerüljön a kérdés.

És akkor még ott van az a probléma, hogy az ellenzéknek 2,5-3 millió szavazója van, akik bár jó eséllyel nem támogatják, hogy Magyarország költségvetéséből finanszírozzák egy kínai egyetem felépítését Budapesten, nincsenek elegen a beruházás megakadályozásához.

Népszavazás tehát a Fudanról nem lesz, vagy ha mégis, érvénytelen lesz.

A projektet egyedül a kormány, illetve annak parlamenti többsége tudja leállítani. De mivel ez a beruházás alacsony támogatottsága ellenére sem hajlandó, sőt nyakig elkötelezte magát mellette, egy másik talán igen. A Fudanra elszórt 100 milliárdokat csak a Fidesz választási veresége mentheti meg Magyarország számára.

Facebook Comments