A budai Vár a tiéd is!

A budai Vár a tiéd is!

A budai Vár a tiéd is!

A Stop Kiemelt Beruházások Akciócsoport, a Civilkollégium és a Huszonkettesek Építész Csoport közös demonstrációt tartott november 5-én a budai Várban. Szempontjaikat, követeléseiket az alábbi pontokban foglalták össze:

-Tiltakozunk a Várnegyed hatalmi szimbólumként történő átalakítása, irodai munkahelyek létesítése, a jövő nemzedékét súlyosan terhelő emlékezetpolitikai pénzköltés ellen.

-Tiltakozunk a kiemelt állami beruházásokat szabályozó 2016-os Kormányrendelet építészeti szakértelmet és civil társadalmi érdekeket nélkülöző passzusai ellen.

-Tiltakozunk a korszerű műemlékvédelem totális leépítésével, intézményei megszüntetésével kapcsolatban.

-Tiltakozunk a várszoknyák rekreációs zöldterületi ellehetetlenítése és a fakivágások ellen.

-Javasoljuk neves építész elődeink építészeti, városképi és városrendezési szakmai érvei alapján elhatározott műemléki, beépítési-városképi, arculati megoldásainak megvédését.

-Javasoljuk a Várfal-sétány keleti és nyugati oldali teljes kiépítését, (legyen a Vár teljes egésze körbejárható), a Habsburg főhercegi palota replikája építésének felülvizsgálatát.

-Felszólítjuk a Magyar Építészkamarát, hogy tagsága közreműködésével tárgyalja meg követeléseinket, és támogassa azokat!

-Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy a rendeleti úton megkezdett várbeli  beruházásokat állítsa le! A szakmai társadalmi nyilvánosság mellett átfogó hatástanulmányok után alakítson ki új távlati tervet a várnegyed eredeti léptékének és kulturális funkciójának megtartásával!

Bár a rendezvényen a Vár kormányzati negyeddé alakítása volt a fókuszban, sokan felszólaltak olyanok is, akik egyes vidéki beruházásokra hívták fel a figyelmet.  Már néhány perc alatt lehangoló országos kép kezdett kirajzolódni, és a demonstráció negyedik órájában is volt még mit megmutatni.

Bárhol is történik az országban egy kiemelt állami beruházás, a folyamat mindig ugyanaz. A járványügyi vészhelyzet fenntartása és az ennek örvén bevezetett rendeleti kormányzás lehetővé teszi, hogy a kormány azonnali rendelkezésekkel nyúljon át az önkormányzatok feje felett. Nem számítanak a környezetvédelmi szempontok, a helyi lakosok igényei, sokszor még az egyszerű logika és a józan ész sem, csak az erőfitogtatás és a gyors anyagi haszonszerzés. 

Ha egy állami beruházást közvetlenül érintő engedélyt – például fák kivágását vagy területhasználati jogot –  az önkormányzatnak kell kiadnia, akkor a beruházó először beadja a kérelmet. Ha az önkormányzat nemet mond, akkor másnapra már kész is a rendelet, ami az adott döntés jogát kiveszi az önkormányzatok kezéből. A rendeletek gyakran hétvégén vagy éjszaka születnek, és mire felkel a nap, már hatályba is lépnek. Így veszíti el az ország lakossága a nagy tavakat, a középületek egy részét, természetvédelmi területeket – és a budai Várat is. És erre hívták fel most a figyelmet azok, akik úgy gondolják: az ország a népé, aki lakja, és nem azoké, akik vezetik. Különösen akkor nem, ha ezek a vezetők minden eszközzel visszaélve a saját zsebük megtömését helyezik a józan érvek és hosszú távú tervek elé.

Facebook Comments