Orbán szerint “bizonyítottan hatékony”, a bevándorlók viszont egyszerűen átugorják a magyar határkerítést

Orbán szerint “bizonyítottan hatékony”, a bevándorlók viszont egyszerűen átugorják a magyar határkerítést

Orbán szerint “bizonyítottan hatékony”, a bevándorlók viszont egyszerűen átugorják a magyar határkerítést

A Fidesz elnöke 2015 óta elsőszámú kampányeszköznek használja a Magyarország déli határain felépített drótkerítést. Egy hete pénzt is követelt az Európai Bizottságtól, hogy ti. térítsék meg a nem kért kerítés költségeit, mivel

  • az “bizonyítottan hatékony”;
  • és arra Magyarország a nemzeti költségvetésből 590 milliárd(!) forintot forintot költött.

Úgy tűnik azonban, hogy ez kidobott pénz volt, mivel a kerítés hatékonyságáról egyáltalán nincsenek meggyőződve sem az osztrák hatóságok, se az EU-ba illegálisan bevándorolni kívánók.

Egy tunéziai fiatalember például arról beszélt, hogy a dupla drótkerítés semmilyen gondot nem jelent:

egyszerűen nekitámasztanak egy létrát, és leugranak a túloldalon.

Ez sokkal egyszerűbb módszer, mint a magyar hatóságok által vizionált alagútásás, amire semmi szükség nincs. A problémát így nem maga a kerítés, hanem a rendőri őrjáratok jelentik, akik a határmenti tanyák között fogják el az illegális határátlépőket. Akiket egyszerűen visszakísérnek a kerítés túloldalára, mindenféle egyéb procedúra nélkül.

Másnap éjjel aztán újra próbálkoznak az “ugrással”, akad, aki tízszer-tizenötször is., és így minden alkalommal bekerülnek a statisztikába. Így jön össze a Bakondi által emlegetett “növekvő migrációs nyomás”, mert a szerb hatóságok szerint a határkörzetben néhány 100, legfeljebb egyezer átkelni vágyó tartózkodik, az egész Balkánon nincsenek többen 10 ezernél.

A rendőrök viszont alapvetően vesztésre állnak ebben a játszmában, heteken át ugyanazokat az embereket kísérik vissza, mígnem eltűnnek szem elől, és alsóbbrendű útvonalakon keresztül eljutnak Ausztriába.

Az osztrák belügyminiszter még a nyáron arról beszél, hogy az Ausztriába illegálisan belépők negyede utazott át Magyarországon, ez többezer embert jelent, ezért osztrák katonákat vezényeltek a magyar-szerb határra, amit szerinte a magyar hatóságok nem őriznek megfelelően.

Ezt amúgy a múlt héten közvetett módon Orbán Viktor is elismerte, aki pénteki rádiónyilatkozatában arról beszélt, hogy kormánya átengedheti a bevándorlókat:

„Mi készen állunk arra, hogy nyitunk egy korridort, akinek kell, és a migránsok fölmasírozhatnak ott Ausztriáig, Németországig, meg Svédországig. (…) Ha kell nektek, vigyétek.”

Orbán nyilatkozatát akkor a nemzetközi sajtó gúnyolódásként vagy fenyegetésként értékelte, miközben alighanem egy már létező gyakorlat legalizálását vetette fel. A magyar rendőrség még augusztusban a Népszavát úgy tájékoztatta,

„az ország mélységében bevezetett rendőri intézkedéseket követően, a bűnszervezetek egyfajta válaszreakciójaként egyre jellemzőbbé vált az alsóbbrendű útvonalak használata Ausztria irányába”.

Azaz, amit Orbán felvetett, az nem a lehetséges jövő, hanem a jelen és a múlt, már most is így működik, és eddig is így működött, a határkerítés nemhogy bizonyítottan hatékony volna, de bizonyítottan nem az. Nem állít meg senkit:

bár látványos, de fölösleges pénzkidobás volt az 590 milliárd forint.

Facebook Comments