Emberhez méltóan megszületni

Emberhez méltóan megszületni

Emberhez méltóan megszületni

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom felhívására november 28-án több százan gyűltek össze Budapesten a Nyugati téren, aztán a Bajcsy-Zsilinszky úton végigvonulva a Kossuth téren tartottak figyelemfelhívó tüntetést a szülészeti ellátás embertelenségei ellen, a méltó bánásmódért.  Békés demonstráció volt ez: minden, ami elhangzott, nem fenyegetés, vagy követelés volt, csak kérés. A menetet egy szülőágy vezette – a  klasszikus széttárt lábbal fekvésbe kényszerítő típusú, amely a világ legkényelmetlenebb és leginkább megalázó testhelyzetébe kényszeríti azt, aki egy ilyenben kénytelen szülni. A Kossuth téren ez az ágy megtelt kavicsokra és cédulákra írt üzenetekkel, amelyeket a résztvevők énekszó kíséretében helyeztek el. Közben halk beszélgetések zajlottak, nem ritkán egy-egy támogató öleléssel kísérve: sokan érezhették úgy, hogy végre beszélhetnek arról, amiről eddig nem mertek, vagy nem találták meg hozzá a megfelelő felületet.

Kevés kiszolgáltatottabb helyzet van, mint amikor valaki szül, vagy megszületik. Hogy ezt a helyzetet hogyan kezelik a jelenlévők: érzékenyen, tisztelettel, és figyelve az érintettek (szülők és gyerek) egyéni igényeire, vagy a személy helyett a folyamatra és a végeredményre koncentrálva, az egyáltalán nem mindegy. Azok, akik számára a szülés-születés traumát jelentett az abban segédkezők miatt, ritkán szólalnak fel később. Senki nem beszél szívesen a megaláztatásokról, amelyeket átélt. A mostani demonstráció arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülőszobában, a különleges helyzetre hivatkozva sokszor olyasmi történik, amely bármely más esetben elképzelhetetlen lenne. Hozzányúlhatnak egy nő testéhez a tájékoztatása vagy megkérdezése nélkül olyan módon, ami durvának vagy erőszakosnak számít. Megtörhetik a szülő és a gyerek első, életre szóló jelentőségű találkozásának varázsát technikai okokra hivatkozva. Megzavarhatják a vajúdás természetes folyamatát, hogy az orvos napirendje tartható legyen. A most tüntetők csak annyit kértek, a maguk békés eszközeivel: ne legyen így. Megszületni egyébként sem könnyű, és egyáltalán nem mindegy, hogy aki most kezdi meg az életét köztünk, milyen világba érkezik.

A demonstrációt szervezők felhívást tettek közzé: online térképet indítanak, amelyen mindenki megjelölheti, hol milyen bánásmódban részesült a szülészeti ellátás során. A tüntetésen elhangzott követeléseket a szervezők eljuttatják az illetékes minisztériumhoz is.

Facebook Comments