Nemzeti büszkeségeink: kormánytagok és kitüntetéseik

Nemzeti büszkeségeink: kormánytagok és kitüntetéseik

Nemzeti büszkeségeink: kormánytagok és kitüntetéseik

Miközben a kormánytagok idén sem fukarkodtak a díjakkal és kitüntetésekkel, és bőkezűen osztogatták az érdemérmeket azoknak, akik hűséges alattvalónak bizonyultak, ők maguk is gyakran részesültek különféle elismerésekben. Az alábbiakban az idei év TOP3 kitüntetett honfiját és az általuk mostantól büszkén viselt érdemjeleket gyűjtöttük össze.

3. Németh Szilárd

A csepeli helyi lap nagy sikerű gasztrorovatának vezetője ez év szeptemberében a Szent István Bazilikában vehette át a Katonai Ordinariátus Kapisztrán Szent János kitüntetését. A magas rangú elismerés azoknak jár, akik munkájukkal hozzájárulnak a tábori lelkészek tevékenységének társadalmi elismertetéséhez. Idén valójában Benkő Tibor lett a kitüntetett, Németh Szilárd a tavaly neki ítélt díjat vehette most át, mivel a koronavírus-járvány miatt akkor nem volt tanácsos zárt térben díjátadó ceremóniákat rendezni. Németh, mint a honvédelemért felelős államtitkár, kissé lemaradt a honvédelmi miniszter mögött, akinek ez a második ugyanilyen elismerése. No de, hogy stílszerűek legyünk, több nap, mint kolbász! És Németh Szilárd azóta is mindent megtesz azért, hogy jövőre is megsimogassa valaki a buksiját, legutóbb például Kőszegen tartott beszédében a mostani helyzetet egy ügyes szónoki fordulattal az 1944-eshez hasonlította, már ami a nemzeti kultúra fenyegetettségét illeti. Kétség sem férhet hozzá, hogy már fényesítik valahol a következő érdemérmet. 

2. Semjén Zsolt

Már akkor sejteni lehetett, hogy ez erős ősz lesz Semjén Zsolt számára, amikor pörögni kezdett a vadászati világkiállításra szánt összeg számlálója. Aztán a csodálatos szervezésért és áldozatos munkáért a kitüntetések is megérkeztek. Elsőként a Horgászatért érdemérmet vehette át a vadászati és horgászati érdekképviseletek között létrehozott együttműködésért. Semjén talán ezért is érezte fontos gesztusnak néhány hal sajtónyilvánosság előtti szabadon bocsájtását a vadászati kiállítás végeztével – legalább lesz mit kifogni később. 

Aztán szeptember végén megérkezett a valódi elismerés: A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (röviden: CIC) a legmagasabb kitüntetését adományozta Semjén Zsoltnak. Ezt a díjat azok kapják, akik kiemelkedő munkát végeznek a vadvédelemért. A vadak, amelyeket Semjén pályafutása során elejtett, szerencsére már nem szólalhattak fel a rendezvényen, így diszkréten nem esett szó arról, mennyire etikus többek közt helikopterről vadászni, vagy mások háziállatként tartott rénszarvasát kilőni a trófeáért. 

1. Szijjártó Péter

Az év nyertese egyértelműen a külügyminiszter, aki áldozatos munkájáért két nemzetközi elismerésben is részesült idén. Igaz, egyik sem volt ingyen, és lássuk be, a Nobel-békedíjtól mindkettő viszonylag messze áll. 

Szepember 19-én Magyarországon járt Elmar Mammadyarov, és ha már itt volt, gyorsan átadta Szíjjártó Péternek az Azerbajdzsáni Diplomáciai testületek fennállásának 100. évfordulója elnevezésű medált. A kormánysajtó ezt rögtön, mint kitüntetést tálalta, holott egy emlékérem olyasmi amit az ember például egy teljesítménytúrán is kaphat, ha sikeresen teljesíti a távot. A sikeres teljesítéshez persze nem fér kétség ez esetben sem.

De ez csupán bemelegítés volt a külügyminiszter számára. November közepén nem kisebb méltóság értékelte a munkáját kitüntetéssel, mint maga az orosz elnök. Szijjártó hálás mosollyal vehette át az orosz Barátság Érdemrendet, a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséhez nyújtott hozzájárulásáért. Itt a nem is nagyon rejtegetett, de annál kétesebb üzleti összefonódások mellett lezajlott egy barátiplecsnicsere is: Szijjártó a Magyar Érdemrend Középkeresztjét adományozta Mikhail Murashko orosz egészségügyi miniszternek, hálából azért, mert nagyon kedvező feltételek mellett igen nagy mennyiségű orosz oltóanyag megvásárlásához segítette hozzá a magyar államot. 

Amely oltóanyagok egy részét épp a napokban semmisítették meg, mert nem kerültek felhasználásra, és lejárt a szavatosságuk. De ezért még nem kapott senki kitüntetést.

Facebook Comments