2022.01.31: a szelíd erő napja a hatalommal szemben

2022.01.31: a szelíd erő napja a hatalommal szemben

2022.01.31: a szelíd erő napja a hatalommal szemben

A reggel 8 és 10 óra között zajló országos pedagógus sztrájkhoz kapcsolódóan a Magyar Szakszervezeti Szövetség 14 órától autós felvonulást szervezett Budapesten. Csatlakozhattak szakszervezetek, illetve bárki, aki szerette volna támogatását kifejezni a délelőtti pedagógus sztrájk aktív résztvevőivel. A megmozduláshoz számos szakszervezet képviselői csatlakoztak, és a Szépművészeti Múzeum előtt gyülekező, majd a városon lassan végigguruló kocsik között akadt több bérelt autó is – ami azt jelenti, hogy voltak, akik úgy is fontosnak érezték részt venni az eseményen, hogy nincs saját gépjárművük, és hajlandóak voltak némi pénzt áldozni arra, hogy ezt megtehessék.

Bár több rendőrautó kísérte végig a menetet, az útvonalat nem zárták le. Ennek akadtak előnyei és hátrányai is. Néhányan egészen biztos, hogy elvesztették útközben a többieket, és nem tudták végigjárni a tervezett útvonalat. Viszont többen, akik csak éppen arra haladtak, nem tervezetten is részei lettek ideig-óráig az eseménynek, így spontán is lehetett csatlakozni, ha valaki éppen nem regisztrált előre. Az útvonalat minden résztvevő megkapta előre, így, ha valaki esetleg lemaradt volna a tömegtől, akkor is végigjárhatta.

A kormánypárti sajtó, nem meglepő módon, sem a délelőtti sztrájkról, sem a délutáni felvonulásról nem közölt semmilyen információt. Szerintük meg sem történt. A valóság azonban az, hogy

  • 2022. január 31-én reggel 8 és 10 óra között 20.000 pedagógus csatlakozott a figyelmeztető akcióhoz, minden előzetes fenyegetéssel szembeszállva
  • Az ezt támogató petíciót több, mint 60.000 ember írta alá
  • délután 14 és 15 óra között pedig több, mint 40 perc volt eljutni Budapesten a Hősök terétől a Deák Ferenc térig autóval, mert közel 200-an csatlakoztak a szolidaritási felvonuláshoz.

Ma történt valami, ami már nagyon régen nem. És szinte mindegy is, hányan vettek részt az eseményeken. Most már érezhető, hogy van egy szelíd erő a hatalommal szemben, amely nem erőszakkal, hanem türelemmel és kitartással kész végigvinni, amit szeretne. És annak, aki csak hatalmi eszközöket – pénzt, teljes kontrollt, fenyegetést, megvesztegetést – ismer, mint meggyőzési eszközt, ez ismeretlen és ijesztő.

Facebook Comments