Búcsú a XVI. kerületi Világ Mozitól – avagy biztosan jól döntött az önkormányzat, amikor egy helyi kulturális értéket veszni hagyott?

Búcsú a XVI. kerületi Világ Mozitól – avagy biztosan jól döntött az önkormányzat, amikor egy helyi kulturális értéket veszni hagyott?

Búcsú a XVI. kerületi Világ Mozitól – avagy biztosan jól döntött az önkormányzat, amikor egy helyi kulturális értéket veszni hagyott?

Az 1910-es évektől létezett a XVI. kerületi Világ Mozi, amely 1993-ig működött, majd némi szünet után a Holdvilág Kamaraszínház használhatta a hatvanas évek elején átépített létesítményt, de 2012-től az épületet átadták az enyészetnek. Isten malmai azonban lassan őrölnek, mert eltelt tíz esztendő, amire a romos ingatlan értékesítéséről sikerült dönteni. Nem lett volna szerencsésebb az egykori filmszínház épületét valamilyen közösségi célra hasznosítani?

Kezdjük a hulladekvadasz.hu portál segítségével némi történelmi visszatekintéssel. Már a XX. század elején, az 1910-es években voltak vetítések még a hangos film bevezetése előtt Világ-Mozgó elnevezéssel megnyitott létesítményben, a 20-as évektől pedig 400 fős vetítésekről szólnak a korabeli írások. Az 1945-ös államosítások után a név változott, a funkció azonban nem: a „maszek világ” vége után Világ Mozi lett az intézmény neve.
Az 1960-61-es átépítés után – amikor az épületet nem feltétlenül az előnyére átalakították – a mozi egészen 1993-ig üzemelt. Számos gyermekkori emlékem fűződik hozzá, hiszen akkoriban még nem voltak plazák és multiplexek, így be kellett érnünk ezzel. A tényszerűség kedvéért: volt egykor egy Cinkota néven működő, az 1920-as adatok szerint 600 fő befogadására alkalmas mozi is, ami 1989-ben zárt be.
Visszatérve a Világ Mozira, két év szünet után 1995-ben következett az új éra, amit a Holdvilág Kamaraszínház odaköltözése jelentett. A társulat 2012-ig működött ott, ám a színház távozása óta az épület üresen, kihasználatlanul áll.
Nagyjából eltelt egy évtized, és a hajdan szebb napokat látott mozit részben hajléktalanok használták, részben a természet visszavette, ami az övé. Az elhanyagolt épület egyes részeiben megjelentek mindenféle növények, és különösebb szakmai képzettség nélkül is elképzelhető, hogy ez mit jelent a létesítmény későbbi hasznosítása során. Az épületet ugyanis átadták az enyészetnek.
Nyilván érezte a bajt a kerület fideszes többségű önkormányzata is, mert 2017 novemberében az önkormányzat úgy döntött, hogy a kerület tulajdonát képező egykori Világ Mozit 58,6 millió forintért értékesítik. A képviselő-testület ezért felkérte a polgármestert, hogy 2018 decemberéig gondoskodjék a pályázati kiírás közzétételéről.
De nem kapkodták el a dolgot, mert a pályázati felhívást csak tavaly november végén tették közzé, mellesleg pontosan ugyanakkora összeg megjelölésével, mint ami a négy évvel korábbi testületi határozatban szerepelt. A határidő a pályázatok benyújtására tavaly december 20-a, azok elbírálására 2022. február 28. volt, de a képviselők már január 26-án eldöntötték, hogy az egyetlen érvényes ajánlatot benyújtó család – legalábbis az öt, közösen pályázó közül négy vezetékneve is azonos – nettó 58,6 millióért viheti az ingatlant.
Hogy mi lesz a jobb sorsra érdemes létesítmény sorsa, az a határozati javaslatból nem derült ki. Csak annyit tudunk, hogy az adásvételi szerződést – amennyiben a vevő fizet – május 31-ig kell megkötni. A fideszes többség ezt január 26-án eldöntötte, így nincs is több kérdésem. Az ikonikus mozitól búcsút vehetünk, és a nyertesek szinte azt kezdenek az épülettel, amit csak akarnak.
Sajnálom, hogy a kerülethez köthető egyik meghatározó emlékemtől búcsút kell vennem. Kovács Péter úr, kár, hogy így képviseli a Kertváros érdekeit. Mi, ellenzéki képviselők szerettük volna ugyanis, ha a megszűnt moziban/színházban helyezik el a rákosszentmihályi helytörténeti múzeumot. Sajnos ezzel is melléfogtunk, mert a létesítmény értékesítése során a közérdek helyett más, általam ismeretlen szempontok érvényesültek.
Én szégyellem magam, hogy egy kultúrtörténeti emléket gazdasági – vagy ki tudja, milyen megfontolásból – veszni hagytak. Remélem, hogy a NER átláthatatlan rendszerének egyszer a Kertvárosban is vége lesz.


Facebook Comments