Az Aranycsapat 12. tagja szobrot kapott

Az Aranycsapat 12. tagja szobrot kapott

Az Aranycsapat 12. tagja szobrot kapott

Szepesi György szobrot kapott Budapest XIII. kerületében. Aki politikát lát abban, hogy éppen itt, az valószínűleg téved. Ugyanis Szepesi ezen a környéken nőtt fel és később is sokat mesélt róla.

Mindenesetre az már a szép világ, ahol nem tömeggyilkos hadvezérek vagy vitatott életművű politikusok kapnak szobrot, hanem újságírók, sportriporterek. És ha valaki közülük, akkor már valóban Szepesi, akinek a hangja egy egész korszakot idéz fel. A foci az ötvenes években is mintha fontosabb lett volna az akkori egypárti vezetésnek, mint egy csomó lényegesebb dolog – dehát tudjuk, egy csomó mindent békévé old az emlékezés. Muhi, Mohács, Doberdó, Don kanyar – na jó jó, de a londoni 6-3 azért mégiscsak a miénk.

Erős Apolka szobrászművész (övé a XIII. kerületi Göncz Árpád szobor is) alkotása egy méretes mikrofon mögött ábrázolja Szepesit, talán kicsit elegánsabban is, zakóban, nyakkendőben, mint ahogy elképzeljük, amit azt kiabálta: góóóóóóól! góóóól! És közben lehet hallani, hogy tényleg örül. Ezen a szobron szépen kiöltözve konszolidáltan néz, jobb kezével mintha azt mutatná. ennyi, Tőletek csak ennyi telik?

És ha tényleg ezt mondja, akkor lehet gondolkozni a válaszon.

Ja, és még egy. Szepesi György többször elmesélte nekem, hogy első írásai a Népszavában jelentek meg.

  • És tudod ki adta le az írásaimat? – tette fel újra és újra a kérdést erős fél évszázaddal később?
  • Kicsoda Gyuri bácsi? – feleltem újra és újra.
  • Hát Ságvári Endre – felelte újra és újra büszkén.

Így aztán kikerestem az egyik első írását a Népszavából, 1942. január.

Népszava, 1942. január

És a szoboravatón elhangzott, hogy az 1948-as londoni olimpiától kezdve minden olimpiáról tudósított a 2012-es londoniig. Hát arról az elsőről is ekestem egy képet és egy cikket.

Szepesi tudósít
Facebook Comments