A Kásler által aláírt hivatalos Covid-kézikönyv is megkérdőjelezi a favipiravir hatásosságát

A Kásler által aláírt hivatalos Covid-kézikönyv is megkérdőjelezi a favipiravir hatásosságát

A Kásler által aláírt hivatalos Covid-kézikönyv is megkérdőjelezi a favipiravir hatásosságát

Komoly felzúdulást váltott ki orvosi, gyógyszerészi és kutatói körökben, hogy a hatóság rendőrségi-bírósági úton próbál eldönteni egy tudományos vitát, és feljelentést tett a favipiravir hatékonyságát megkérdőjelező újságcikkek miatt. Az inkriminált darabok, amelyeket nem neveztek meg, de vélhetően a 24 és a Qubit egy-egy cikkéről van szó, nem tettek mást mint beszámoltak a tudományos álláspontról.

Az OGYÉI a Telexnek és az RTL Klubnak a lépését azzal indokolta, hogy

az álhírek folyamatosan nehezítik a járvány elleni védekezést és megingatják az emberek bizalmát az életmentő vakcinákban és gyógyszerekben. Folyamatosan nyomon követjük a favipiravir-terápia eredményességét. A háziorvosoktól már több mint 70 ezer adatunk van a favipiravir alkalmazásról, a gyógyulási ráta 94%. A favipiravir tehát nagyon hatásos a súlyos betegség megelőzésében azzal, hogy a betegség korai fázisában megakadályozza a vírus felszaporodását.”

Azonban az a helyzet, hogy erről nemcsak lapoknak nyilatkozó, kutatásokat értelmező akadémikusok nem tudnak semmit, de maga a kormány által kiadott hivatalos, a koronavírus tájékoztató oldalról letölthető Covid-kézikönyv is ellentmond ennek.

A dokumentum nem elavult, tavaly novemberi:

A japán fejlesztésű antivirális szert ugyan feltünteti a terápiás javallatok között, de megjegyzi róla:

Ellentmondásos eredmények és elégtelen adatok – éppen csak a hatástalan és nem hatékony kifejezések nem szerepelnek. Megjegyzendő, ennél többet nem állítottak az OGYÉI által feljelentett cikkek, illetve a bennük nyilatkozó szakértők sem.

Most akkor az a helyzet, hogy a szakhatóság rémhírterjesztés és a védekezés akadályozása miatt feljelenthetné a kormány hivatalos oldalán megjelent Covid-kézikönyvet és annak szerzőit is.

Ami már csak azért is különös, mert a szerzők – bár a nyilvánosság által nem ismertek – minden bizonnyal a téma szakértői, másként miért ők állították volna össze a magyarországi Covid-protokollt.

Amit egyébként az Emmi is ellenőrzött: a kézikönyv lektorai között ott szerepel például a kormány vezető infektológusának neve, de megjelenés előtt olvasta a miniszteri főtanácsadó és az egészségügyi államtitkár is. Kásler pedig egyenesen aláírását adta ahhoz, hogy a favipiravir klinikai eredményei ellentmondásosak, a bizonyítékok elégtelenek:

Innen nézve teljesen érthetetlen, ami történt. Nemcsak azért, mert a magyar kormány egyik hatósága rendőrségre vitt egy szakmai vitát, de azért is, mert voltaképpen

nincs is nagy tudományos vita a kérdésben: szinte konszenzuális, hogy a favipiravir nem sokat ér; még a magyar kormány hivatalos útmutatója is ezt állítja.

Ha az OGYÉI konzekvens, akkor feljelenti saját miniszerét és államtitkárát is. A rémhírterjesztésért amúgy 3 évet is lehet kapni.

Facebook Comments