Így kereshetsz milliókat a lakásoddal, ráfordítás nélkül

Így kereshetsz milliókat a lakásoddal, ráfordítás nélkül

Így kereshetsz milliókat a lakásoddal, ráfordítás nélkül

Ha az elmúlt években a magyar lakáspiacra nézünk, az egyre feljebb kúszó számokat, a folyamatos drágulást láthattuk. Elsőre ez a hatás az ingatlantulajdonosoknak jó, míg a vásárlóknak rossz. Persze, ez sem feltétlenül igaz, hiszen a drágulást elsősorban a világjárvány következményei, az inflációs hatás okozta, így nem természetes értéknövekedésről volt szó. Mutatunk egy módszert, amitől viszont érdemben, tartósan növekedhet lakásod értéke.


Egy ingatlan értékét a tulajdonságai mellett a környezete befolyásolja. Vehetünk gránit konyhapultot, mahagóni parkettát, meg arany WC-t az ingatlanunk értékét csak bizonyos szintig tudjuk növelni, nagyon komoly személyes beruházások, sok-sok millió forint elköltése révén, ha lakásunk környezete nem pusztán ápolatlan, de sorsára hagyott is.

Az elmúlt harminc év magyar településfejlesztési és ingatlanfejlesztési trendjei azt mutatták, hogy ha egy adott környék környezeti jellemzői megváltoznak, az az adott lakás árára is hatással lesz. Világos, hogy egy gyárbővítés negatív hatással, egy értékteremtő, a már ott élők számára is hasznosuló beruházás pozitív hatással van az ingatlanok értékére.

Budapest, mint Közép-Európa egyik legfontosabb városa mindig is célpontja volt a fejlesztéseknek, a város története is különböző időszakok nagy fejlesztéseinek története. A magyar fővárost azért tartják számon a világ legizgalmasabb nagyvárosai között, mert úgy volt képes történelme során megújulni, hogy az értékteremtő beruházásokkal együtt, szervesen tudott fejlődni a már meglévő településkép, a budapestiek életszínvonala és témánk szempontjából elsődlegesen: a régi ingatlanok ára is.

A tömeges fejlesztések nyomán a korábbi leromlott lakóövezetek, vagy barnamezős területek jelentős része teljesen megújult az utóbbi évtizedekben, hiszen Budapest szinte minden részén felismerték, hogy a negatív externáliák (a nem szándékos, de rossz hatások) felszámolásával új életre kaphatnak az évtizedes, vagy akár évszázados lemaradásban lévő területek. A beruházások hatására megindulnak azok a folyamatok, amelyek ugyan egy-egy fejlesztéshez kötődhetnek, ám pozitív, az adott terület hosszútávú felértékelődéséhez vezethetnek.

Az utóbbi másfél évtizedből számos példát láthattunk, ahol a már ott élőkkel közösen meginduló ingatlanfejlesztés a beruházás fizikai méretein messze túlmutató pozitív hatást gyakoroltak egy-egy városrészre. Budapest VIII. kerületében a Corvin-negyed korábban leromlott ingatlanjairól, rossz közbiztonságáról volt híres, egyértelműen a belpesti kerületek legrosszabb, legelhanyagoltabb része volt, tulajdonképpen egy szégyenfolt a város magjában.

A 2000-es évektől meginduló fejlesztéseknek köszönhetően mindenki jól járt: azok is, akik a szanálást követően pénzhez vagy új ingatlanhoz jutottak, de azok is, akik a létrehozott, új Corvin-sétány körüli utcák ingatlanjaiban maradtak, mindamellett, hogy Budapest egyik legizgalmasabb, legfelkapottabb és legmodernebb városrésze jött létre.

Ha csak egy számot említünk: a 2000-2006 közötti időszakhoz képest 2014-2017-ben a Corvin-negyed környékén például több mint 90 százalékkal kellett magasabb összeget fizetni a gazdát cserélt ingatlanokért – összehasonlításképp Budapesten átlagosan csak 51 százalékos volt az árnövekedés. És ezek ugyanazok az ingatlanok, amelyekre a tulajdonosoknak egy fillért sem kellett költeniük, mégis milliókat kereshettek lakókörnyezetük megváltozásának, felértékelődésének köszönhetően.

Budapestre most is és a jövőben is több olyan értékteremtő beruházás vár, amelyek konkrét projektek formájában, hol teljesen magánfejlesztések, hol vegyes önkormányzati és magán beruházások folyamán városrészeket kívánnak előremozdítani. Ezek közül talán a legizgalmasabb a már folyamatban lévő XIII. kerületi Ferdinánd-negyed projekt, illetve a még előkészítés előtt álló, de már látványos koncepciókkal minden eddiginél zöldebb és értékteremtőbb megoldásokat ígérő XIV. kerület Zugló Városközpont beruházás is. Közös pont, hogy mindkét projekt szempontjából kiemelten fontos, hogy a városképbe úgy avatkozzanak be a fejlesztők, hogy az ne bontsa meg a városrészekre jellemző egységet, sőt éppen, hogy pozitív hatást gyakoroljanak a közszolgáltatásokra, a környező ingatlanpiacra, illetve a városrészek új és régi lakóira egyaránt.

Lakáspiaci elemzők szerint mindkét városrész esetében kifejezetten fontos a befektetési célú ingatlanvásárlás időzítése

. Azok, akik a Ferdinánd negyedben, a Szabolcs utcai területfejlesztés és rehabilitáció elején vásároltak ingatlant a környezeti tényezők változása miatt akár 10 milliókat is kereshettek a beruházások értéknövelő hatása miatt. Zuglóban egészen hasonló, de akár még nagyobb arányú árnövekedéssel is érdemes számolni, amelyek minden jelenlegi lakosnak, a Bosnyák tér, akár másfél kilométeres körzetében élőnek komoly profitot hozhatnak. És persze, még most érdemes ingatlant vásárolni a környéken, hiszen a fejlesztő beruházás elindulásával rakétaként lőhetnek ki az árak.

Facebook Comments