Elnézést a zajért, a migránsok miatt van

Elnézést a zajért, a migránsok miatt van

Elnézést a zajért, a migránsok miatt van

Vannak szakmák, amelyeket mindenki irigyel. Gátőr aszály idején. Medvevadász télen. És van, hogy semmi nem a tervek szerint alakul, és a biztonságos semmittevést ígérő állás hirtelen ezer csapdát rejt az azt betöltő honfi számára. Ilyen egészségügyért felelős miniszternek lenni járvány idején. Oktatási államtitkárnak lenni akkor, amikor a pedagógusok besokallnak és polgári engedetlenségbe kezdenek. Vagy honvédelmi miniszternek lenni, amikor épp kitör egy háború.

Benkő Tibor szerdán interjút adott a magyar köztévének. A beszélgetés során röviden elemezte az ukrán helyzetet, kitért arra is, hogy a magyar hadseregnek mennyire fontos szerepe lesz az elkövetkezendő időben, és nem volt rest arra sem, hogy felhívja a közvélemény figyelmét, mennyire összetett dolog a menekültkérdés.

Honvédelmi miniszterünk jó helyzetfelismerő képességét mutatja, hogy néhány órával azelőtt, hogy Kijevet lőni kezdték, azt nyilatkozta: nagyon jó, hogy az oroszok békés megoldásra törekszenek, és békefenntartókat küldtek az újonnan megalakult népköztársaságok területére, nehogy esetleg Ukrajna támadásba lendüljön Putyin nyilvánvalóan baráti szándékú serege ellen. Azért a biztonság kedvéért a keleti határszakaszra a következő napokban nagyobb erők érkeznek majd. Először felderítő egységek, aztán előkészítő csapatok, végül pedig kifejezetten harcászati egységek. Ez sok embert és sok technikai eszközt (helikoptereket, harckocsikat, fegyvereket) jelent majd. A miniszter nem tartja kizártnak, hogy „átsodródhatnak” fegyveres csapatok a határon, és ebben az esetben akár kisebb összetűzésekre is sor kerülhet (még szerencse, hogy az oroszok békés megoldásra törekszenek, lásd mint fent).

A honvédség feladata lesz az is, hogy az Ukrajna területéről érkező menekülők ellátásáról és befogadásáról gondoskodjon. Benkő ezután sietve azt is hozzátette: szerencsére van elég katonánk ahhoz, hogy képesek legyünk egyszerre helytállni a keleti határszakaszon, miközben a déli határvédelmet is megerősítjük, hiszen küzdenünk kell az onnan érkező migránsáradat ellen. Aki tehát keletről jön a háború elől futva, az menekült, és számíthat a honvédség segítségére. Aki pedig délről, szintén egy humanitárius katasztrófa elől mentve az életét, az migráncs, akitől meg kell védenünk a hazát. Az pedig, hogy ennek a hozzáállásnak köze lehet bizonyos közelgő választásokhoz és bezsebelhető határon túli szavazatokhoz, természetesen fel sem merülhet.

Miniszterünk az interjúban a lakosság megértését kérte a kialakult helyzet miatt, és egyben elnézést kért, amiért a háborús események, illetve a déli határvédelem megerősítése a megszokottnál nagyobb zajszennyezéssel járnak. Mint egy társasházi hirdetés a liftben: „Kedves lakók, közelgő világégés miatt a következő napokban reggel 8 és este 8 óra között harckocsik és helikopterek bevetésére kényszerülünk, ez alkalmanként megzavarhatja a délutáni pihenést, és a megszokottnál erősebb hanghatással járhat. Köszönjük a megértést!” Mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Hiszen a magyar honvédség minden eshetőségre felkészült – kivéve arra, hogy háború van.

Facebook Comments