Orbán visszatért a harci retorikához, mert hátrányban van

Orbán visszatért a harci retorikához, mert hátrányban van

Orbán visszatért a harci retorikához, mert hátrányban van

A nemzetvezető eddig a béke és a biztonság emberének próbálta magát beállítani, ami szembeszökő szakítás volt az utóbbi bő évtized háborús retorikájával, amikor mindenki ellen harcolni akart, legyen az Washington, Brüsszel, Soros György, a menekültek vagy vagy a szexuális önrendelkezés.

Amikor azonban valóban lőnek, rakéták csapódnak be, tényleges háború van, mint Ukrajnában, akkor már sokkal kevésbé mutatkozott harciasnak, fülét-farkát behúzta.

Ha az ellenség nem képzeletbeli, akkor már nem annyira bátor a vezénylő tábornok.

Ezzel azonban sikerült egy komolyat rombolnia az erősember-imázsán, ezért kénytelen volt újra fordítani egyet a vitorlán. De azért arra gondosan vigyázott, hogy ismét ne valódi ellenséggel szálljon szembe:

Április 3-án üzenjük meg: nem vagyunk jámbor lúzerek, akik megijednek a nemzetközi médiától vagy Brüsszeltől. Harcolni fogunk!

Hogy haragszik “Brüsszelre” (ti. az Európai Unió összes többi tagállamára), az még érthető, mert megint nem sikerült kisírnia, hogy a háborúra – amelyben részt sem vesz – tekintettel függesszék fel a jogállamisági eljárást, és kapjon pénzt. De hogy a nemzetközi média mit véthetett? Hány hadosztálya van a Frankfurter Rundschaunak vagy a CNN-nek?

A Fidesz vezért újfent harciassá vált retorikája nyilvánvalóan nem az említett fiktív ellenségeknek, hanem saját híveinek szól. Őket hívja kitalált háborúba, amire rá is van szorulva, mert

a Fidesz-KDNP pillanatnyilag vesztésre áll.

És ez nem a felmérések ellenére állítható, hanem ellenkezőleg, éppen azokból következik.

A már részletezett, nem nyilvános, egy vidéki választókerületben készült, ám az ország egészére is extrapolálható kutatás például ugyan azt mutatja, hogy a Fidesz vezet az ellenzék előtt 44-40-re a pártok választók között, valamint míg a kormánypárti szavazók 90, az ellenzékieknek csak 60%-a biztos saját jelöltje és tábora győzelmében.

Ebből akár úgy is tűnhetne, hogy simán nyer Orbán, és nincs esély a kormányváltásra.

Azonban míg az ellenzékiek 82, a Fidesz potenciális szavazóinak csak 69%-a látszik pillanatnyilag elkötelezettnek: ennyien ígérik biztosra a részvételüket jövő vasárnap. Amiből egészen egyszerű matekkal kikalkulálható, hogy

a kormányváltás nem hogy 4%-os hátrányban volna, de valójában kb. 2%-kal jobban áll.

Orbánnak tehát nem elég csak megőriznie az előnyét, mert nincs neki: fordítania kell az utolsó héten. Nagyjából 800 ezer választót kell mozgósítania, elvinnie pluszban az urnákhoz azokon túl, akik maguktól is elmennének. Ami nem lesz egyszerű logisztikai művelet,, feltehetően nem lesz ingyen, és emiatt alighanem törvényes sem.

Az ellenzéknek ezzel szemben könnyebb a dolga: nekik elég megmutatni annak a 18%-nak, akik nem ígérték biztosra a részvételt, hogy érdemi esély van a kormányváltásra, és maguktól is elmennek, nem kell szállítani őket, és pláne nem kell megvásárolni a szavazatukat.

Facebook Comments