Már nem csak Orbán, de a Fidesz szavazói is Putyin mellett

Már nem csak Orbán, de a Fidesz szavazói is Putyin mellett

Már nem csak Orbán, de a Fidesz szavazói is Putyin mellett

A közvéleménykutatások tudottan véleményt és nem cselekvést mérnek, ezért sokkal kevésbé alkalmasak a várható választási eredmény megbecslésére. Ennek okán kevésbé érdekes, hogy hvg360-on megjelent Medián-mérés a Fidesz egyértelmű győzelmét prognosztizálta vasárnapra.

  • A Medián szerint Orbánnnak 128, az ellenzéknek 71 mandátuma lesz.
  • Ennél még a kormány által finanszírozott Nézőpont is óvatosabb volt: Mráz Ágoston 119-79-et jósolt a Fidesz javára.

Itt meg kell jegyezni, hogy a Medián – csakúgy mint a kormányfüggő cégek – tendenciózusan felülbecsüli a Fideszt (valamint a Kutyapártot). 2019-ben például Tarlós szűk győzelmét mutatta ki saját volt munkatársa előtt, de aztán mégis Karácsony nyert fölényesen.

Ennél érdekesebb azonban, hogy a Medián nemcsak a szavazók várható cselekedeteire, de a véleményükre is rákérdezett. Ennek alapján állítható, hogy

a Fidesz már nemcsak Orbán pártja, de Putyiné is.

Szavazói között többségben vannak ugyanis, akik támogatják az orosz diktátor ukrajnai invázióját (43%), és csak kisebbségük ítéli el (37%). Ez jelez némi megosztottságot, különösen azzal összevetve, hogy az ellenzéki szimpatizánsok 84%-a ellenzi egyértelműen Putyin amúgy kudarcba fulladt háborúját.

Itt hangsúlyozandó, a Medián nem arra kérdezett rá, hogy támogatja-e a békét, vagy ellenzi-e Magyarország involválódását a háborúba, hanem arra, hogy indokoltnak tartja-e Putyin invázióját. Ettől az eredmény még ijesztőbb.

Ebből azonban még nem lehet következtetni az ok-okozati viszonyokra, hogy mi volt előbb.

  • Orbán kollaborálása Putyinnal és az oroszpárti kormánypropaganda,
  • vagy a Fidesz-szavazók többsége eleve a diktátor párján áll; nem számít nekik, hogy felcsúti vagy moszkvai.

Innen nézve már nem tűnik meglepetésnek Orbán stratégiai nyugalomnak nevezett kétkulacsos magatartása sem:

nem szállhat szembe saját szavazóinak többségével a választási kampányban.

Hogy egy kormány és annak szavazói Putyin pártján álljanak, az egész Európai Unióban példátlan. Ezért van, hogy felbomlott a V4-es együttműködés, és csehek után a lengyelek számára is büdös lett a Fidesz.

Az Orbán-kormány és a Fidesz-szavazók Putyin-pártisága csak azért nem számít hungarikumnak Európában, mert Szerbiába hasonló a helyzet. Vucsity az elsők között ítélte el az indokolatlan orosz agressziót, de szankciókat már nem vezetett be, mert utóbb rájött, hogy a szerbek többsége nem követné ebben.

De Szerbia legalább nem tagja az EU-nak. Viszont ha tekintetbe vesszük, a Fidesz-szimpatizánsok egyértelmű többségének Nyugat-ellenességét, talán már Magyarország se lesz sokáig.

Facebook Comments