Vicces ember a magyar miniszterelnök

Vicces ember a magyar miniszterelnök

Vicces ember a magyar miniszterelnök

Orbán Viktor nyomott egy stand-upot az ún. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. A Fidesz elnöke szerint ugyanis

Magyarország az egyik legjobb hely Európában (…) Aki ma Magyarországon a munkájából szeretne megélni, annak lesz munkája, lesz otthona, és biztonságos környezetben nevelheti fel a gyerekeit a világ legszebb országában. Nem fogtok ennél jobb ajánlatot kapni egyetlen más országból sem.

Ehhez képest a valóság az, hogy Európa nyugati, de középső része is – az egy főre jutó erőszakos bűncselekmények alapján – legalább ugyanennyire biztonságos hely,

a fizetések viszont 3-6-szor akkorák.

  • Miközben Magyarországon a havi átlagbér 800 euró (az OECD 2020-as adatai alapján), azaz kb. 300 ezer forint, Németországban például 2500 euró, azaz egymillió forint.
  • Ausztriában, Svájcban, az összes skandináv országban, beleértve Izlandot, Írországban vagy Luxemburgban még ennél is jobban lehet keresni bármilyen – nem nyelv- és kultúrafüggő – szakmában, tehát főként az Orbán által büszkén emlegetett szakmunkákban.

De a magyarországi átlagfizetést az EU szinte összes állama – beleértve majdnem mindegyik régiós országot – is felülmúlja. Csak Románia és Bulgária a kivétel: Magyarország a 25. az uniós átlagfizetések rangsorában, hátulról a 3., és természetesen megelőzik a nem uniós OECD-tagok is, mint Svájc, Norvégia, az Egyesült Királyság vagy Izland.

Orbán állításával szemben nemcsak, hogy lehet jobb ajánlatot kapni a magyarországinál, de valójában szinte mindenhol jobb az ajánlat.

Már ha az objektív, mérhető adatokat, azaz a fizetést hasonlítjuk össze.

  • És bár Nyugat-Európában drágább a megélhetés, de nem annyival, mint amennyivel több a pénz, tehát jobb a munkabér vásárlóereje is.
  • Ráadásul Magyarországon az egyik legmagasabb az infláció Európában, azaz folyamatosan csökken a fizetések reálértéke.

Ezzel mindenki, de tényleg mindenki tisztában van, beleértve azt a közel félmillió honfitársunkat, aki már most is Nyugat-Európában él és dolgozik, továbbá azt az 1-2 százezret, aki már véglegesen oda is költözött.

Valamint az azt további félmilliót, az ellenzéki szavazók 28%-át, aki a felmérések szerint szintén emigrálni tervez.

Egyedül Magyarország újraválasztott kormányfője nincs. Persze az is lehet, hogy csak viccelt. Vagy csak nem vette észre, hogy fordítva tartja a listát.

Facebook Comments