Magyarország energiafüggetlenségének megteremtése helyett a Fidesz hozzáláncolta az országot Putyinhoz

Magyarország energiafüggetlenségének megteremtése helyett a Fidesz hozzáláncolta az országot Putyinhoz

Magyarország energiafüggetlenségének megteremtése helyett a Fidesz hozzáláncolta az országot Putyinhoz

Az amerikai nagykövetek monomániásan ismételgették az energiaszuverenitás és a diverzifikáció fontosságát.

Nincsenek alternatív gázforrások, nincsenek alternatív szállítási útvonalak, amelyek lehetővé tennék számunkra, hogy megszabaduljunk az orosz olajtól és orosz gáztól az előttünk álló néhány év folyamán. A kormány nem szórakozásból, hanem fizikai kényszerből vásárol orosz gázt, de (…) amennyiben új gázforrást tárnak fel valahol a közelben, boldogan vásárolnánk onnan gázt.

Ezt Szijjártó külügyminiszter a CNN-nek fejtette ki. Amivel gyakorlatilag elismerte, hogy a putyini birodalom gyakorlatilag túszul ejtette Magyarországot az orosz gázt eszközül használva.

A gond ugyanakkor az, hogy az egymást váltó Orbán-kormányoknak 12 éve lett volna, hogy megpróbálják kezelni a problémát. De csak alibi intézkedéseket tettek.

Mint Gulyás miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette, Magyarországnak mind a 6 szomszédjával kiépült az interkonnektora. A probléma azonban az, hogy gáz nincs bennünk, vagy ha igen, akkor orosz eredetű.

Ez van akkor, ha nem vesznek bele. Pedig a 12 év alatt lett volna alkalmuk, hogy megtegyék. Ha esetleg nem ismerték volna fel a problémát, akkor kaptak hozzá segítséget.

A Budapestre akkreditált amerikai nagyköveteknek a legfontosabb agendái közé tartozott (a jogállam, a demokrácia, a sajtószabadság és a korrupció ügye mellett), hogy Magyarország energiafüggetlenségének szükségességére felhívják a figyelmet.

  • Ebből már-már sportot űzött nyilvánosan és zárt ajtók mögött is Colleen Bell, az Obama-adminisztráció delegáltja.
  • De erős missziója volt David Cornsteinnek is, akit Trump küldött Budapestre.

Orbánék nem mondhatják, hogy nem szóltak előre. Már-már monomániásan ismételgették az energiaszuverenitás és a diverzifikáció fontosságát. Amit aztán a Fidesz-vezér tudatosan félremagyarázott, és az orosz helyett a nyugati energiáról való függetlenséget hangoztatta. (Meg általában a Nyugattól való függetlenséget, mondván, se Moszkva, se Peking nem szól bele a belügyeinkbe, nem akarnak nálunk se jogállamot, se demokráciát teremteni, még kevésbé szeretnék a sajtót felszabadítani, a korrupcióval meg mélyen egyet is értenek.)

Pedig volt idő, amikor Orbán is érteni látszott a problémát.

Másfél évtizede az amerikaiak és a Nyugat egy Nabucco nevű gázvezetékkel akart konkurenciát teremteni Putyin akkor még csak tervezett, azóta megépült Déli Áramlatának. Ennek megakadályozására az oroszok az osztrák ÖMW-t strómanként felhasználva felvásárolták a Mol részvényeinek a negyedét.

Akkor a Mol (Hernádi és Csányi) valamint Orbán közösen lépett fel a Bush-adminisztrációval, hogy rákényszerítsék az akkor még Putyinnal smúzoló Gyurcsányt és a MSZP -t az ügylet megvétózására. A magyar Országgyűlés 2007-ben Fidesz-MSZP összefogással döntött arról, hogy az ellenséges felvásárlással szerzett részvények – a menedzsment határozhatja meg, melyek ezek – nem szavazhatnak a Mol közgyűlésében.

Ezzel megakadályozták, hogy az osztrák-orosz (az ÖMW a Szurgutnyeftegaznak adta tovább) részvények leszavazhassák a Nabuccót, amelynek a Mol is az egyik tulajdonosa volt. A gázvezeték mégsem épült meg, köszönhetően Orbán és az olajcég 2009-10-es radikális fordulatának.

  • Hernádiék esetében ez még érthető is: a Mol olcsón kapja az olajat az oroszoktól, és az energiabiztonság helyett a saját profitját tartja szem előtt.
  • Orbán esetében azonban csak találgatni lehet, milyen pénzek vagy zsarolások álltak az eufemisztikusan keleti szélnek nevezett pálfordulás mögött.

Az eredmény mindenesetre az lett, hogy nem épült meg a Nabucco, nem jön gáz se Romániából, se Horvátországon át.

Ehelyett Magyarország tökéletesen kiszolgáltatottá vált egy már eleve háborús bűnökkel hatalomra került, totaliter és agresszív diktátornak.

Ezt nevezi Szijjártó “fizikai kényszernek”. Csak azt felejti valahogyan kifejteni, hogy

  • ezt a kényszert ők maguk (ti. a Fidesz és a NER) állították elő;
  • és az amerikaik monomániásan hangoztatták az energiafüggetlenség hasznát.

Az meg aztán egészen különös része az érvelésnek, hogy Szijjártó csak a közelből venne földgázt.

Mintha Szibéria annyira közel volna.

Facebook Comments