Szijjártó már megint bejelentette, hogy jövőre kezdődik Paks 2 építése

Szijjártó már megint bejelentette, hogy jövőre kezdődik Paks 2 építése

Szijjártó már megint bejelentette, hogy jövőre kezdődik Paks 2 építése

Időnként bejelenti ezt az oroszok druzsbája, szokása ez neki.

A legújabb Orbán-kormányban a külügyminisztériumhoz került az atomerőmű-építés felügyelete. Az eredeti Putyin-ügyi minisztert, Süli Jánost lefokozták, idővel Moszkva is rájött, hogy politikailag tökéletesen súlytalan, az ő szerepe pusztán az atomerőmű megnemépítésének álcázása.

A szerződést Orbán és Putyin még 2014 januárjában írta alá. Az eredeti ütemterve szerint az első blokk 2023-ban már áramot kellene termeljen. Ehhez képest

bő 8 év alatt egy kapavágás nem történt.

Brüsszel már 2016-ban megvonta a vállát, hogy bár az új blokkok súlyos veszteséget fognak termelni, és hosszú távra döntik romba a magyar államkasszát, neki addig nincs vele dolga, amíg meg nem valósul a piactorzító tiltott állami támogatás. Szóval az Uniótól épülhetett volna, nem volt hatáskör a megtiltásához.

Mégse épült. Pedig 2017-22 között még elvileg miniszteri szintén felügyelték az építkezés hiányát.

A Druzsba-érdemrenddel tavaly kitüntetett Szijjártó most a parlamenti bizottsági meghallgatáson bejelentette, hogy jövőre, 2023 második felében már öntik a betont, kezdődik az építkezés.

A megnyilatkozás erejét csökkenti, hogy Szijjártó ugyanezt (ti. hogy jövőre kezdődik az építkezés) már bejelentette néhányszor. Úgyszólván benne van az éves tervében neki.

  • 2017 augusztusában például 2018 januárjára ígérte az építkezés kezdetét.
  • 2018 januárjában aztán februárra tette az első kapavágást.
  • Februárban áprilisra.
  • 2019-ben meg 2020-ra, hogy akkor már biztosan elkezdődik.

Ebből azért jól látszik, hogy Szijjártó ígérni azt nagyon tud, de atomerőművet építeni nemigen. Továbbá hogy a külügyi,és nem mondjuk a Lázár-féke építési tárca kapta a beruházás felügyeletét, az azt mutatja, hogy nem építkezés megkezdése a cél, hanem csak Moszkvának akarják jelezni, hogy még mindig megvan a szándék erre.

Habár a 8 éves csúszásból az látszik, hogy eddig se volt meg. Csak tudatosan és folyamatosan hazudtak róla az oroszoknak nem teljesen tisztázott okokból.

Sag shon. Majd legfeljebb visszavonják Szijjártótól a Druzsbát.

Facebook Comments