A kormány a biztonság kedvéért kicsit odamigráncsozott a YouTube-ra

A kormány a biztonság kedvéért kicsit odamigráncsozott a YouTube-ra

A kormány a biztonság kedvéért kicsit odamigráncsozott a YouTube-ra

Magyarország kormányának YouTube csatornájára néhány naponta kerül fel friss tartalom. Az itt közzétett videók általában arról szólnak, mennyire nagyszerű itt élni, hiszen fejlődik a gazdaság, remek rendezvének követik egymást, és az új kormány mindent megtesz, hogy a mi világunk a létező világok legjobbika legyen. Első pillantásra kicsit ki is lóg a sorból az filmecske, amely az illegális bevándorlók rémtetteit mutatja be – valójában azonban szépen illeszkedik a kormány kommunikációs stratégiájába. 

A mindössze 40 másodperces alkotás sűrítve tartalmazza az összes sztereotípiát, amelyet a kormány az illegális bevándorlókkal kapcsolatban komoly munkával hozott létre és terjesztett el. Sötét ruhás, fiatal férfiak kis csportja érkezik a határkerítéshez, az egyikük leragaszt egy kamerát, közben a többiek létrák segítségével kelnek át a szögesdrótokon. Már szinte sikerül is nekik, amikor – vigyázat, spoiler! – szirénázó autó érkezik a helyszínre. Aztán a kép elsötétül, így a néző fantáziája és ízlése szerint fejezheti be fejben a történetet. 

A videó leírása tömör, de lényegretörő: 

Továbbra is szervezetten, de új módszerekkel próbálkoznak az illegális migránsok a déli határnál: több helyen letakarják és megrongálják a kamerákat. Szerdán,egy nap alatt több mint 400 határsértőt fogtak el a rendőrök.

Szomorú, hogy az ország vezetése mennyire nézi hülyének a saját állampogárait, és fel sem merül benne, hogy egy valóságtól teljesen elrugaszkodott, nyilvánvalóan megrendezett jelenet gond nélkül átcsúszik és célba talál. Hogy azt gondolják, senkiben nem fog felmerülni: de tényleg…?  Mennyire reális, hogy valaki hatalmas aluminíumlétrákat hurcolva menekül országokon át? Egy zöld mezőn, nyári melegben miért öltözik valaki fekete kezeslábasba, ha el akarja kerülni a feltűnést? Ha a gonosz határsértők leragasztották a kamerákat, mivel készült a felvétel? 

Kit érdekel már mindez? – kérdezhetnénk, hiszen ezer más, fontosabb dolog foglalkoztatja most a közvéleményt. Mi szüksége van már erre a rég elkoptatott, mindenki által megunt és a valóság által már régen felülírt témára éppen most?

Tény ami tény: bármilyen úton-módon is érkezzenek, a kormány nem látja szívesen azokat, akik menedéket keresnek Magyarországon. Az Ukrajnából érkezők segítése a minimumra korlátozódik: a választások előtt kínált lehetőségek sora szép csendben, apránként megszűnik, mára alig maradt valami a “bajbajutott ukrán szomszédaink”-hozzáállásból. Míg a szomszédos államok szervezetten támogatják és segítik a hozzájuk érkezőket, itt egyszerűen nem érdemes maradni – hacsak valakinek nem magyar az anyanyelve, nem sok mindenre számíthat. És miközben lassan eluralkodik a közöny, néha, mintegy véletlenül felbukkan egy-egy, az itt említetthez hasonló videó, Facebook-poszt, nyilatkozatokban elejtett félmondat. Most valóban van más, nép elé dobható téma bőven. De ha véletlenül egyszer minden rendben lenne, akár csak egy pillanatra is, a  migráncskártya elővarázsolható. És lám, lesz bőven visszakereshető bizonyíték arra, hogy ez folyamatos probléma évek óta. 

Felkészülhet a többi, rendszeresen újra és újra megtámadott csoport – nincs béke, csak pillanatnyi csönd. A kipróbált és működőképesnek ítélt gyűlöletkampányok tüze nem hamvadt el, csak őrlángon van. 

Facebook Comments