A forint egy év alatt elveszítette értékének harmadát

A forint egy év alatt elveszítette értékének harmadát

A forint egy év alatt elveszítette értékének harmadát

Az történt, hogy az állam a csőd szélén van. A költségvetési hiány az egekben, az államadósság 2010 óta a példátlan világgazdasági konjunktúra dacára megduplázódott, a korrupt-autoriter orbáni politika miatt Nyugat-Európa befogyasztotta az uniós támogatásokat.

Orbán erre válaszul kiszervezte magáncégeknek az államkassza feltöltését.

Szektorális különadókat vet ki, 800-1000 milliárd forint közötti összeget terveznek beszedni. A cégek majd árat emelnek, hogy ki tudják fizetni a sarcot, az áremelés mindenbe beépül –> az emberek, a lakosság, a jónép meg feltölti az államkasszát.

Ez gyakorlatilag egy forgalmiadó-emelés, ami az áremelkedésen és az infláción keresztül drasztikus életszínvonal-csökkenéshez fog vezetni. A NER célja ezzel kettős:

  • egyrészt, hogy ki ne derüljön véletlenül, hogy a brutális hiányhoz, államadóssághoz és inflációhoz a választási költségvetés, a szavazatvásárlás és az uniós pénzek ellopása, az a Fidesz-rezsim politikája vezetett; legyen valaki más a hibás.
  • Másfelől pedig hogy nehogy megszorításoknak lehessen nevezni az államkassza feltöltését és az életnívó visszaesését, mert ők csak a gonosz bankokat és multikat adóztatják, annak következményeiről nem tehetnek.

Azt gondolhatnánk, hogy ennek nincs ember, aki bedőljön, és noha a Fidesz szavazói finoman szólva se a szofisztikált intellektusukról legendásak, a kormány által tervezett nyilvánvaló kifosztásukat még ők is át fogják látni.

Azonban nem ez a helyzet. Rogánék (hivatalosan a Századvég nevű közpénzből kitartott Fidesz-intézet) közlése szerint az emberek bárki mást hajlandók inkább hibáztatni az anyagi helyzetük romlásáért, mint az Orbán-kormányt.

  • A lakosság 90%-as a háborút hibáztatja az áremelkedéséért,
  • 80%-a a szankciókat,
  • csaknem ugyanennyien “árakat egyoldalúan emelő spekulánsokat és kereskedőket”,
  • 70%-a Brüsszel energiapolitikáját,
  • kétharmada pedig az Egyesült Államokat és Joe Bident.

Azt mondjuk nem kérdezték meg, hogy mennyien Orbánt, a kormányát és pártját. Vagy megkérdezték, csak nem közölték. De azért illúziónk ne legyenek.

Itt van egy ábra ami megmutatja, hogy mennyi igazságtartalma van a jónép 67-90%-a vélekedésének. Eszerint

a dollár tavaly május óta 85 forintot drágult.

Forrás: Pénzcentrum

A forint az elmúlt egy elveszítette értékének 30%-át.

És hol volt még háború vagy pláne szankció tavaly májusban? Semmi köze nem volt, nem is lehetett a magyarországi inflációhoz és életszínvonal-csökkenéshez se a háborúnak, se az Uniónak, vagy pláne Amerikának.

A forint a dollárhoz képesti gyengülése mutatja meg, hogy a valódi infláció Magyarországon pillanatnyilag 30%-os. Empirikus tapasztalatunk tehát nem csal: mivel a világkereskedelem túlnyomó része dollárelszámolású, bármit veszünk, az jó eséllyel drágul, ha dollár erősödik a forinthoz képest.

És akkor az van, hogy erre még rátetéz majd, és fokozza az áremelkedést Orbánék pénzbehajtása, az “extraprofit megadóztatása”, a kiürített költségvetés feltöltése. Aminek az emberek igen jelentős többsége (a Századvég szerint 84%-a!) tapsol.

Mit támogatja, egyenesen elvárja, hogy Orbánék kifosszák.

Facebook Comments