Orbánnal nem állnak szóba sehol, Novák tárgyal a nevében, de nem nagy sikerrel

Orbánnal nem állnak szóba sehol, Novák tárgyal a nevében, de nem nagy sikerrel

Orbánnal nem állnak szóba sehol, Novák tárgyal a nevében, de nem nagy sikerrel

A bő háromhete beiktatott (biztos, ami biztos: még választás előtt megszavazott) magyarországi államfő folytatta mosolydiplomáciát, és ezúttal Prágába utazott.

Az egyik, magával vitt kormányperiodika tudósítása szerint méltatta a történelmi cseh-magyar barátságot, a 2 országot szerinte több köti össze, mint ami elválasztja. Valamint ellenérzéseit fejezte az Oroszországgal szembeni uniós szankciókkal szemben is. Mellesleg cseh kollégájával, Milos Zemannal egyetértésben.

A V4-es együttműködés háborús kihívásait feszegető cseh kérdésre Novák Katalin kifejtette: folytatódik az elnöki, legmagasabb szintű V4-es együttműködés, egy irányba mutatnak az érdekeink, sok hasonlóságot mutat a történelmünk, ezért megértőbbek vagyunk a különböző álláspontok iránt is. Ha nem is értünk mindenben egyet, mindig vannak közös pontok, amelyek mentén együtt lehet működni. Így aztán Novák Katalin jónak ítélte a V4-es együttműködés jelenlegi állapotát.

Mindezt úgy, hogy a háború kitörése óta se miniszterelnöki, se külügyminiszteri találkozó nem volt.

Ami egész magyarul azt jelenti, hogy Orbán, illetve miatta a többi 3 miniszterelnök kihagyásával, államfői szinten akarják feléleszteni a Putyin ukrajnai inváziója után – Orbán közismert russzofil elkötelezettsége miatt – felbomlott ún. visegrádi együttműködést.

Ha már Orbánnal (kormányfői) és Szjjjártóval (külügyminiszteri találkozón) zsenánt nyilvánosan együtt mutatkozni, akkor legalább az elnökök útján üzengethessenek egymásnak.

Ennyit a magyar köztársasági elnök poszt függetlenségéről, a nemzet egységének képviseletéről: Novák Orbán kifutójának szerepére vállalkozott. Ha már az eddigit (Szijjártót), csak afrikai és ázsiai autokráciákban fogadják, magát Orbánt meg szinte sehol, csak Belgrádban. (Meg Francesco pápa, aki azóta a lemondását fontolgatja.)

Már Novák első útja is erre a törekvésre mutatott. Varsóban Duda elnök mellett Morawiecki kormányfővel is találkozott, és arra igyekezett rábeszélni, hogy az Unióban továbbra is működjenek együtt. Ezért még azt is állította, hogy Magyarország nem semleges az orosz-ukrán háborúban, hanem az áldozat oldalán áll. Ami azért szembeszökően mondott ellent Orbán stratégia nyugalomnak nevezett, papíron semleges, valójában putyinista politikájának.

Nováknak aligha hittek a lengyel jobboldalon. Erre utalt, hogy a látogatását nem követték békülékeny gesztusok Varsóból. Sőt, a Morawiecki-kormány különbékét kötött Brüsszellel az uniós pénzekért cserébe.

A lengyelek meggyőződhettek róla, hogy nincs 2 Fidesz. Veresné nem autonóm politikus, hanem fentről kiemelt NER-káder, Orbánhoz tökéletesen lojális.

Erre jó példa a “családügyi” minisztersége. Amely posztot államfővé jelölése után azonnal fel is számolták, nincs és nem is volt rá szükség. Csak Novák szerepének hangsúlyozására szolgát:

plakátarc volt és talking head, nem politikai tényező.

Ezt folytatja köztársasági elnökként is. Varsó után Berlinbe és Erdélybe utazott, alighanem tesztelni a fogadókészséget. Azonban nagy sikert egyik helyen sem aratott. A bukaresti külügy egyik mondatába belekötve, nyilvánosan is kifejezte az ellenérzéseit az orbáni politikával szemben.

A maradék 2 visegrádi ország közül Prága volt a kisebb falat. A korábban vehemens russzofil, a háború óta verbális pálforduláson átesett, májzsugorban szenvedő Zeman titokban minden bizonnyal azt gondolja, amit Orbán mond. Érdemi politikai hatalma azonban nincs; a cseh kormány pedig nem kívánt találkozni Novákkal.

Alighanem ugyanez a helyzet a pozsonyi államfővel is. A leginkább szociálliberálisnak nevezhető Zuzana Caputová Orbán egyfajta ellenpólusa a térségben, ha udvariasan egyszer majd hajlandó is lesz fogadni a budapesti kollégát, a dologból aligha lesz rendszer, és pláne nem internacionális politikai szövetség.

Novák azokba a fővárosokba utazott eddig, ahol Orbán is menne, de őt fogadni se hajlandók.

A próbálkozásait azonban nem nagyon kísérte siker. A mosolyoffenzíva minden bizonnyal kudarcba fullad, a V4 addig biztosan nem éled fel, amíg a politikai helyzet meg nem változik radikálisan. Akár Oroszországban, akár Ukrajnában, akár Európában, akár Magyarországon.

Facebook Comments