Háborús uszítótól várni a béke helyreállítását, az parádés

Háborús uszítótól várni a béke helyreállítását, az parádés

Háborús uszítótól várni a béke helyreállítását, az parádés

Az történt, hogy EP-képviselők egy csoportja – köztük néppártiak, Orbán volt párttársai – levelet írtak a magyar muszkavezetőnek, miszerint álljon végre a történelem jó oldalára, legyen szolidáris a megtámadott Ukrajnával, ne blokkolja az uniós szankciókat és ne finanszírozza az orosz háborús bűnöket.

Erre Orbán valami nagyon különöset válaszolt. Bevezette a Csubakka-védelmet. Ti. össze nem függő, vagy egyenesen egymásnak ellenmondó állításokat tett az ellenség összezavarása céljából.

Miszerint ő békét akar. Ami például abból is látszik, hogy a magyarok (ti. nem ő, hanem civilek) tízezrei gyűjtöttek adományt és fogadtak be menekülteket.

Hát, ezt nem nagyon sikerült verbálisan áthidalni. Legalábbis logikailag koherens módon.

Orbán külön kitért Kirill pátriárka ügyére:

Magyarország alkotmánya védi a vallásszabadságot, ezért egyházi vezetők szankciós listára helyezését, a hívektől való elszigetelését Magyarország soha nem fogja támogatni. A béke az egyházak tevékeny szerepvállalásával állhat csak helyre. 

Kb. mintha 80 éve a dr. Goebbels elleni szankciókat a véleménynyilvánítás szabadságának emberi jogára hivatkozva utasította volna el. Most az olvasóban felmerülhet, hogy akkor

  • mindenki másra igen, de az egyházi vezetőkre nem vonatkoznak a jogszabályok?
  • a vallás nevében szabad szabad háborúra, emberek legyilkolására uszítani?
  • mennyiben függ össze a vallás szabadsága a nyugat-európai ingatlanokhoz, a Földközi-tenderen leparkolt luxusjachtokhoz és a lichtensteini bankszámlákhoz való hozzáférés jogával?
  • az Unióból való kitiltás hogyan tudná elszigetelni a pátriárkát az Oroszországban élő híveitől?

De a legszebb mégiscsak az utolsó mondat, ami szerint “A béke az egyházak tevékeny szerepvállalásával állhat csak helyre.” Ez nóvum, erre eddig nem hivatkozott. Azonban nem látszik sok értelme

a béke helyreállítását várni egy olyan főpaptól, aki a háború prominens támogatójának, sőt, ideológiai megalapozójának számít, és minden megnyilatkozásában támogatásáról biztosítja Putyint és az Ukrajna elleni inváziót.

Ennek semmi értelme. Ez nem érvelés, hanem annak paródiája. A Fidesz és Orbán sutba dobta a felvilágosodást, visszament a pre- és irracionális obskurantizmus korába.

Orbánt először nem a történelem jó oldalára, hanem a józan ész és a racionalizmus oldalára kellene állítani. De már reménytelennek tűnik.

(Kép forrása)

Facebook Comments