Egymilliárd eurót zsarolt ki Orbán az Uniótól

Egymilliárd eurót zsarolt ki Orbán az Uniótól

Egymilliárd eurót zsarolt ki Orbán az Uniótól

Ez az ára annak, hogy nem vétózta meg Ukrajna uniós tagjelöltségét. Ami komoly pénzzel jár. Egyfelől Ukrajnának. Másfelől a NER-nek.

Amikor hivatalossá teszik a visszatérést a középkorba és a feudalizmusba azzal, hogy visszaállítják a főispán és a vármegye elnevezéseket (a főszolgabíró, a tekintetes és a méltóságos címek, valamint a királyság és a jobbágyság visszaállítása, és a lovasíjászat kötelezővé tétele majd egy későbbi kör), akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez figyelemelterelés, gumicsont és valaminek az elleplezése.

A taktika kiválóan bejött, a választók írni-olvasni tudó, történelmet ismerő hányada az anakronizmuson hörög. De mit lopnak el ennek leple alatt?

A választ az Európai Bizottság adta meg. Kedd esti közleményük szerint a brüsszeli testület 1,14 milliárd euró (mintegy 442,37 milliárd forint) összegű támogatást hagyott jóvá Magyarországnak.

  • Hivatalosan az Ukrajna elleni orosz háború gazdasági hatásainak enyhítésére.
  • És hivatalosan a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak.

De mivel a pénzt az Orbán-kormány oszthatja el, egészen biztosak lehetünk benne, hogy az EU (Brüsszel) valójában a NER-t finanszírozza a 440 milliárddal.

Mindezt alig 2 nappal az Ukrajna uniós tagjelöltségéről döntő Tanács-ülés előtt, ahol minden tagállamnak – köztük tehát a Magyarországot képviselő nemzetvezetőnek is – vétójoga van. Úgyhogy elég életszerű feltételezni, ez

a több mint egymilliárd euró volt az ára annak, hogy Orbán ne vétózzon.

Ez már egyfajta kompromisszum volt. Ugyanis az Orbán-kormány azt követelte, hogy az uniós büdzséből és a helyreállítási/újjáépítési alapból a Magyarország által igényelt csaknem 6000 milliárd forintot fizessék ki neki. Amit azonban a rezsim (és klientúrája) már másfél éve nem kap meg, amíg nem teljesíti a pénzek átlátható elköltésére vonatkozó feltételeket (ez a kondícionalitás).

Márpedig nem teljesíti, nem is áll szándékában, ezért európai politikai botrány lett volna belőle (főként az EP-ben), ha a vétó elmaradását az EB a befagyasztott pénzek folyósításával vásárolja meg. Ezért az ukrajnai háború lett a hivatkozási alap, és a pénz egy másik keretből jön majd.

Az uniós bizottsági közlemény Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztost idézte, aki szerint

az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar program az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel összhangban szükséges, megfelelő és arányos a magyar gazdaságban bekövetkezett komoly zavar megszüntetéséhez.

Szó se esik semmiféle jogállamiságról, kondícionalitásról, demokráciáról vagy korrupcióról.

Viszont érdemes felfigyelni az arányos és a megfelelő szavakra. Ez azt takarja, hogy felsrófolták az árat. Az eredeti tervben, alig 4 nappal korábban még csak 226 millió euróról, kb. 90 milliárd forintról volt szó, de Orbán ezt kevesellte.

Ennél többet ér a szavazata. Sok kliensét kell jóllakatnia, mert ingyen nincs támogatás és hűség (latinul fides).

Hogy a most megítélt 440 milliárd összefügg a a vétó elmaradásával, azt a NER már nem is titkolja. A kormány propagandistáinak, agitátorainak és megmondóinak néhány hete az lett kiadva, hogy hangoztassák, a teljes 6000 milliárdos összeg azért “jár” Magyarországnak (a NER-nek), mert Orbán hozzájárult ezek elfogadásához.

Megszavazta = neki is jár belőle pénz.

A vétójog tervezett eltörléséhez is hozzá kellene járulnia, azaz azt is meg tudja vétózni. De bolond lenne, ha a zsarolás/fenyegetés ilyen jól fizet.

Putyin ukrajnai háborúja kiválóan jött neki. Nemcsak a választást nyerte meg vele, de Nyugat-Európa is kénytelen lett folytatni a Orbán-rezsim finanszírozását.

Facebook Comments