A KDNP és az Európai Néppárt fejében valami nagyon más mozi megy

A KDNP és az Európai Néppárt fejében valami nagyon más mozi megy

A KDNP és az Európai Néppárt fejében valami nagyon más mozi megy

Az Európai Néppárt május végi, rotterdami kongresszusa után Navracsics Tibor, aki a KDNP színeiben vett rész az eseményen, a megszokott visszafogottan diplomatikus stílusában azt nyilatkozta, hogy a Fidesz és az EPP kapcsolata most olyan, mint egy szakítás utáni páré, de ő nem tartja lehetetlennek, hogy az álláspontok idővel közeledjenek, és „valamiféle intézményes kapcsolat” jöjjön létre a felek között, ami később akár ismét a tagság irányába is vezethet. Ezt már akkor is nehéz volt szemöldökfelhúzás nélkül hallgatni – de az is biztos, hogy mostanában nem lehet nagyon egyszerű Navracsics Tibornak lenni. A Fidesz általa „sajnálatosnak” nevezett tavalyi pártelhagyása/kirúgása óta (ez, ugye, tálalás kérdése) az a faramuci helyzet állt elő, hogy a KDNP továbbra is tagja maradt a Néppártnak. Így, bár a hazai politikai palettán a derék kereszténydemokraták csak mikroszkóp alatt látszanak,  Navracsics Tibornak jutott az a kétes megtiszteltetéssel járó feladat, hogy óvatosan lépkedve próbálja meg a Fidesz és az EPP kapcsolatát egyengetni. Ez nem kis kihívás, hiszen ez a kapcsolat pillanatnyilag nem billeg, vagy megromlott, hanem nem létezik.

Ehhez képest Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a francia Euroactivnak most azt nyilatkozta: bármilyen optimistán is nyilatkozik Navracsics Tibor idehaza, semmi esélyét nem látja annak, hogy a Fidesz és az EPP közti fagyos viszonyban enyhülés álljon be.

Azzal, hogy – a Népszava értesülése szerint – Gwendoline Delbos-Corfield éppen most erősítette meg: a 2018-ban Judith Sargentini által készített jelentés óta a helyzet nem javult, sőt, romlott Magyarországon, nem valószínű, hogy a Néppárt ölelésre tárt karokkal várja a Fideszt. És egészen biztos, hogy KDNP-snek lenni sem a legfelelemelőbb élmény mostanában arrafelé. Vajon milyen érzés lehet egy ország nevében kompromisszumról, korrupció elleni küzdelemről, egyetemes emberi jogokról és európai értékekről beszélni, miközben zajlik egy komoly kötelezettszegési eljárás ugyanezen ország ellen, arra hivatkozva, hogy épp a fentiek tekintetében szeg meg folyamatosan minden szabályt?

 Delbos-Corfield a mostani jelentésében nagyon keményen fogalmaz: leszögezi, hogy eljött az ideje véget vetni az uniós normák és alapértékek aláásásának, és az lenne a leghelyesebb, ha Magyarország nem férhetne hozzá az őt megillető közösségi támogatásokhoz mindaddig, amíg nincs rá garancia, hogy ezekkel nem él vissza.

A helyzet tehát nemhogy javult volna azóta, hogy a Fideszt 2019 tavaszán felfüggesztették az EPP-ből (de képviselőik továbbra is élvezhették még az tagsággal járó jogokat és kiváltságokat), majd  2021 márciusában a párt végleg kilépett a Néppártból, hanem kifejezetten romlott. Semmi kétség, hogy Roberta Metsola szavai helytállóak: itt bizony nem várható könnyes egymás nyakába borulás, de még közönyösen egymás mellett üldögélés sem. A KDNP azt mondja, amit magyarországi gazdája hallani szeretne – de ennek a valósághoz semmi köze.

Facebook Comments