A nagy átverés: a “rezsicsökkentés” és eltörlésének 6 legnagyobb hazugsága

A nagy átverés: a “rezsicsökkentés” és eltörlésének 6 legnagyobb hazugsága

A nagy átverés: a “rezsicsökkentés” és eltörlésének 6 legnagyobb hazugsága

Kertes házban élő, falusi orbánisták és magyar putyinisták, szevasztok!

Az Orbán-kormány 8 év után gyakorlatilag megszünteti legsikeresebb politikai termékét, az ún. rezsicsökkentést. Eltörli a villamos áram és a földgáz hatósági árát, drasztikus és pusztító energiaár-emelkedést hárítva a lakosságra. Köztük saját választóira. Akik jelentős részt éppen a rezsicsökkentés fenntartásának ígérete miatt szavaztak a hatalomban maradására.

“A Fidesz megvédi a rezsicsökkentést”

Nyilván ez a legnagyobb hazugság, alig 3 hónappal a kiemelten emiatt megnyert választás után az átlag fölötti fogyasztásra ráengedik a világpiaci árat. A Youtube-on közben még mindig megy a “megvédjük a magyar családokat és a rezsicsökkentést” hirdetés.

“Csak a háztartások 25%-át fogja érinteni”

Az átlagárat olyan alacsonyan számolták ki, hogy lakások és házak 50-80%-a átlag fölött fogyaszt vagy gázból vagy áramból, de leginkább mindkettőből.

A trükk az volt, hogy pl. nem a gázzal fűtő lakások gázfelhasználását átlagolták, hanem minden háztartásét. Így a 700 ezer távfűtéses, gázt csak főzésre használó panellakás beleszámítása jelentősen lefelé vitte az átlagot. A gázzal fűtő falusi kertes házak mediánja így már átlépi a küszöböt, ami fölött piaci árat kénytelen fizetni. (A panellakók se örülhetnek: a távfűtési díj emelése nem fog elmaradni.)

A másik módszer, amivel elérik, hogy szinte mindenki piaci árat fizessen, hogy nem éves, hanem havi átlagot számolnak. Ezzel a nyári főzés csökkentett, hatósági, a téli fűtés (ami sokkal nagyobb költség) viszont emelt, piaci gázáron mehet.

“Az orosz gáz a biztosítéka a rezsicsökkentés fenntartásának”

Látjuk mennyire. Magyarország – illetve nevében Szijjártó külügyminiszter – tavaly ősszel írt alá az orosz kollégával egy gázvételi szerződést, amiről minden titkos, csak az nem, hogy hosszútávú. Ellenben az egyetemes gázelosztó MVM veszteségéből jól látszik, hogy Magyarország világpiaci áron (sőt, afölött) fizet az orosz gázért. (A hosszútávú szerződés az esetek 99%-ában csökkenteni szokta az árat. A kivétel az Orbán-rezsim.)

Eközben Szijjártó, Gulyás és Orbán azt hangoztatták, hogy sikerült a korábbinál – amikor nem volt hosszútávú szerződés – előnyösebb feltételeket kiharcolni. Az oroszok számára talán.

  • Szijjártó meg is kapta Lavrovtól a Barátság-érdemrendet, a külföldieknek adható legnagyobb orosz állami kitüntetést.
  • Február elsejei moszkvai vizitjén pedig Putyin megdicsérte a Fidesz elnökét, amiért kiválóan képviseli Oroszország érdekeit.

“A magas gázár az ‘elhibázott’ szankciók következménye”

Nincs semmiféle szankció az orosz gázra az Európai Unió részéről. Tulajdonképpen most még a kőolajra sincs, mert csak az év végén lép életbe, és Magyarország az alól is derogációt kapott. De gázra végképp nincs, nem is tervezik, és ha terveznék, Orbán közölte, hogy még csak vitatkozni se hajlandó róla.

Forrás: Portfolio-B1

“A gáz ára a háború miatt ment fel”

Ez sem igaz. Mint az ábrán látszik, a földgáz világpiaci ára tavaly (2021) tavaszán lőtt ki az égbe. Amikor még nemcsak az orosz földgázt nem érintő szankciók, de háború se volt. A háború csak lökött rajta egy jelentőset (de a szankciók nem, mert azok nem érintik).

Az egy évvel ezelőtti árrobbanásnak áttételesen mégis köze lehetett a háborúhoz, ha Putyin akkor tudta már, mire készül, és a kibocsátás csökkentésével, az ár felhajtásával spájzolni kezdett egy tömeggyilkos hódító háború finanszírozására. (Magyar putyinisták, szevasztok!)

“Örüljünk annak, hogy legalább eddig volt rezsicsökkentés”

Az áram világpiaci ára valamivel csakugyan meghaladta a 2014-22 közötti magyar hatósági árat, de korántsem kifizethetetlen mértékben. Most viszont egyszerre engedi rá a Fidesz és kormánya a lakosságra az azóta drasztikusan megnőtt teljes összeget.

A fenti ábrán ellenben az is látszik, hogy a földgáz világpiaci ára 2015-20 között az idő jelentős részében még alatta is maradt a magyar hatósági árnak. Rezsicsökkentés itt nem is volt, legfeljebb rezsibefagyasztás. Mivel viszont a világpiaci ár kisebb volt, mint a “rezsicsökkentett”, az Orbán-kormány még nyerészkedett is a magyar lakosságon.

Amikor azonban az energiaár brutálisan megugrott, néhány hónap kivárással, a választás megnyerése után korábbi ígéretével homlokegyenest szembefordulva sokkszerűen ráengedte a lakosságra a horribilis árakat.

Ez az ún rezsicsökkentés legnagyobb hazugsága: akkor volt, amikor nem volt rá szükség, és akkor se volt igazán. Amikor viszont szükség volna rá, a Fidesz azonnal eltörli.

Rezsicsökkentés: élt 8 évet (2014-2022). Haszna nem volt, de 2 választást is meg lehetett vele nyerni.

Facebook Comments