Kiszámított fasizmus Romániából

Kiszámított fasizmus Romániából

Kiszámított fasizmus Romániából

Amikor a náci beszéd a gumicsont, aminek a gázáremelésről kell elterelnie a figyelmet.

Az történt, hogy a Fidesz 3300 milliárd forintot költött arra, hogy megnyerje a választást. Persze közpénzből.

  • Amivel csődbe vitte a költségvetést. Pont 3300 milliárd hiányzik belőle.
  • Amit vissza kell szedni különadókkal, kata- és rezsicsökkentés-csökkentéssel. Leginkább gázáremeléssel.

Miközben a Fidesz 2,8 millió magyarországi szavazójának kb. fele, de legalább egymillió, éppen azért szavazott a Fideszre és Orbánra, mert azt állította, amíg ő kormányon van, a gázárak nem fognak nőni. És erre kiderült, hogy dehogynem: bő egymillió háztartásnak minimum egymilliós többletköltsége lesz az emelt gázáron.

Ők főleg falusi-kisvárosi, kertes házban élők. A par excellence Fidesz-szavazók, akik nem ideológiai okokból, hanem saját jól felfogott érdekükben szavaztak Orbánra, hogy megvédjék a rezsicsökkentést. Nehogy MZP eltörölje. És erre Orbán számolta fel.

Emiatt a Fidesz töbszázezer szavazót fog veszíteni, amikor jönnek a téli gázszámlák, vagy amikor jövő nyáron egyösszegben kell a milliós többletet piaci ár fölött(!) kifizetni.

Orbán a megszegett ígéretről, a választási győzelem után elárult Fidesz-szavazókról, a felrúgott kádári alkuról akarja elterelni a figyelmet és a közbeszédet – szó szerint mindenáron.

Még a náci beszéd se drága neki. Azon ő nem veszíthet semmit.

Amikor Tusnádon azt fejtegette, hogy “mi, magyarok” nem akarunk “kevert fajúvá” válni, és hogy reméli, eljön az a pont, amikor majd etnikai, “faji”, származási alapon tesznek majd különbséget Európában ember és ember között, akkor a Fidesz-szavazók szélsőjobboldali, nem szociális alapon szavazó milliós tömbjéhez beszélt.

Meg a Mi Hazánktól elcsábítani szándékozott egy-két százezerhez, bár nekik a Fidesz és Orbán már eddig is túlságosan náci volt, valamint az európai szélsőjobbhoz is. De a kiszámítottan fasisztoid tusnádi mondatokkal megszólítani kívánt szélsőjobboldali réteg jelentős része már amúgy is a Fidesznél van.

És azt akarja, hogy maradjon is. Ezért a náci beszéd, ezért a Nyugat halálának víziója, ezért az oroszoknak szurkolás, és hogy Putyinnak még a nevét se merte kimondani.

Nem beszélt a sokezer milliárdos megszorításról. Egy félmondatban említette meg, hogy nem bírta fenntartani a csökkentett gázárat, viszont arról beszélt, ami a magyarországi náci szavazóknak kedves.

Szintet lépett ezzel: korábban is beszélt már etnikai homogenitásról, de fajvédelemről eddig még nem. Ilyen szavakat a magyar politikában senki nem használt a nyilasok óta. Még Csurka sem.

Orbánt kicsit se érdekli, mit gondolnak majd az európai és európán kívüli népek keveredésének nürnbergi törvények szintjén remélt megtiltásáról a magyarországi zsidó és cigány származású, tehát nem európai eredetű emberek.

Jön a szegregáció és a gettó?

  • Köves Slomó majd megvédi.
  • A cigányozásba pedig már korábban belekezdett: még 2020 februárjában indított áthallásos kormánykampányt a szegregációs és börtönkártérítések ellen, csak a Covid-járvány zárójelbe tette.

Akkor a Jobbik szavazóit akarta megszerezni, kb. harmadukat sikerült is. Most már megtartani akarja őket. Ehhez pedig náci beszéd kell, ami (és ez ellene való tiltakozás) a nyilvánosságban minden mást maga mögé utasít. Főként az életszínvonal drasztikus csökkenését falun az infláció és a gázáremelés miatt.

A nemzetközi visszhang alighanem katasztrofális lesz, de azon csak az ország és lakói veszítenek.

Orbán már nem: neki már nincsenek komoly barátai az Európában. Ezt gyakorlatilag maga is elismerte Tusnádon, amikor arról beszélt, hogy a Nyugat ( így en bloc) megtámadta a Keletet. Szintén en block, bár utána meg hozzátette, hogy nincs is olyan, hogy Kelet, mert a V4 szétesett, mert lengyelek, csehek, szlovákok nem ésszerűen politizálnak,

Az egykori Európát meghódítani akaró törtető már feladta ezt az álmát. Már nem elfoglalni szeretné Európát, hanem a megsemmisüléséért szurkol.

Teljesen marginalizálódott az Unióban: nem szeretik, de nem is tartanak tőle.

Már csak a szélsőjobboldalon találhat támogatókat. Nemzetközi téren már ott se nagyon. Tekintve például, hogy az őszi olasz választások valószínű győztese, Meloni ugyan maga is szélsőjobboldali fasiszta-örökös, de emellett vehemens ukránpárti is. Pont mind az ultrakonzervatív lengyel kormánypárt, a PiS.

De Orbánnak nincs más választása, menni kell szélre, mert máshol nincs már hely. A pénzzel nem tud kampányolni, a mára faji keveredéssé fejlődött migrációval még talán igen. Mindegy, csak ne a gázáremelésről essék szó.

Oda jutottunk, hogy már a gumicsont is náci beszéd.

Facebook Comments