Bezárhatnak télen az iskolák, hogy ne kelljen fűteni őket

Bezárhatnak télen az iskolák, hogy ne kelljen fűteni őket

Bezárhatnak télen az iskolák, hogy ne kelljen fűteni őket

Szerencse, hogy Putyin nem adott több gázt, mert Szijjártó tavaly olyan rossz szerződést kötött, hogy az eddigit se tudja kifizetni az állam.

A kormány – a Fidesz és Orbán választási ígéretét megszegve – mától a lakosságra hárítja át a világ legmagasabb gázárát. Kb. egymillió háztartás kényszerül évi egymillióval többet fizetni a fűtéséért. Ez 1000 milliárd forintos megszorítás.

Azonban a kiürített költségvetésnek még ez sem elég.

Orbán múlt pénteken jelezte, hogy iskolaigazgatóknak ősszel nem az lesz a legnagyobb problémájuk, hogy lesz elég tanár, aki órát tartson, hanem hogy a horribilis gázár miatt fűtés lesz-e: 

„Fel kell mérniük az iskoláknak, hogy át tudnak-e állni fatüzelésre”.

A szeged.hu terjedelmes összeállítást közölt arról, hogy nem tudnak:

  • Nincs annyi fa a világon, hogy az iskolákat fűteni lehessen.
  • Már most is az egekben van a tűzifa ára.
  • Fafűtésre alkalmas kazánt kellene beszerezniük.
  • Amiből már most is hiány van.

“A mi képzeletbeli iskolánkat legalább 10 millió, de inkább 13–15 millió forintba kerülne kifűteni egy télen. Ehhez jön még fafűtésre átállás, felmérés, a kazán, a kiépítés, és a magyar bürokrácia. Egy Szeged méretű városban csak a fa legalább 480–500 millió forintba kerül majd, de lehet ez 800 millió forint is. És akkor még nem állították át a bölcsődéket, óvodákat, állami- és önkormányzati hivatalokat, és az egyetem elképesztő méretű épületeinek fűtéséről nem beszéltünk.”

Tehát a megoldás alighanem az lesz, hogy ősszel, a fűtési szezon kezdetén, vagy annak közepén, amikor már az állami költségvetés nem bírja a terheket, akkor

bezárnak az iskolák, hogy ne kelljen fűteni őket.

Átállnak digitális oktatásra, azaz a magyar iskolarendszer megszabadul elsőszámú feladatától, a gyerekmegőrzéstől.

Az iskolákat követik majd az óvodák, böcsődék, a szociális intézmények, a kórházak, az állami és önkormányzati intézmények. Takarékoskodási megfontolásokból otthoni munkavégzésre, vagy ahol ez kivitelezhetetlen, kényszerszabadságra állnak át.

Évtizedekkel a szénszünet után jöhet a gázszünet.

Eközben magyar kormány azt hangoztatja, hogy van, illetve lesz elég gáz, és ebben alkamasint nem is hazudnak. A probléma aligha a mennyiség, hanem az ár.

Ehhez képest Orbán februárban, Szijjártó pedig alig két hete próbált újabb mennyiséget kisajtolni Putyinból, miközben Magyarország fizeti a világ legmagasabb lakossági gázárát. Ami Berlinben négyszer akkora fizetésből 550 forint, az Magyarországon 748 negyedannyi pénzből.

Kész szerencse, hogy nem sikerült, az eddigit se tudjuk kifizetni.

Lavrov druzsbája tavaly ősszel írt alá szerződést a Gazprommal 15 évre, az éppen aktuális spotpiaci áron. Ami már csak azért is tragikus, mert a hosszútávú szerződések általában diszkontáron mennek, hiszen évekre stabilan garantálják a profitot az eladónak.

Az Orbán-kormánynál ez pont ellenkezőleg van: unortodox vásárlási szokásaik oda vezettek, hogy 2 éve nemcsak használhatatlan lélegeztetőgépeket vettek Kínából, de fölöslegesen nagy mennyiséget, és ráadásul duplaáron, mint amennyibe másnak kerültek volna.

A horrorveszteséggel járó respirátorbiznisz azonban csak 300 milliárdjába került az adófizetőknek. Az oroszokkal kötött katasztrofális gázszerződés ötször ennyibe fáj. Évente.

Ilyenkor azért felmerülhet bárkiben, hogy ingyen nem lehetnek ennyire hülyék.

Pláne, hogy azzal kampányoltak, hogy ha nyer a Fidesz és lesz orosz gáz, akkor nem lesz gázáremelés; ellenben ha az ellenzék nyerne, akkor a fogyasztók az eddigi számláik többszörösét kell, hogy fizessék.

Ehhez képest, bár nyert a Fidesz és van/lesz elég orosz gáz, egymillió háztartás hétszeres árat kell fizessen. Ez évi egymilliós többletköltség, összesen 1000 milliárdos sarc, de az állam a saját intézményei fűtését se tudja fizetni.

Ugyanakkor az Unióban egyedüliként szavaztak ellene a 15%-os gázfelhasználás-csökkentésnek, miközben tudják jól, hogy

  • a vállalás önkéntes;
  • nincs szankció, ha mégse sikerülne betartani;
  • ebben az esetben nincs vétójog, és a civilizált országok – minden más tagállam – úgyis megszavazzák;
  • a közös döntés Magyarországra is vonatkozik.

Ráadásul éppen Magyarországon lesz a legnagyobb a spórolás. Mert szemben a hanyatló Nyugattal. nálunk a kormány nemhogy bevezetné a fűtéstámogatást, hanem éppen kivezeti.

A falusi, kisvárosi családi házakban élőknek azonban az évi egymilliós többletköltség kigazdálkodhatatlan. Vagy azért mert kevés a nyugdíj, vagy azért mert nagy a család. Azért ők két pulóverben, nagykabátban ülnek majd otthon a hideg konvektor vagy radiátor mellett, hogy csökkentésék a fogyasztásukat.

Másfelől pedig maga az állam, a szavazatvásárlásra költött kb. 3000 milliárd hiányzó költségvetési pénz és Szijjártó finoman szólva is oroszbarát szerződése miatt szintén fogyasztáscsökkentésre, azaz ősszel és télen az állami intézmények előre látható bezárására kényszerül.

Emiatt a magyar gázfelhasználás minden bizonnyal még az EU által javasolt 15%-nál is jelentősebbet zuhan majd. Ez az áramszámlákon már jól látszik, pedig a villamos energia ára csak kétszeresére, míg a gázé hétszeresére(!) nőtt mától.

De az a jó hír, hogy a Fidesz azt ígéri, visszaállítja majd a rezsitámogatást, amikor a világpiac rendeződik, mert az oroszok emelnek a kibocsátáson és a gázár csökken.

Azaz akkor lesz megint állami rezsitámogatás, amikor már nem lesz szükség rá.

És ha majd megint meleg lesz, tehát jövő tavasszal vagy nyáron, akkor majd az állami intézmények is kinyithatnak, és az iskolákba is visszatér majd a jelenléti oktatás.

Facebook Comments