Könyörülj rajtunk, Putyinunk, és add olcsóbban a gázt magyar híveidnek!

Könyörülj rajtunk, Putyinunk, és add olcsóbban a gázt magyar híveidnek!

Könyörülj rajtunk, Putyinunk, és add olcsóbban a gázt magyar híveidnek!

Egyik fél sem akar találkozót – közölte a Kreml azok után, hogy a magyar miniszterelnök népes küldöttség élén a háborús agresszor fővárosába látogatott. Ami azt jelenti, hogy Putyin nem akar, tehát nem is fogadja Orbánt, aki az általa személyesen nem is ismert Mihail Gorbacsov volt SZKP-főtitkár és szovjet államfő temetését használta ürügyül a gesztusérékű moszkvai vizitre.

Ami feltűnő, hogy Orbán szombati útjával már a harmadik magyar kormányküldöttség utazik az Ukrajnát megtámadó oroszokhoz.

  • Júliusban Szijjártó találkozott Lavrovval.
  • Augusztusban Nagy Márton ment Moszkvába a kormánygéppel.
  • Szeptemberben Orbán.

Ennyit Kádárék se jártak Brezsnyevhez az olcsó kőolajért könyörögni. Valamit nagyon akarnak ott.

A hivatalos nyilatkozatok szerint egymillió vagy esetleg csak 750 ezer köbméter gázt akarnak venni, már Orbán februári útjának is ez volt a fedősztorija. Ami azért különös, mert Magyarországon, és – szemben a kormánypropagandisták hazugságaival – mindenhol Európában van elegendő gáz. Csak az ára a probléma.

Júniusban Putyin bosszúja, a németeknek szerződés szerint járó gázszállítás technikai okokra hivatkozással való leállítása lökte az egekbe a gáz árát, ami azonnal a fogyasztás drasztikus csökkenéséhez vezetett mindenhol Európában. Magyarországon is, miután a Fidesz-kormány – legfőbb választási ígéretével szöges ellentétben – egy hónapra rá áthárította az áremelkedést a lakosságra, főként saját szavazóira.

Az önkormányzatok az elviselhetetlen energiaárak miatt sorra zárják be a középületeket, a kormány fatüzelésre állítaná át az iskolákat, vállalkozások tömege függeszti fel a tevékenységét, és emberek is inkább a pulóver-nagykabát kombóval terveznek a konvektor bekapcsolása helyett. Mert nem tudják kifizetni az emelt gázárat.

Gáz tehát van elég, sőt, fogyasztás várható jelentős csökkenése miatt még több is, mint kellene, ennek ellenére az Orbán-kormány a hivatalos nyilatkozatok szerint még többet venne.

De minek?

Sokkal valószínűbb, hogy nem túl meglepő módon, illetve szokásuk szerint nem mondanak igazat, és nem – elsősorban – a mennyiség növelését, hanem az ár csökkentését próbálják elérni az ismétlődő moszkvai utazásokon.

  • Szijjártó tavaly szeptemberben kötött hosszútávú, 15 éves szerződést az oroszokkal. Akkor azt nyilatkozta róla, hogy a korábbiaknál kedvezőbb feltételekkel sikerült megállapodni.
  • Orbán ezt nagy taktikai sikernek nevezte, és azt állította, hogy az orosz gáz az ún. rezsicsökkentés fennmaradásának feltétele.

Az árat nem hozták nyilvánosságra, sőt, titkosnak minősítették, de legtöbb ember – beleértve a Fidesz-szavazókat – adottnak vette, hogy Putyin jelentős árengedményt adott a szövetségesének. Az orosz diktátor maga azt mondta, hogy a világpiacihoz képest ötödáron adja a gázt magyar híveinek. Orbán mellette állt – kb. 10 méterre -, és nem helyesbített.

Utóbb viszont kiderült, hogy bár az ár valóban a világpiachoz kötött, de annál egyáltalán nem olcsóbb. Erre hivatkozott egy hete Gulyás miniszter, ti. hogy nem a kormány határozza meg a rotterdami gáztőzsde árát. Ami szükségtelen lett volna, ha a magyar szerződés független a tőzsdétől, és jó árat sikerült kialkudni.

Minden bizonnyal azonban nem ez a helyzet. Szijjártónak sikerült forward-szerződést kötnie az oroszokkal spotáron. Azaz hosszútávú megállapodást rövidtávú áron.

Ami azért felveti azt a kérdést is, hogy a Fidesz-kormány ingyen volt-e ennyire hülye.

Az is lehet persze, hogy egyszerűen dilettánsok, és nem fogták fel, hogy ezzel a szerződéssel teljesen kiszolgáltatottá válnak Moszkvának, mivel Putyin kedve és célja szerint tudja manipulálni a tőzsdei árat a kitermelés és szállítás szabályozásával. Most éppen inkább kiengedik a levegőbe a szuperüvegházhatású metángázt, ahelyett, hogy teljesítenék a szerződésüket.

A célpont még csak nem is Magyarország, hanem az Ukrajnát támogató Nyugat-Európa, és főként Németország, amelyik amúgy nem is szállít fegyvert a megtámadott félnek.

Magyarország nem tétel ebben a háborús játszmában, ahol Putyin fegyverként használja a földgázt, csak áldozat. Miközben a magyarok többsége Putyinnak és az oroszoknak szurkol Ukrajnával szemben, fizetheti a horrorisztikus gázárat, ami vagy az Orbán-kormány politikai támogatottságának vagy a magyar állam költségvetésének összeomlásához fog vezetni. Harmadik lehetőség nincs.

Azaz egy mégiscsak: ha érdemben csökken a gázár. Gulyás egy tehet Tihanyban kifejezte ezirányú reményét, és valóban, a héten harmadával(!) zuhant be a TTF ára, 120 eurót(!) csökkent alig 3 nap alatt.

  • Ami azt jelentette, hogy a német energiaszolgáltató feltöltötte a gáztárolóit, és befejezte a vásárlást. Megszűnt a pótlólagos kereslet, amit az oroszok állítottak elő a szállítás júniusi csökkentésével: az ár azonnal reagált erre.
  • Mint ahogy Putyin is: az Északi Áramlat nevű vezetéken a korábbi ígéretekkel szemben ma nem indította újra a gázszállítást. Rotterdam erre majd csak hétfőn tud válaszolni, alighanem – a prognózisok szerint – 200-300 eurós(!) emelkedéssel.

Ami azt jelenti, hogy a gáz ára a várakozások szerint azonnal minimum megduplázódik. Ezt Nyugat-Európa – ha nehezen is, de – kibírja. Azok az országok – mint pl. Szerbia -, aki jó árat alkudtak ki az oroszokkal, szintén nincsenek gondban.

Az Orbán-Szijjártó-féle katasztrofális gázszerződés, a “nagy taktikai siker” miatt azonban Magyarország egyszerűen csődbe megy.

Nemhogy emelt, de semmilyen tanári fizetés nem lesz. Az állam nem tudja finanszírozni a saját intézményeit, az oktatást, az egészségügyet, a rendőrséget, tűzoltóságot, hadsereget, semmit. Az államdósságot sem, ami miatt a forint totális összeomlása fenyeget. Vagy teljesen áthárítja a Putyin által megemelt világpiaci gázárat a lakosságra. Ha tehát a gázár hétfőn ismét megugrik, és tartósan magas marad,

  • azt vagy a magyar állam,
  • vagy a magyar lakosság nem éli túl.

Ezért kellett hirtelen Moszkvába mennie Orbánnak (még jó, hogy meghalt Gorbacsov), hátha megkönyörül az Úr a szolgáján, és csökkenti a szenvedését (a gáz árát). De az Úr egyelőre nem teljesíti a kérést, még csak meg se hallgatja. Találkozni se hajlandó a legfőbb magyar hívével.

Az Úr, úgy tűnik, nem túl jóindulatú, ami felveti azt a lehetőséget, hogy a magyar hívei tökéletesen ostobák, mert belé vetették feltételen bizalmukat, ami most azzal a következménnyel fenyeget, hogy egyszerűen megfagynak a télen.

Facebook Comments