“Lokális kivétel”: megugrott a rotterdami gázár, Putyin akciója tönkreteszi Magyarországot

“Lokális kivétel”: megugrott a rotterdami gázár, Putyin akciója tönkreteszi Magyarországot

“Lokális kivétel”: megugrott a rotterdami gázár, Putyin akciója tönkreteszi Magyarországot

Eddig azt mondták, háborús infláció van. Meg azt, hogy a földgáz ára az ún. elhibázott szankciók miatt magas. Most meg már a sportriporterből Szijjártó helyettesévé bukott Menczer nevű ember azt jelentette be, hogy

Európa pedig energiaválságban van, ebből azonban Magyarország lokális kivétel.

Ezt így. Miközben az ismert tények a Fidesz és az Orbán-kormány minden állítását cáfolják.

  • Az infláció már a háború előtt megugrott.
  • A szankcióknak nem volt hatásuk a gázárra.
  • Annál inkább Putyin kereslet- és ármanipulációjának.

Továbbá a legfontosabb: Magyarország nemhogy kivétel lenne az energiaválságból, de mi fogunk összemlani legelőször. Lehet, hogy lesz elég gáz, csak megfizetni nem tudja senki.

Az ábrán (forrás: Trading Economics) jól látszik, miként változott a földgáz ára az irányadó rotterdami tőzsdén (TTF).

Az első nyíl azt mutatja, hogy a megawattóránkénti 100 eurót tavaly október elején lépte át. Alig egy hónap alatt megduplázódott. Ha ez háborús infláció lenne, akkor az okozat (az infláció) megelőzné az okot (a háborút). Ráadásul fél évvel.

A második nyíl azt mutatja, hogy karácsony előtt az ár 187 €/MWh-ra emelkedett, azaz a 2021 tavaszi 20 euró alatti árhoz képest megötszöröződött. Mindezt 2 hónappal a háború előtt.

A harmadik nyíl a március eleji megugrást jelzi, amikor az év elején visszakorrigált gázár Putyin inváziójának kezdete után 220 euró fölé emelkedett, de az is jól látható, hogy közvetlenül utána korrigált, és megfeleződött.

Az ellipszis a szankciós időszakot mutatja, március elejétől június közepéig, amikor a földgáz ára 100 euró körül maradt, sőt, csökkenéssel reagált az ún. elhibázott szankciókra. Legfőképpen azért, mert a földgáz nincs embargó alatt.

Mint a negyedik nyíl mutatja, a háborúnak nem volt hatása a gázárra. Miközben az oroszok vérszivattyút működtettek a Donbaszban, az ár 80 euró alá esett. Június 14-én viszont drasztikusan megugrott, amikor bejelentették, hogy az Északi Áramlat I-en – technikai okokra hivatkozva – 80%-kal csökkentik a szállított gázmennyiséget.

Az ötödik nyíl jelzi, hogy az ár augusztus végére 340 euró fölé emelkedett, alig több mint 2 hónap alatt több mint megnégyszereződött. Amikor viszont a nyugat-európai gáztárolók töltöttsége a múlt hétre elérte a 80%-ot, és a németek befejezték a le nem szállított orosz gáz pótlására indított pánikvásárlást, az ár azonnal 40%-ot esett, és 120 eurót csökkent.

A hatodik nyíl mutatja a mai helyzetet. Az oroszok péntek este, a tőzsdei zárás után jelentették be, hogy mégsem indítják újra a NS-t, sőt inkább teljesen leállítják. Rotterdam erre csak hétfőn tudott reagálni. Délután kettőre a földgáz megawattóránkénti ára csaknem harmadával, 60 eurót emelkedett (a pénteki 214-es záróárról 275 euróra).

Azaz eredményes volt Putyin újabb piaci manipulációja: a kínálat csökkentésével ismét az egekbe emelte az árat.

Ami Magyarország számára különösen rossz hír, mert a németek és Nyugat-Európa a szufficites költségvetésekből és jóval nagyobb GDP-kből, ha nehezen is, de ki tudja gazdálkodni az árat. Magyarországon azonban a tendenciózus korrupcióval, valamint a választási osztogatással súlyosan deficitessé tett büdzsé erre képtelen.

  • Vagy az államháztartás – és ennek eredményeként a forint – összeomlása várható,
  • vagy pedig úgy megvédik az ún. rezsicsökkentést, hogy mindenki attól koldul.

Gulyás már az előző szombaton bejelentette, hogy az állam képtelen kigazdálkodni a költségeket, tehát meg fogják emelni a lakossági gázárat – hacsak a világpiaci ár nem csökken. Úgy nézett ki, szerencsénk lesz, mert a múlt héten drasztikusan csökkent. Putyin azonban újra megemelte, úgyszintén drasztikusan.

Orbán a pénteki bejelentés után hiába ment azonnal Moszkvába – egyedüli európai politikusként, Gorbacsov temetését ürügyül használva – Putyin nem fogadta.

Ami azért nem jó hír, mert Szijjártó útján egy éve az Orbán-kormány olyan 15 évre szóló gázmegállapodást kötött az orosz Gazprommal, hogy a hosszútávú elköteleződésért cserébe rövidtávú, spot, hot, azaz világpiaci árat fizetünk Moszkvának. Azonban mivel az oroszok kedvük és céljuk szerint tudják a kínálat csökkentésével manipulálni a magyar szerződésben irányadó rotterdami tőzsdei árat, ezt nem tudjuk kifizetni. Se ez állam, se az emberek.

A tőzsdei prognózisok szerint az ár tovább emelkedik majd, egészen vissza a 10 nappal ezelőtti 350 euró közelébe.

Magyarország katasztrófája elkerülhetetlennek tűnik.

(Frissítés: a hétfői TTF-záróár végül 250 euró/MWh lett, a péntekihez képest 36 eurós, majdnem 17%-os emelkedéssel.)

Facebook Comments