Harmadik hete esik a világpiaci ár, de Magyarország számára most lesz igazán drága az orosz gáz

Harmadik hete esik a világpiaci ár, de Magyarország számára most lesz igazán drága az orosz gáz

Harmadik hete esik a világpiaci ár, de Magyarország számára most lesz igazán drága az orosz gáz

Kinek mit intézett a kormánya.

Először azt mondták, háborús infláció van. Azonban ezt könnyen lehetett cáfolni tőzsdei adatokkal: 2021. októberében 100 euró fölé ugrott a a földgáz megawattóránkénti ára a TTF-en, karácsony előtt pedig már a 200-at közelítette. Akkor még hónapokkal voltunk Putyin kudarcos, de legalább pusztító, Ukrajna ellen hadüzenet nélkül indított háborúja előtt.

Aztán azt mondták, Magyarországot nem érint a drágulás, mert Szijjártó hosszútávú szerződést írt alá az oroszokkal. Orbán tavaly novemberben, a Fidesz kongresszusán utalt erre egyértelműen:

Mi itt nem fogunk megfagyni télen. Ők ott meg szülhetnek férfiként. Kinek mit intézett a kormánya.”

De kiderült, Gulyás Tihanyban közvetve, múlt heti sajtótájékoztatóján nyíltan elismerte, hogy a Szijjártó által az oroszokkal aláírt szerződés szerint a vásárolt gáz ára a világpiacot követi, azaz

az Orbán-kormánynak sikerült olyan hosszútávú szerződést kötnie, ami szerint napi áron fizet.

Aztán azt mondták, hogy az Oroszország elleni “elhibázott energetikai szankciók” miatt magas a gáz ára.

  • Azonban a gázimport nincs szankcionálva.
  • A kőolajé igen, ennek ellenére az ára a háború előtti szintre esett.

Semmi, amit mondtak, nem volt igaz.

Most már nem mondják, hogy megvédik a rezsicsökkentést, hogy bennünket nem érint a gázáremelkedés, hogy Nyugat-Európa meg fog fagyni, hogy a háború okozta a gázáremelkedést, hogy a szankciók miatt van. A kormánypropaganda legfrissebb tételmondata, hogy a szankciók lebegtetése okozza.

Azonban ez sem igaz. A TTF-charton jól látszik, hogy

  • tavasszal, amikor a Fidesz és Orbán folyton emlegette a gázzal szembeni szankciókat, a gáz ára 25%-ot, 100-ról 80 euró alá esett.
  • Emelkedni akkor kezdett, amikor Putyin szankcionálta saját magát, és június 14-én 20%-ra, egyötödére csökkentette az Északi Áramlat 1-en Németországba szállított gázt.
  • Ekkor, a kínálatcsökkentés eredményeként a földgáz ára a rotterdami tőzsdén valóban kilőtt, és augusztus végére négy és félszeresére, kb. 80 euróról majdnem 350 euróra emelkedett.

A csúcsot augusztus 26-án érte el, onnan drasztikus csökkenésbe kezdett. Ezt látva az oroszok teljesen leállították az Németországba tartó gázvezetéket, majd – amikor a gáz ára mégsem kezdett emelkedni – bejelentették, hogy a szankciók eltörléséig nem is indítják újra.

Nem a gázra kivetett szankciók eltörléséig, hiszen olyanok nincsenek, hanem az összes többi eltörtélésig. Ennyit arról, hogy a szankciók nem működnek.

Orbán ebben sem mondott igazat, illetve ebben is az oroszok érdekét követi.

Putyin a leállítással komoly bevételről mondott le Európa megzsarolása érdekében De nem jött be: TTF-ár egy napra kilőtt, 210-ről 280 euróra emelkedett, azután viszont tovább csökkent. Már harmadik hete csökken konzekvensen: ezen a héten folyamatosan 200 euró alatt maradt.

Mindezt úgy, hogy gyakorlatilag nincs orosz gáz a piacon: a Gazprom az Északi Áramlat leállításával, saját döntésével a tavaszi egyötödére csökkentette az uniós szállításait. Úgy tűnik, abban sem mondtak igazat, hogy Európa nem képes nélkülözni az orosz gázt.

Most azt állítják, hogy Magyarországon lesz elég energia, mi itt nem fogunk megfagyni. Azonban az nem is volt kérdés, hogy lesz elég, a kérdés az volt, hogy milyen áron lesz, és ki képes megfizetni.

Úgy tűnhet, hogy a hetek óta eső világpiaci gázár ebben a tekintetben jó hír Magyarországnak is. Azonban nem ez a helyzet. Az Orbán-kormány tavaly ősszel olyan ütemes szállításra kötött szerződést az oroszokkal, amelynek ára 2 hónapos csúszással követi a világpiacot.

Azaz eddig még az ÉÁ leállítása előtti, 80-100 euró/MWh áron vették a gázt, és így emelték meg drasztikusan az átlag fölötti fogyasztás árát, vagy maximálták 18 fokban a közintézmények hőmérsékletét.

Az igazi büntetést még meg se kaptuk, a feketeleves még hátra van. A következő 2 hónapban fogja a magyar állam a 250-300 eurós gázárakat fizetni az oroszoknak, miközben Nyugat-Európa már 200 alatt fizet (másnak). Jóval kisebb GDP-ből fizetünk 50%-kal magasabb árat, miközben a kiürített/ellopott büdzsé már az eddigit se tudta kinyögni.

Érdemes volt tehát Putyin mellé állni: mi ugyanazt kapjuk jutalmul, amit a németek büntetésből.

Itt érdemes lenne azért átgondolni, hogy ki is fog megfagyni a télen. Bár az mondjuk igaz, hogy ez sokban azon múlik, hogy kinek mit intézett a kormánya.

Facebook Comments