Orbán az uniós források megvonását követelte a “hazug és csaló kormányoktól”

Orbán az uniós források megvonását követelte a “hazug és csaló kormányoktól”

Orbán az uniós források megvonását követelte a “hazug és csaló kormányoktól”

A Fidesz elnöke Strasbourgban szorgalmazta, hogy Európai Parlament javasolja az európai támogatás megvonását azoktól a kormányoktól, amelyek

  • intézményesítették a korrupciót,
  • a politikai hazugságokat,
  • az erkölcsi relativizmust,
  • a szegénységet,
  • a kiszolgáltatottságot,
  • hamis adatokat szolgáltatnak.

A baloldal szerint az Európai Parlamentnek nincs lehetősége a források megvonására, valamint Orbán Magyarország érdekei ellen dolgozik. Az Európai Néppárt frakcióülésén jelen lévő Gál Kinga fideszes EP-képviselő úgy nyilatkozott, Orbán Viktor szavait rosszul interpretálták, a beszédben nem pontosan ezek a szavak hangzottak el.

Bár Gál Kinga ma is EP-képviselő és Orbán is a Fidesz elnöke, abból, hogy a Néppárt frakcióülésén beszélt, látszik, hogy dolog, amikor az intézményes korrupció és a politikai hazugságok forrásmegvonással való büntetését szorgalmazta, nem ma történt. Hanem 16 éve, 2006 októberében.

A Figyelőnet (jelenlegi nevén 24.hu) cikke

Akkor 8000 ezer milliárd forint volt a tét. Nagyságrendileg annyi, mint most, 16 évvel később.

A dolgok azóta megváltoztak. Orbán és a Fidesz kormányra került Magyarországon, Európában viszont a margóra szorult. Már nem tagja a Néppártnak, az Európai Parlament viszont megfogadta Orbán javaslatát a hazug és csaló kormányok forrásmegvonásáról.

Csütörtökön a képviselők csaknem 80%-a szavazott a javaslat mellett, amelyik megfosztaná demokráciát és jogállamot Magyarországon felszámoló, a korrupciót intézményesítő Orbán-kormánytól az uniós forrásokat.

Csak a nacionalista, rasszista szélsőjobboldal és a vallási fundamentalista konzervatívok, együtt is az EP alig ötöde szavazott a javaslat ellen.

Azóta azonban eltelt 16 év, és a Fidesz már nem ellenzi az intézményes korrupciót és politikai hazugságot. Ennek folytán a véleménye is radikálisat fordult az ügyben:

  • Orbán szerint egykori javaslatának megfogadása politikai támadás.
  • Akik megszavazták a jelentést, azok baloldaliak. Mind a csaknem 80%, a kereszténydemokraták is.
  • Továbbá (lásd Bayernél) gazemberek. Mind a 433.
  • A jelentést megszavazó magyar EP-képviselők pedig egyenesen hazaárulók.

Pedig az EP és képviselőnek több mint háromnegyede nem tett mást, csak megfogadta Orbán javaslatát.

A Fidesz az Európai Parlamentet, az Unió egyetlen közvetlenül és arányosan választott, tehát messze a legdemokratikusabb testületét fel is számolná, jogköreit drasztikusan korlátozná, a nemzeti parlamentek delegációjává süllyesztené.

Azt szokták mondani a Fideszben, hogy Orbánnak nem igaza van, hanem igaza lesz. És ebben az esetben tényleg. De ennek most már nem örülnek annyira.

Facebook Comments