Tényleg a szankciók okozták? Orbán már egy éve, a háború előtt hónapokkal arról beszélt, hogy “gáz van, mert nincs gáz”, ezért “egekben az ára”

Tényleg a szankciók okozták? Orbán már egy éve, a háború előtt hónapokkal arról beszélt, hogy “gáz van, mert nincs gáz”, ezért “egekben az ára”

Tényleg a szankciók okozták? Orbán már egy éve, a háború előtt hónapokkal arról beszélt, hogy “gáz van, mert nincs gáz”, ezért “egekben az ára”

A Fidesz-KDNP felszólította a kormányt, indítson nemzeti konzultációnak nevezett propagandakampányt az Ukrajna megtámadása miatt Oroszországra kivetett uniós energetikai szankciókról, mert azok okoznak energiahiányt, inflációt és magas árakat, benne a fűtési költségekkel Európában.

Amivel szemben a valóság természetesen az, hogy – a kulcstényezőnek minősülő –

orosz földgáz egyáltalán nincs is semmilyen uniós szankció alatt.

Érdemes azonban azt is felidézni, mi volt a helyzet egy évvel ezelőtt. Orbán 2021. október 1-ei rádiónyilatkozatában már arról beszélt, hogy

nagy a baj: nincs gáz, egekben az árak.

Amikor még 5 hónapra voltunk Putyin imperialista ukrajnai inváziójától (és a miattuk kivetett háborúellenes szankcióktól), Orbán azt közölte:

“Nincs ok viccelődni, de mondhatná azt is, a magyar nyelv tehetsége okán mondhatnánk azt, hogy a gáz van. Gáz van, mert nincs gáz. Ez azt jelenti, hogy a tározók Nyugat-Európában nincsenek föltöltve, a gáz ára az egekben van, és óriási pénzügyi tehernövekedés történt Nyugat-Európában a családok költségvetésében.”

Itt kitérőt tett a múltba, miszerint a baloldal átverte az embereket, és 2006 után háromszorosára emelte a gáz árát. 2010-ben viszont jöttek ők:

“(N)em tudom, a hallgatók emlékeznek-e még erre, nemzetközi cégekkel kellett vívni egy csatát meg Brüsszellel, hiszen mi azt mondtuk, hogy akkor a rezsiárakat most befagyasztjuk, rögzítjük, ezért a piaci mozgások nem fogják érinteni a rezsi árát. Van egy ár, ezzel mindenki hosszú távon számolhat. Így jutottunk el oda, hogy ma Magyarországon a háztartások számára a gáz a legolcsóbb Európában, és az áram a második legolcsóbb. (…)

Ezek után megígérte, hogy az oroszokkal kedvező áron kötött szerződésnek köszönhetően ez így is marad:

“A jelen pedig az, hogy nincs elég gáz Európában. Ennek számos oka van, de akárhogy is, egy következménnyel: mindenhol agyonnyomja a családok költségvetését a megnövekedett energiaár. Olyan áremelések vannak Nyugat-Európában, amit mi el sem tudunk képzelni, mert mi elszoktunk attól, hogy Lendvai Ildikó fölemelje az ígérete ellenére a gázárakat, de Nyugaton ez történik, úgyhogy örüljünk annak, hogy ebből ki tudtunk maradni. Nagy nyomás van persze rajtunk, hogy mi is alkalmazkodjunk a mindig változó árakhoz, de nekünk van egy jó tapasztalatunk, egy jó gyakorlatunk, ehhez fogunk ragaszkodni. Most persze ehhez gáz kell. Hogy a gáz ára alacsonyan legyen, ahhoz kell gáz, és ezt Európa leginkább az oroszoktól kapja. Most az oroszokkal szemben mindenfajta politikai támadások meg kritikák vannak. Énszerintem a politikai kritikákat, meg az energiaellátást és az energiabiztonság kérdését nem lehet összekeverni, mert ahogy Szijjártó Pétertől is hallhattuk: ideológiai frázisokkal nem lehet begyújtani a kályhába meg kifűteni a lakást. Tehát gáz kell, ez a realitás. Az oroszokkal meg kell egyezni, és mi megegyeztünk megint tizenöt évre. Valamivel alacsonyabb áron állapodtunk meg tizenöt évre, mint az előző, hosszú távú szerződés ára volt úgy, hogy közben az egész világon felfele mennek az árak. Ez megint egy bravúr, ez a külügyminisztériumot, illetve a tárgyalódelegációt dicséri, és az oroszok is korrektek voltak, és sikerült egy megbízható partnerekhez méltó, kölcsönös szempontokat is tiszteletben tartó megállapodást kötni.”

  • Orbán tehát most hazudik, amikor azt állítja, hogy a (földgázra ki sem vetett) szankciók okozzák a magas árakat, és eltörlésükkel felére esne vissza az energiaköltség, mert már hónapokkal a háború előtt egekben lévő gázárakról és nyugat-európai tehernövekedésről beszélt.
  • Másfelől pedig hazudott akkor, amikor azt ígérte, hogy miközben az egész világon felfelé mennek az árak, Magyarország “ebből ki tud maradni”, “a piaci mozgások nem fogják érinteni a rezsi árát”, mert ők kedvező áron állapodtak meg meg az oroszokkal.

Ugyanerről beszélt bő hónappal később, tavaly novemberben a Fidesz kongresszusán is. Ti. hogy

(Szemben Nyugat-Európával) mi itt nem fogunk megfagyni télen. Kinek mit intézett a kormánya.

És valóban, mit is? Az Orbán-kormány gázáremelése miatt Magyarországon több mint egymillió fogyasztó (lakás, család, házaspár) esik ki az ún. rezsicsökkentés alól, és kénytelen 8-10-szeres árat fizetni a gázfelhasználása tetemes részéért – miközben Orbán ennek pontosan az ellenkezőjét ígérte meg a választási kampányban.

A Fidesz-KDNP listája áprilisban 2,8 millió szavazatot kapott. Ennek tetemes hányadát a falun és kisvárosban, családi házakban élőktől, akiket a leghátrányosabban érint az olcsó gáz megszegett ígérete.

És akik pont azért szavaztak a Fideszre, mert elhitték neki, hogy “megvédi a rezsicsökkentést”.

A 2022-es alighanem tökéletesen beleillik az akkora hazugsággal megnyert választás kategóriájába, ami még a Holdról is látszik.

Facebook Comments