A forintválság egyetlen megoldása az Európai Ügyészséghez való csatlakozás

A forintválság egyetlen megoldása az Európai Ügyészséghez való csatlakozás

A forintválság egyetlen megoldása az Európai Ügyészséghez való csatlakozás

Október 3-án, hétfőn kétszer is beszakad a forint árfolyama, és történelmi 426-os mélyponton is járt a forint ez euróhoz képest.

De a magyar valuta minden máshoz képest is gyengül, a dollárhoz, a jenhez, a svájci frankhoz és a régiós fizetőeszközökhöz képest, mint a korona, a zloty, a leva vagy a lej.

  • Hogy ez nem (pusztán) Putyin ukrajnai inváziójának következménye, az abból látszik, hogy a háború Magyarországnál jóval komolyabban involválódott Lengyelország valutájához , a zlotyhoz is képest 13%-ot veszített az értékéből a forint.
  • De nem is az Orbán által vízionált európai válság eredménye, mert a forint az euróhoz képest is jelentősen gyengült. Annak ára bő fél év alatt emelkedett 350-ről 425 forintra, a forint értékének 20%-át veszítette el.

A nemzetközi kereskedelemben nagyobb szerepet játszó amerikai dollárral szemben még nagyobb bukott: több mint 40%-kal csökkent az értéke. Ezt mind meg fogjuk fizetni az importtermékek (azaz minden is) árának emelkedésében.

A forintválság oka elsősorban belső. A devizapiacon a kereslet-kínálat törvénye uralkodik. A forint zuhanása azt jelzi, hogy a magyar fizetőeszközre kicsi a kereslet, míg az összes többi pénznemre (még a török lírára is) nagyobb.

A helyzet nem is fog megváltozni, amíg nem nő jelentősen a forint iránti igény, azaz nem érkezik Magyarországra rengeteg külföldi pénz, amit forintra akarnának váltani. Leginkább uniós pénz.

Magyarország tavaly január óta nem EU-forrásokhoz, 21 hónapja nem érkezett egy eurocent sem az országba a 2021-27-es költségvetési ciklusból és a helyreállítási alapból sem. Ez összesen körülbelül 16 ezer milliárd forintot jelent, ennek az elmúlt másfél évben akár harmadát, 5-6 ezer milliárd forintot is le lehetett volna hívni. Ez 10-12 milliárd euró, ennyi váltódott volna át forintra, ami jelentősen stabilizálta volna a magyar valuta árfolyamát.

A Fidesz-kormány intézményes korrupciója miatt azon az Unió nem hajlandó támogatást adni, ezért ez a pénz hiányzik, nagy a kereslet az euróra, nagy a kínálat forintból. Ennél fogva az árfolyam zuhanórepülésben.

A tragikus devizahiányt az is jelzi, hogy engedélyezték az adók nem forintban, hanem egyéb valutában való befizetését. Ezzel gyakorlatilag megfosztották a forintot a hivatalos valuta státuszától.

A kormány, ha akarná, egyetlen mozdulattal megállíthatná a tragikus árfolyamromlást. Eurómiliárdokat lehetne hozni az országba az Európai Ügyészséghez való csatlakozással. Ezzel csökkenteni a devizakitettséget, stabilizálni a forintárfolyamot, mérsékelni az inflációt.

Már az is késő lenne, ha az Orbán-rezsim ma jelentené be a csatlakozási szándékot. Az elveszített 70 forintot, a 20%-os romlást már nem lehet visszahozni. De amíg nem jelenti be, és nem érkeznek az euromilliárdok, minden nap további forintgyengüléssel fog járni.

Ennek belátásához nem kell pénzügyminiszternek lenni. Elég csak nem korruptnak.

Facebook Comments