Poltot és Handót is “berendelte” már az amerikai nagykövet

Poltot és Handót is “berendelte” már az amerikai nagykövet

Poltot és Handót is “berendelte” már az amerikai nagykövet

Napok óta azzal támadja a Fidesz-kormány propagandája két magyar bírót, Vasvári Csabát és Matusik Tamást, az Országos Bíró Tanács tagjait, hogy úm. “berendelte” volna őket a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet, bizonyos David Pressman.

A Fidesz – sajtónak nehezen nevezhető – leágazásai, nyúlványai és transzmissziós szíjai szerint Vasvárinak és Matusiknek le kellene mondania, mert “sérült a függetlenségük, mert egy idegen ország képviselőjével tartottak kapcsolatot”.

De már miért is kellene?

Egy nagykövetnek alapvetően két feladata van:

  • közvetíteni kormánya álláspontját a fogadó országba (ezt értelemszerűen főként a végrehajtó hatalom felé érdemes, mert ők tudnak vele valamit kezdeni);
  • informálni a küldő országot a fogadó állapotáról (ebben az esetben pedig több forrásból, minden felet meghallgatva érdemes tájékozódni).

Szóval Pressman voltaképpen nemhogy törvénybe ütközőt nem követett el, csak a dolgát végezte. Vasváriékat pedig értelemszerűen nem is rendelhette be, erre se joga, se hatalma nincs.

A bírók mondhattak volna nemet a meghívásra. De miért mondtak volna? Nekik is az a érdekük, hogy informálják Washingtont (meg mindenki mást), miként állnak a dolgok Magyarországon (különös tekintettel az elvileg az állampárttól független igazságszolgáltatásra).

Valahogy ezzel az informálással a kormányszócsöveknek nem volt problémájuk, amikor Trump nagykövete találkozott fideszista csinovnyikokkal. Nem nevezték “berendelésnek”, ahol parancsokat osztanak, és összeesküvést szőnek, amikor David Cornstein Handó Tündével találkozott:

De nem kérdőjelezték meg Polt Péter függetlenségét sem ugyanemiatt:

Esetükben azban nem nyilatkoztak oda az ifjabblomnicik, hogy

egy idegen hatalom beleavatkozott az igazságszolgáltatás működésébe.

Polt és Handó is olyannyira rendeben lévőnek találta a dolgot, hogy a nagyköveti találkozókról saját hivataluk tett fel képet, így nem volt szükség arra, hogy a magyar “közmédia” által “oknyomozó portálnak” titulált egyik Fidesz-közeli revolverblog nyomozza ki.

Az ún. tényfeltárás akként zajlott, úgy szereztek bizonyítékot a találkozóra, hogy levették a képet a magyarországi amerikai nagykövet Twitteréről, ahová feltöltötték, mint teljesen rendjén való dolgot, a normális munkamenet részét.

Mint látszik, a legfőbb vád, miszerint egy politikai kinevezettel találkoztak, ott dől meg, hogy ha ez Pressmanra elmondható, akkor Cornsteinre is.

Ráadásul az OBT azzal lőtt vissza a pártállamnak, hogy politikai kinevezettel való találkozásokban amúgy is van rutinjuk, hiszen még a saját főnökük is az.

Emlékezetes, hogy Varga Zs. Andrást a Fidesz-hatalom úgy választotta meg az OBH és a Kúria élére, hogy törvényt módosított az érdekében (nem felelt volna meg a feltételeknek, mert volt ítélkezési gyakorlata), noha a jogszabályok személyre szabása elvileg, papír szerint még Orbán rendszerében is tilos.

Facebook Comments